Direct la conținutul principal
EURES
Știre8 octombrie 2020Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

EURES îl ajută pe Pere să înceapă o nouă carieră în străinătate

O vizită la un eveniment de informare din Spania a fost începutul relației lui Pere cu EURES. După eveniment, Pere s-a mutat în Germania și a încheiat primul an de formare profesională.

EURES helps Pere begin a new career abroad
Pere Castellvell

După ce lucrase în diferite sectoare de activitate în țara sa natală, Pere Castellvell își dorea un loc de muncă în sectorul hotelier și al alimentației publice atunci când a participat la evenimentul „Condiții de viață și de muncă în Germania” organizat în Catalonia, Spania.

La eveniment, Pere și-a arătat interesul față de potențialele oportunități din Germania și a fost pus în legătură cu Sofia Tornikidou, consilier EURES la Oficiul central pentru plasarea forței de muncă străine și de specialitate (Zentrale Auslands- und Fachsvermittlung, ZAV), un departament al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania.

Consilierul EURES facilitează identificarea oportunităților profesionale

Sofia a început să îl ajute pe Pere să caute oportunități de angajare în Germania. Până atunci, Pere se concentrase pe sectorul hotelier și al alimentației publice, dar nu reușise să găsească prea multe oportunități din cauza lipsei sale de competențe și de experiență relevante. Sofia l-a încurajat să-și lărgească sfera de căutare pentru a găsi un program de ucenicie prin care să se specializeze înalt sector de activitate. Germania este bine cunoscută pentru sectorul său de educație și formare profesională, iar Sofia era sigură că vor exista oportunități pentru Pere în această țară.

„În calitate de consilier de carieră, l-am informat cu privire la oportunitățile de formare profesională pentru tineri care existau în Germania”, își amintește ea. „După ce i-am explicat cum funcționează sistemul de educație din Germania, i-am sugerat [să se înscrie la] programele de ucenicie. Ne-am uitat împreună peste documentele de care avea nevoie și am discutat despre posibilitățile de finanțare.”

Sprijin financiar prin programul „Primul tău loc de muncă EURES”

Cu ajutorul Sofiei, Pere a găsit un post de ucenic ca gestionar de depozit la o firmă din Stuttgart, Germania. Tot Sofia l-a ajutat pe Pere să primească sprijin financiar prin programul „Primul tău loc de muncă EURES”. „Primul tău loc de muncă EURES” este un program de mobilitate pentru cetățenii UE cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care caută un loc de muncă sau oportunități de formare într-o altă țară din UE. Programul i-a oferit lui Pere sprijin financiar pentru mutarea în Germania.

Continuarea noii sale cariere printr-o specializare

Când Pere și-a încheiat ucenicia în 2019, firma i-a oferit posibilitatea de a avansa în carieră prin formarea ca specialist în logistica depozitelor. Pere recunoaște cât de departe a ajuns în cariera sa de când s-a mutat în Germania și mulțumește EURES pentru sprijinul acordat. „Mulțumiri lui EURES și ZAV. Le sunt recunoscător și mă bucur că am putut profita de această ocazie fantastică pe care mi-a oferit-o Europa”, remarcă el. „Sunt fericit că mi s-a oferit această oportunitate și pot să recomand oricui formarea profesională.”

Cu ajutorul EURES, Pere a dobândit noi competențe și o calificare profesională. Acum își dorește să avanseze în continuare în carieră și se ocupă cu studiul limbii germane și al limbii engleze pentru a fi pregătit să facă față provocărilor viitoare. „Mai am încă multe de învățat”, spune el.

Dacă aveți între 18 și 35 ani și sunteți interesat să găsiți un loc de muncă sau oportunități de formare într-o altă țară din UE, Norvegia sau Islanda, programul „Primul tău loc de muncă EURES” vă poate ajuta. Pentru informații suplimentare, contactați un consilier EURES sau vizitați site-ul: https://www.yourfirsteuresjob.eu/.

 

Linkuri conexe:

Primul tău loc de muncă EURES

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Povesti de succesTineret
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.