Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice21. marec 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Nemški urad EURES je organiziral edinstven dogodek za ambiciozne orkestrske glasbenike

Za glasbenike, ki delujejo v mednarodnih orkestrih, je Nemčija privlačna za delo. Država ima bogato tradicijo klasične glasbe, v njej pa deluje več kot 50 filharmoničnih orkestrov.

EURES Germany organises unique event for aspiring orchestral musicians
Matthias Naggert (ZAV)

Že ob pogledu na imena glasbenikov v teh orkestrih je razvidno, da je trg dela za poklicne glasbenike mednarodno obarvan. Nemčija je s številnimi prestižnimi glasbenimi šolami privlačna tudi za študij glasbe. Vendar mednarodna narava te panoge pomeni, da morajo biti tisti, ki študirajo v Nemčiji, pripravljeni, da se zaradi dela morebiti preselijo v tujino.

Da bi obetavne glasbenike pripravila na to možnost čim prej na njihovi poklicni poti, je ZAV-Künstlervermittlung (služba za posredovanje zaposlitve za odrske umetnike v okviru nemške zvezne agencije za zaposlovanje) v sodelovanju z nemškim nacionalnim koordinacijskim uradom EURES nedavno organizirala edinstven dogodek.

Obsežno svetovanje Euresovih svetovalcev

Približno 30 študentov glasbe, med njimi tudi harfisti, violinisti, čelisti, flavtisti in fagotisti, so se 29. in 30. oktobra 2018 zbrali na dogodku Orchesterzentrum NRW v Dortmundu, da bi izvedeli več o možnostih za zaposlitev v Nemčiji in tujini.

Orchesterzentrum NRW je skupno središče štirih glasbenih kolegijev in je ob odprtju leta 2009 postalo prvo tako meduniverzitetno središče za usposabljanje orkestrskih glasbenikov v Evropi.

Na dogodku so sodelovali Euresovi svetovalci iz Slovaške, Švice in Švedske, ki so neposredno zagotavljali informacije o priložnostih v njihovih zadevnih državah. Študentje so izvedeli, kako lahko z delom v drugi državi članici EU pridobijo dragocene izkušnje, poleg tega so se seznanili s povezanimi trgi dela po različnih državah.

„Čezmejno sodelovanje raznovrstnih akterjev je pripomoglo, da so se sodelujoči študenti obširno seznanili s pravično mobilnostjo,“ pravi Lena Sundheimer iz nemškega nacionalnega koordinacijskega urada EURES.

Študenti so prejeli tudi informacije o priložnostih izkoriščanja programov mobilnosti EU, kot je Tvoja prva zaposlitev EURES, ki zagotavlja podporo iskalcem zaposlitve, ki so stari od 18 do 35 let in želijo delati v drugi državi članici EU.

„EURES lahko odrskim umetnikom pomaga, da izkoristijo njegovo mrežo.“

Čeprav udeležba na mednarodnih dogodkih, kot so zaposlitveni sejmi, ni nič neobičajnega za Euresovo osebje, je ta dogodek za orkestrske glasbenike odličen primer edinstvene pobude, osredotočene na ciljno javnost.

Trg dela za poklicne glasbenike je konkurenčen in se stalno spreminja, zaradi česar so dogodki, kot je ta, še dragocenejši, ob čemer je organizatorka dogodka Lilia Felde-Ritz iz ZAV-Künstlervermittlung iz Kölna pojasnila: „Za nas, uradnike za iskanje zaposlitve za orkestrske glasbenike je izjemno pomembno, da smo v tesnem stiku z glasbenimi šolami in diplomanti, saj tako lahko pozorno spremljamo dogajanje na trgu dela.“

Tony Erb, ki se je dogodka udeležil kot Euresov koordinator za Švico, ob tem pa deluje na državnem sekretariatu za gospodarske zadeve (SECO) v Bernu, je poudaril pomembno Euresovo vlogo pri podpiranju delavcev v sektorju odrskih umetnosti: „Mednarodna mobilnost odrskih umetnikov je po mojem mnenju nujna, zato je smiselno sodelovanje med državami, ki jim pri tem pomagajo. EURES lahko odrskim umetnikom pomaga, da izkoristijo njegovo mrežo.“

Kulturne in ustvarjalne panoge državljanom EU omogočajo raznovrstne priložnosti za delo v tujini. Nekatere Euresove storitve, med katerimi so ZAV-Künstlervermittlung, Arbetsförmedlingen na Švedskem Pôle emploi v Franciji, zagotavljajo ciljno usmerjeno svetovanje in posredovanje zaposlitev za iskalce zaposlitve v teh sektorjih.

Če ste glasbenik ali odrski umetnik in vas zanima mednarodna poklicna pot ali ste delodajalec, ki išče usposobljene kandidate, se obrnite na svojega lokalnega Euresovega svetovalca ali se prijavite na Euresovem spletišču na spletnem naslovu: https://ec.europa.eu/eures/public/index_sl.

 

Sorodne povezave:

ZAV-Künstlervermittlung

Tvoja prva zaposlitev EURES

Portal EURES

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovegasvetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Najboljša praksa EURESZunanje novice EURESZaposlitveni dnevi/dogodkiNovice s trga dela/novice mobilnostiTrendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.