Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel11 mars 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Samarbete med Eures avhjälper naturvetenskapligt kompetensunderskott på Malta

Tack vare Eures har ett maltesiskt läkemedelsföretag med brist på kvalificerade laboratorietekniker hittat tio nya anställda från Italien och Spanien.

EURES collaboration fills scientific skills gap in Malta
EURES

För Giliane Mallia, chef för Eures nationella samordningsbyrå på Malta, är det vardagsmat att matcha arbetssökande med arbetsgivare.

Giliane samarbetade nyligen med kolleger från Eures i Spanien och Eures i Italien för att skaffa anställning åt tio arbetssökande på det maltesiska läkemedelsföretaget Aurobindo. När företaget letade efter laboratorietekniker för kvalitetskontroll hänvisades det till Eures på grund av ”den rådande bristen på arbetskraft på Malta och bristen på sådan kompetens på den lokala arbetsmarknaden”, som Giliane säger.

Vad beror bristen på? Orsaken är att Malta har den tredje lägsta arbetslösheten i EU, vilket innebär att många lokala arbetsgivare aktivt rekryterar i andra länder.

Enligt Frederick Schembri, Aurobindos administrativa chef, är Eures ”toppen”.

I takt med att företaget växte började det i allt större utsträckning söka arbetskraft i hela EU. Tack vare Eures kommer i dag 30 procent av företagets arbetsstyrka från andra länder.

– [Vid rekryteringen] kan vi inrikta oss på ett visst land eller en viss målgrupp. Detta har varit till fördel för oss och resultaten talar för sig själva, förklarar han.

Tamara Torcellini från Italien är en av dem som drog nytta av Aurobindos samarbete med Eures. Tamara älskar att resa och ville gärna arbeta i ett annat EU-land. Sedan en tid tillbaka hade hon använt Eures som ett av sina viktigaste hjälpmedel för att hitta jobb. Arbetstillfället på Malta passade henne perfekt.

– Jag skickade mitt cv för tjänsten som kvalitetskontrollanalytiker på Malta och fick direkt ett e-postmeddelande från Eures om att jag skulle bekräfta ansökan. När jag slutligen fick den goda nyheten från företaget att jag erbjöds anställning kontaktade jag Eures för att ta reda på lite om landet, och de gav mig all hjälp jag behövde, säger hon.

Detta extra stöd är skälet till att Eures är så mycket mer än bara en arbetsförmedling.

– Vi har besvarat frågor om skolor, om bilar och till och med om att resa med sällskapsdjur som man är fäst vid, säger Giliane.

Eures lilla Maltagrupp hjälper också till med pappersarbetet och kontaktar andra byråer för de arbetssökandes räkning.

I framtiden hoppas Giliane att Eures blir den första kontaktpunkten för alla arbetssökande som skulle vilja arbeta någonstans i EU.

– Vår grupp strävar efter att skapa en trevlig och bra miljö där vi inte bara hjälper folk att flytta utomlands, utan även ser till att flytten går så smidigt som möjligt.

Tamaras resa med Eures hjälp tyder på att Gilianes förhoppningar redan håller på att infrias.

– Jag är fortfarande på Malta, och njuter verkligen av ön, människorna och mitt arbete. Denna erfarenhet berikar mig både som person och yrkesmässigt. Jag rekommenderar detta för alla! Alla borde arbeta eller studera utomlands ett tag, och Eures gör det möjligt, säger Tamara.

 

Länkar:

Leva och arbeta på Malta

Eures Malta på Facebook

 

Läs mer:

Hitta en Eures-rådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapEURES bästa praxisExterna intressenterInterna EURES-nyheterArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterRekryteringstrenderFramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.