Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2018. március 11.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Az EURES-szel együttműködve sikerült a hiányzó tudományos szakmai készségeket pótolni Máltán

Egy máltai gyógyszercégnél hiányoztak a képzett labortechnikusok, de az EURES segítségével 10 új alkalmazottat találtak Olaszországból és Spanyolországból.

EURES collaboration fills scientific skills gap in Malta
EURES

Giliane Mallia, a máltai EURES nemzeti koordinációs irodájának vezetője számára az álláskeresők és a munkáltatók összekapcsolása csak egy szokványos munkanapot jelent.

Giliane a közelmúltban a spanyolországi és az olaszországi EURES-nél dolgozó kollégákkal együttműködve 10 álláskeresőt helyezett el egy máltai gyógyszeripari cégnél, az Aurobindonál. A minőségellenőrzési labortechnikusok keresése során a vállalat az EURES segítségére támaszkodott, mert ahogy Giliane elmondja: „Erre a máltai munkaerőpiacon jelentkező jelenlegi hiányok, és a szükséges készségek helyi munkaerőpiacon mutatkozó hiánya miatt volt szükség.”

Mi a hiány oka? A háttérben az áll, hogy Máltán a munkanélküliség aránya a harmadik legalacsonyabb az Unióban, ami azt eredményezi, hogy számos helyi munkáltató a sziget lakosságán kívülről toboroz munkaerőt.

Frederick Schembri, az Aurobindo vezérigazgatójának szavai szerint az EURES „óriási”.

Elmondása szerint, ahogy a vállalat növekedett, egyre gyakrabban volt szüksége az egész Unióra kiterjedő munkaerő-keresésre. Mostanra az EURES-nek köszönhetően a cég munkatársainak 30%-a Máltán kívülről származik.

„[A keresés során] megcélozhatunk egy konkrét országot vagy célcsoportot” – fejti ki Schembri. „Ez eddig mindig bevált a számunkra és az eredmények magukért beszélnek.”

Az Aurobindo és az EURES együttműködésének egyik haszonélvezője Tamara Torcellini Olaszországból. Tamara egy ideje már használta az EURES szolgáltatásait a munkakereséshez, mivel az utazás szerelmeseként szívesen vállalt volna munkát egy másik uniós országban. A máltai lehetőségben rátalált a tökéletesen hozzáillő állásajánlatra.

„Elküldtem az önéletrajzomat a „minőségellenőrzési elemző” pozícióra Máltára és azonnal kaptam az EURES-től egy válasz e-mailt, amelyben visszaigazolták a jelentkezésemet.” – meséli. „Mikor aztán megkaptam a jó hírt a cégtől, hogy felvettek, kapcsolatba léptem az EURES-szel, mert volt néhány kérdésem az országgal kapcsolatban, és ők minden szükséges segítséget megadtak nekem.”

Ennek a többletszolgáltatásnak köszönhetően az EURES több, mint egyszerű munkaerő-közvetítő szolgálat. „Válaszolunk kérdésekre az iskolákkal és az autókkal, sőt még a házi kedvencekkel történő utazással kapcsolatban is” – meséli Giliane. A máltai EURES kis csapata segítséget nyújt a papírmunkában is, és a többi hivatallal is tartja a kapcsolatot a pályázók nevében.

Giliane azt reméli, hogy a jövőben az EURES válik a kiindulóponttá minden munkakereső számára, aki az Unión belüli munkavállalás iránt érdeklődik. „A csapatunk olyan barátságos és segítőkész környezet kialakítására törekszik, amely keretében nem csak a külföldre költözésben segítünk, hanem abban is, hogy az áttelepülés a lehető legzökkenőmentesebben történjen.”

Tamara utazása az EURES-szel azt jelzi, hogy Giliane reményei már kezdenek valóra válni. „Még mindig Máltán vagyok és nagyon tetszik a sziget, az emberek és a munkám” – mondja Tamara. „Ezzel a tapasztalattal személyesen és szakmailag is gazdagodom. Mindenkinek nagyon ajánlom! Mindenkinek ki kellene próbálnia, hogy egy ideig külföldön dolgozik vagy tanul, és az EURES erre tökéletes lehetőséget biztosít!”

 

Kapcsolódó linkek:

Élet és munka: Málta

Az EURES Málta a Facebookon

 

További információk:

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

 

Témák
Üzlet / VállalkozásAz EURES legjobb gyakorlataKülső érintettekBelső EURES hírekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendekSikertörténetekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.