Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli11. maaliskuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

EURES-yhteistyö paikkaa tieteellisen osaamisen kuilua Maltalla

Pätevien laboratorioteknikkojen pulasta kärsinyt maltalainen lääkeyritys löysi 10 uutta työntekijää Italiasta ja Espanjasta EURES-verkoston avulla.

EURES collaboration fills scientific skills gap in Malta
EURES

Työnhakijoiden ja työnantajien saattaminen yhteen kuuluu EURES-verkoston Maltan kansallisen koordinointitoimiston päällikön Giliane Mallian tavalliseen työpäivään.

Giliane teki äskettäin yhteistyötä Espanjan ja Italian EURES-toimistojen ja kollegoidensa kanssa 10 työnhakijan sijoittamiseksi maltalaiseen Aurobindo-lääkeyritykseen. Laadunvalvonnasta vastaavia laboratorioteknikoita etsinyttä yritystä kehotettiin kääntymään EURES-verkoston puoleen, koska ”Maltan työmarkkinoilla on nykyisin pulaa osaavista työntekijöistä ja koska tällaista osaamista ei löytynyt paikallisilta työmarkkinoilta”, Giliane kertoo.

Mistä pula johtuu? Maltan työttömyysaste on EU:n kolmanneksi alhaisin, minkä vuoksi monet paikalliset työnantajat rekrytoivat aktiivisesti työntekijöitä saarivaltion ulkopuolelta.

Aurobindo-yrityksen toimitusjohtaja Frederick Schembri kehuu EURES-verkostoa ”mahtavaksi”.

Hän kertoo, että yrityksen kasvaessa se alkoi etsiä entistä enemmän työntekijöitä koko EU:n alueelta. Nykyisin yrityksen työntekijöistä 30 prosenttia on Maltan ulkopuolelta. Se on EURES-verkoston ansiota.

”[Rekrytoinnin aikana] voimme kohdistaa huomiomme johonkin tiettyyn maahan tai kohderyhmään”, hän kertoo. ”Se on ollut meille hyödyllistä, ja tulokset puhuvat puolestaan”.

Italiasta kotoisin oleva Tamara Torcellini on yksi Aurobindo-yrityksen ja EURES-verkoston välisestä yhteistyöstä hyötyneistä työntekijöistä. Matkustamista rakastava Tamara halusi lähteä töihin johonkin toiseen EU-maahan. EURES-verkosto oli ollut jo jonkin aikaa yksi hänen pääasiallisista työnhakuvälineistään. Maltalla tarjolla ollut työtilaisuus sopi hänelle täydellisesti.

”Lähetin ansioluetteloni Maltalla avoinna ollutta ”laadunvalvonta-analyytikon” paikkaa varten ja sain välittömästi EURES-verkostolta sähköpostiviestin hakemukseni vahvistamisesta”, hän kertoo. ”Kun sain lopulta yritykseltä iloisia uutisia, joiden mukaan hakemukseni oli hyväksytty, otin yhteyttä EURES-verkostoon ja esitin joitakin kysymyksiä maasta. Sain heiltä apua jokaisessa tarvitsemassani asiassa.”

Tällaisen lisätuen tarjoamisen ansiosta EURES-verkosto on paljon enemmän kuin pelkkä työnvälityspalvelu. ”Olemme vastanneet kysymyksiin kouluista, autoista ja jopa rakkaiden lemmikkien kanssa matkustamisesta”, Giliane kertoo. Maltan pieni EURES-tiimi tarjoaa myös apua paperitöissä ja pitää yhteyttä muihin toimistoihin työnhakijoiden puolesta.

Giliane toivoo, että EURES-verkostosta muodostuisi tulevaisuudessa ensisijainen yhteyspiste kaikille työnhakijoille, jotka ovat kiinnostuneet työskentelemään missä tahansa EU:n alueella. ”Tiimimme pyrkii luomaan ystävällisen ja avuliaan ympäristön, jonka avulla voimme auttaa ihmisiä muuttamaan ulkomaille ja myös varmistamaan, että siirtyminen käy mahdollisimman sujuvasti.”

Tamaran EURES-kokemus viittaa siihen, että Gilianen toiveet ovat jo toteutumassa. ”Olen yhä Maltalla ja nautin paljon tästä saaresta, ihmisistä ja työstäni”, Tamara sanoo. ”Tämä kokemus on minulle hyödyksi sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti. Suosittelen tätä kaikille! Kaikkien kannattaa kokeilla työskennellä tai opiskella ulkomailla jonkin aikaa. EURES-verkosto tarjoaa siihen täydellisen tilaisuuden!”

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Eläminen ja työskentely Maltalla

EURES Malta Facebookissa

 

Lisätietoja:

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

 

Tiedot

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysEURESin paras käytäntöUlkopuoliset sidosryhmätSisäiset EURES-uutisetTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetRekrytointitrenditMenestystarinatNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.