Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli16. toukokuuta 2019Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

#EUmovers – some-kilpailun voittajat julkistettiin

Työllisyys, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto antoi tunnustusta #EUmovers -kampanjan viidelle parhaalle some-postaukselle.

#EUmovers social media contest winners announced
EURES

Vuonna 2018 vietettiin sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamista koskevien EU:n sääntöjen 60. vuosipäivää ja työntekijöiden vapaata liikkuvuutta koskevien sääntöjen 50. vuosipäivää. Näiden kahden virstanpylvään kunniaksi Euroopan komissio kannusti kansalaisia, jotka ovat hyötyneet näistä oikeuksista, kertomaan #EUmovers-kampanjan yhteydessä kokemuksistaan sosiaalisessa mediassa.

Tässä ovat viisi voittajaa ja heidän kertomuksensa:

Juho-Pekka Palomaa (Suomi)

Vuosi sitten tähän aikaan olin keskellä elämänmuutosta, enkä oikein tiennyt mitä se toisi mukanaan. Valmistuttuani olin ollut työttömänä kuusi kuukautta, kun minulle yllättäen soitettiin Virosta. Olin julkaissut ansioluetteloni EURES-portaalissa, ja noin kuukausi sen jälkeen sain sähköposti-ilmoituksen, jonka mukaan joku oli tutustunut profiiliini ja lähettänyt viestin. Se oli työtarjous naapurimaasta Virosta. Haastattelun jälkeen päätin ottaa tarjouksen vastaan. En tiennyt paljoakaan maasta tai kaupungista ja kielestäkin  vain sen, että se kuulostaa suomelta hauskempana versiona. Sain paljon tietoa muuttamisesta Viroon, ja kaikki vaikutti lupaavalta. Vaikka palkkataso on paljon alhaisempi, vaikutti siltä, että maa oli todella ottanut harppauksen digitaaliseen yhteiskuntaan, mikä antaa kansalaisille parhaat mahdollisuudet elämässä selviytymiseen. Virossa oleskeluni aikana tutustuin paikallisiin lautapelikilpailussa, osallistuin maksuttomaan viron kielen kurssiin ja tutustuin muihin Virossa ulkomaalaisina asuviin ihmisiin, kävin omalla lääkärillä maksamatta siitä mitään, allekirjoitin asiakirjoja digitaalisesti ja matkustin veloituksetta julkisilla kulkuneuvoilla - kaikki tämä monipuolisessa ja vanhassa kulttuurissa, jossa ihmiset puhuivat englantia, viroa, suomea ja venäjää. En enää asu maassa, mutta yhä vielä ihailen sen vanhaa historiaa yhdistettynä huipputeknisiin uusiin järjestelmiin ja mukavuuksiin. Huippuhetki oli, kun sain yhdessä virolaisten kanssa olla mukana juhlimassa maan 100-vuotista itsenäisyyttä. Mielestäni tällä pienellä kansakunnalla on edessään lupaava tulevaisuus!

Carola Bosio (Italia)

Hei! Olen 20-vuotiaasta alkaen ollut koukussa muuttamiseen EU:ssa. Kun olin 20-vuotias, opiskelin vaihto-opiskelijana kahta tutkintoa varten Lillessä Ranskassa. Tämä muutti peruuttamattomasti käsitystäni asioista! Kun olin 23, asuin Milanossa ja opettelin työelämän alkeita. Kun olin 27, asuin kuukauden Madridissa pitämässä hauskaa. Voin jopa valehdella osaavani espanjaa. Kun olin 28, olin töissä ja rakastunut Pariisissa! Siellä menetin ”rakkauteni”, mutta sain kaksi elinikäistä ystävää! Okei, nyt olen 38, minulla on mies ja kaksivuotiaat kaksoset ...pitäisikö lopettaa?! Ei! Muutimme Irlantiin kahden pienen lapsen kanssa. Halusimme seikkailla perheenä! Nyt työskentelen yliopistossa Irlannissa, ja koko perhe on messissä. RAKASTAN EUROOPPAA.

Sheila Margaret Ward (Yhdistynyt kuningaskunta)

Opiskelin 60-luvulla espanjaa ja portugalia Leedsin yliopistossa, minkä jälkeen aloin opettaa englantia vieraana kielenä. Olin iloinen siitä, että Yhdistynyt kuningaskunta liittyi EU:hun, koska olin aina uskonut tähän ideaan. Toimittuani opettajan ensin Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Espanjassa ja muissa maissa, tulin vuonna 1980 Portugaliin työskennelläkseni British Councilissa. Portugalin liityttyä Euroopan unioniin matkustaminen maiden välillä muuttui todella paljon helpommaksi ilman tullirajoituksia. Olen englannin opettajana auttanut monta opiskelijaa valmistautumaan Erasmus-ohjelmaa varten ja ollut vaikuttunut sen tarjoamista mahdollisuuksista. Ennen eläköitymistä vuonna 2010 menin Portugalin eläkevirastoon ja täytin kaavakkeen, jossa oli mainittava kaikki ne EU-maat, joissa olin työskennellyt. Siinä kaikki. Kun lopetin työnteon aloin automaattisesti saada eläkettä Portugalista, Britanniasta ja Espanjasta. Se kävi tosi näppärästi. Sittemmin olen julkaissut kolme kaksikielistä lastenkirjaa Portugalissa ja olen omistautunut kaksikielisyyden edistämiseen. Meillä eurooppalaisilla on niin paljon yhteistä ja muiden kielten oppimisen pitäisi ensisijaista kaikissa koulutusjärjestelmissä.

Filipa Rodrigues (Portugali)

Olen Euroopan kasvatti. Uskon Eurooppaan, jossa ei ole rajoja ja jossa kulttuuriset erot muodostuvat ikään kuin silloiksi ihmisten välille siten, että nämä eroavaisuudet rikastuttavat ja auttavat ymmärtämään maailmaa paremmin. Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli Espanjaan, Portugalin naapurimaahan. Olin vielä lapsi ja matkustin perheeni kanssa. Koululaisena matkustin yhdessä ystävieni kanssa Britanniaan. Olen osallistunut erilaisiin kursseihin sekä Britanniassa että Kreikassa. Olin Erasmus+-harjoittelijana Britanniassa. Olen matkustellut Italiassa, Skotlannissa, Sveitsissä ja Espanjassa ja toivon mukaan matkustan vielä moneen muuhun maahan. Tänä vuonna päätin muuttaa Irlantiin. Etsin työpaikkaa EURES-portaalista ja löydettyäni haluamani paikan Irlannista sain EURESilta monipuolista tukea koko muuttoprosessin ajan. Rakastan tätä maata, sen historiaa, kulttuuria, ihmisiä ja luontoa. Onneksi sain kasvaa yhdistyneessä Euroopassa, joka antaa minulle mahdollisuuksia milloin vain etsinkin niitä. Tässä Euroopassa minulla on oikeuteni ja tunnen oloni turvalliseksi. Olen ylpeä voidessa kutsua itseäni Euroopan kasvatiksi!

Chloé Jorigny-Casteuble (Ranska)

Paras video

Olen Chloé, 24 vuotta, ja olen asunut Belgiassa vuoden. Työskenelen FPS-sosiaaliturvavirastossa Brexitiin liittyvien kysymysten parissa :) Rakastan matkailua ja olen ollut usein työharjoittelussa eri puolella Euroopan unionia. Olen matkustellut paljon opiskelun ja työn takia.

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

Paras video

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
 • Ulkoiset EURES-uutiset
 • Uutiset/raportit/tilastot
 • Sosiaalinen media
 • Menestystarinat
 • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.