Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2022. március 17.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Az EU a platform-munkavállalók jogainak védelmére irányuló irányelvet javasol

Az ifjúság európai évének alkalmából olyan témát szeretnénk bemutatni, amely sok fiatalt érint – a platformalapú munkavégzés. Ebben a cikkben megtudhatja, mi a platformalapú munkavégzés, milyen kihívásokkal néznek szembe a platform-munkavállalók, és miként kívánja kezelni ezeket az EU.

EU proposes directive to protect the rights of platform workers
Unsplash

Mi a platformalapú munkavégzés?

A platformalapú munkavégzés a fizetett munka digitális platformokon keresztül történő szervezésének új formája. A platform-munkavállalók széles körű, fizetett szolgáltatásai online vehetők igénybe. Ilyen platformok például az Uber, a Bolt és az Upwork.

A platformgazdaság számos előnnyel jár mind a munkavállalók, mind a fogyasztók számára. Az alacsony belépési követelményeknek és a rugalmas munkaidőnek köszönhetően a digitális platformok megkönnyítik az egyének számára, hogy önálló vállalkozóvá váljanak, és társadalmi helyzetüktől függetlenül jövedelemhez jussanak.

Az Európai Bizottság szerint az EU-ban a platformgazdaságból származó bevételek 2020-ban 20 milliárd EUR-t tettek ki. Csak az EU-ban több mint 500 digitális munkaplatform működik, illetve több mint 28 millió platform-munkavállaló dolgozik.

Melyek a platform-munkavállalók előtt álló kihívások?

A platformok szinte mindig önálló vállalkozónak minősítik a platform-munkavállalókat. Európa legtöbb jogrendszerében ez azt jelenti, hogy nem vagy csak korlátozottan férnek hozzá a munkavállalói védelemhez, például a kollektív tárgyaláshoz való joghoz, az egészség- és biztonságvédelemhez, illetve a szociális biztonsági rendszerekhez.

Emellett a foglalkoztatás és a jövedelem gyakran kiszámíthatatlan, és azokat a munkavállalók által nem befolyásolható algoritmusok határozzák meg. A munkakörülmények a platform típusától, a feladatok jellegétől és a feladatok elvégzéséhez szükséges készségek szintjétől függően változnak.

A platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló uniós irányelv

2021 decemberében az Európai Bizottság a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javítására irányuló irányelvjavaslatot terjesztett elő. A javasolt irányelv felsorolja azokat a kritériumokat, amelyek alapján megállapítható, hogy a platform munkaadó-e. Ha a platform megfelel a szükséges kritériumoknak, jogilag vélelmezhető, hogy munkáltatónak minősül. Az irányelvjavaslat eredményeként a becslések szerint 1,7–4,1 millió embert lehetne munkavállalóvá átsorolni. Mások valóban önálló vállalkozóvá válhatnak, ahogy egyes platformok módosítják üzleti modelljüket.

A munkavállalóként való besorolás azt jelenti, hogy a platform-munkavállalók hozzáférnek a következőkhöz:

  • garantált pihenőidő és fizetett szabadság;
  • legalább a nemzeti vagy ágazati minimálbér (adott esetben);
  • biztonság és egészségvédelem;
  • munkanélküliségi, betegségi és egészségügyi ellátások;
  • szülői szabadság;
  • nyugdíjjogosultság;
  • munkahelyi balesetekkel és foglalkozási megbetegedésekkel kapcsolatos ellátások.

Az Európai Bizottság által javasolt irányelv célja továbbá, hogy növelje az algoritmusok platformok általi használatának átláthatóságát, biztosítva a humán nyomon követést és az automatizált döntések megtámadásához való jogot.

A nemzeti hatóságok gyakran nehezen férnek hozzá a platformokra és az azokon keresztül dolgozó személyekre vonatkozó adatokhoz. A Bizottság javaslata átláthatóbbá kívánja tenni a platformokat azáltal, hogy egyértelművé teszi a nemzeti hatóságok felé fennálló munkabejelentési kötelezettségeket. Az új szabályok értelmében a platformoknak a nemzeti hatóságok rendelkezésére kell bocsátaniuk bizonyos, a tevékenységeikkel és a rajtuk keresztül dolgozó személyekkel kapcsolatos információkat.

A platform-munkavállalók jogaival kapcsolatos egyéb források

A platformgazdasággal kapcsolatos kezdeményezések: Az Eurofound webes adattára a platformgazdasággal kapcsolatos nemzeti kezdeményezések széles körét fogja egybe. A szűrő segítségével országspecifikus keresést végezhet.

A platform-munkavállalók munkakörülményeinek javítására irányuló kezdeményezések:Célok, módszerek, erősségek és gyengeségek: Ez az Eurofound-jelentés értékeli a platformalapú munkavégzés negatív aspektusainak kezelésére irányuló egyes tagállami kezdeményezéseket, és további intézkedésekre vonatkozó ajánlásokat fogalmaz meg.

Kérdések és válaszok:A platformalapú-munkavégzés munkakörülményeinek javítása: Az Európai Bizottság válaszol a platformgazdasággal kapcsolatban gyakran feltett kérdésekre, és további információkkal szolgál a javasolt irányelvről, valamint az erőforrásokra mutató linkekről.

A platformalapú munkavégzés csak egyike azoknak a lehetőségeknek, amelyekkel a fiatal álláskeresők elindíthatják karrierjüket. Olvassa el ezt a cikket, ha többet szeretne tudni arról, hogy milyen gyakornoki lehetőségek állnak a fiatalok rendelkezésére az EU-ban.

 

Kapcsolódó linkek:

A platformalapú munkavégzés munkakörülmények javítása

A platform-munkavállalók munkakörülményeinek javítására irányuló kezdeményezések:Célok, módszerek, erősségek és gyengeségek

A platformgazdasággal kapcsolatos kezdeményezések

Javaslat a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvre

Kérdések és válaszok:A platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javítása

Az ifjúság európai éve:Szakmai gyakorlatok

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekHírek/jelentések/statisztikaIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Munkaerő-piaci információk
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesArts, entertainment and recreationEducationHuman health and social work activitiesInformation and communicationOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesTransportation and storage

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.