Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2021. március 31.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Az EU új programot indít az európai kkv-k támogatására

Március 10-én az EU elindította a MobiliseSME elnevezésű új programot kkv-k számára. A program indulásakor webináriumot szerveztek, amelyen ismertették, hogy a vállalkozások számára miért előnyös a programban való részvétel. Cikkünkből többet megtudhat a programról és annak előnyeiről.

EU launches new programme to support European SMEs
EURES

Az elmúlt néhány évben az EU számos programot és kezdeményezést dolgozott ki a munkavállalók belső mozgásának és a vállalatok – különösen a kkv-k – közötti együttműködés támogatására. Mindezidáig nem létezett olyan célzott program, amely támogatná az alkalmazottak külföldi vállalatoknál tett látogatását és a készségek megosztását. Ez vezetett a MobiliseSME létrehozásához.

Mi a MobiliseSME?

A foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programjának (EaSI) EURES tengelye és az Európai Bizottság által finanszírozott MobiliseSME az első olyan mobilitási program, amelyet kifejezetten a kkv-k személyzete számára alakítottak ki. A 2015 és 2017 között végrehajtott sikeres kísérleti projektre épül, és támogatja az európai kkv-k közötti kiküldetéseket és együttműködést.

„A MobiliseSME fő célja az európai uniós kkv-k nemzetközivé válásának fellendítése, versenyképességük fokozása és a kkv-k személyzetének mobilitási rendszerére vonatkozó közös módszertan uniós szintű létrehozása" – fejti ki Jose Enrique Val, a Fundacion Equipo Humano projektmenedzsere. „A program célja, hogy teljes mértékben kiaknázza az európai uniós egységes piacban és annak egyik legértékesebb eszközében, az uniós vállalkozások 99%-át kitevő kkv-kban rejlő lehetőségeket.”

Milyen előnyökkel jár mindez a kkv-k számára?

A program gyakorlati és pénzügyi támogatást nyújt a kkv-k számára azáltal, hogy megszervezi és támogatja a rövid távú tartózkodásokat (1–6 hónap) más európai uniós országokban működő kkv-knál. Ezeket a kiküldetéseket az Európai Bizottság társfinanszírozza az egyes országokra jellemző megélhetési költségektől függően havi 560 és 1100 EUR közötti támogatással. Ezek a támogatások az integrációs, szállás-, utazási és képzési költségeket fedezik.

A MobiliseSME programban való részvételnek a támogatásokon és a kiküldetéseken kívül más előnyei is vannak. Célzott előadásokat is kínál a termékek nemzetközivé tételének módjáról. A részt vevő kkv-k kihasználhatják azokat a kiterjedt hálózatokat, amelyekhez a helyi kapcsolattartó pontok tartoznak, növelve uniós szintű ismertségüket. A program eszközöket és információkat is biztosít a kkv-k számára ahhoz, hogy üzleti partnereket találjanak az EU-ban, bővítsék vállalkozásukat, termékeik és szolgáltatásaik körét, valamint bővítsék ismereteiket, illetve fejlesszék készségeiket és kompetenciáikat.

Hogyan vehet részt a programban?

A részvétel egyszerű! Először is látogasson el a MobiliseSME weboldalára, és győződjön meg arról, hogy jogosult a részvételre. A következő lépés a kapcsolatteremtési platformon való regisztráció annak érdekében, hogy a helyi kapcsolattartó pontok segítségével megfelelő partnerre találjon. Végezetül fejlessze készségeit és kompetenciáit a fogadó vállalatoknál, hogy megerősítse nemzetközi üzleti partnerségeit az EU egységes piacán. 2022 közepéig regisztrálhat online.

 

Kapcsolódó linkek:

MobiliseSME weboldal

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásEU mobilitási eszköztárMunkanapok/eseményekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekHírek/jelentések/statisztika
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.