Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice28. februar 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Trg dela in delovna mesta v EU v 20. letih 21. stoletja

Kakšen bo videti svet dela čez 10 let? Ali bomo še vedno imeli enake zaposlitve v istih sektorjih ter uporabljali isto znanje in spretnosti? Kdo bodo naši sodelavci?

The EU job market and workplace in the 2020s
EURES

Napoved znanj in spretnosti centra Cedefop, s katero napovedujejo prihodnje trende pri zaposlovanju, je namenjena zagotavljanju vpogleda v trg dela in delovna mesta v Evropi do leta 2030 in ugotavljanju, katera znanja in spretnosti bodo potrebni. Uporabnikom omogoča primerjavo zaposlitvenih možnosti in prihodnjih trendov v Evropi, zato je idealno orodje za iskalce zaposlitve, delodajalce, študente, raziskovalce in oblikovalce politik.

Napoved se že od leta 2005 nenehno razvija in trenutno podaja informacije o državah članicah EU, Islandiji, Severni Makedoniji, Švici, Turčiji in Združenem kraljestvu. Zajema 66 sektorjev gospodarske dejavnosti, 41 poklicnih skupin in tri ravni izobrazbe.

Vse ugotovitve agencije so na voljo na njeni spletni strani, v nadaljevanju pa podajamo povzetek nekaterih glavnih poudarkov.

Delovna sila

 • Obseg delovne sile naj bi se do leta 2030 povečal za 1 %.
 • Starost delovne sile se bo nekoliko premaknila, in sicer naj bi se število oseb, starih 25–49 let, zmanjšalo za 0,5 %, število oseb, starih 64 let in več, pa povečalo za 3,8 %.
 • Obseg aktivnega prebivalstva naj bi se povečal za 3,7 %, vendar s precejšnjimi razlikami med državami.
 • Uravnotežena zastopanost spolov bo večinoma ostala na enaki ravni, z več zaposlenimi moškimi kot ženskami.

Sektorji

 • Osnovne predelovalne panoge naj bi bile v upadu, storitvene panoge in napredne predelovalne panoge pa naj bi naraščale.
 • Najhitreje rastoče storitvene panoge bodo pravo in računovodstvo, raziskave in razvoj, oglaševanje in tržna analiza ter upravne in podporne storitvene dejavnosti.
 • Najhitreje rastoče predelovalne panoge bodo električna oprema, drugi stroji in oprema, proizvodnja in motorna vozila.

Poklici

 • Pričakuje se precejšen porast visokokvalificiranih poklicev (npr. vodstveni delavci, strokovnjaki in strokovni sodelavci) ter manjši porast določenih nizkokvalificiranih poklicev (npr. prodaja, varovanje, čiščenje, gostinstvo in oskrba).
 • Izgube zaposlitev so pričakovane na področju srednjekvalificiranih poklicev (npr. kvalificirani fizični delavci, referenti).
 • Ponudba oseb z višjimi kvalifikacijami bo morda rasla hitreje od povpraševanja po tovrstnih delavcih, in podobna situacija naj bi prizadela tudi osebe z manj ali nižjimi kvalifikacijami.

Delovne naloge ter znanje in spretnosti

 • Število fizičnih opravil, ki jih delavci opravljajo na delovnem mestu, naj bi se zmanjšalo, število intelektualnih in socialnih opravil pa naj bi se povečalo.
 • Znanje in spretnosti, povezani s poslovno pismenostjo, prodajo/prepričevanjem in strežbo bodo za delavce čedalje pomembnejši.
 • Prišlo bo do precejšnjega upada potrebe po znanju in spretnostih, povezanih s stroji (ne-IKT), ter porastu povpraševanja po znanju in spretnostih, povezanih z IKT.
 • Sposobnost samostojnega dela bo izredno cenjena.

O centru Cedefop

Cedefop, znan tudi kot Evropski center za razvoj poklicnega usposabljanja, je bil ustanovljen leta 1975. Agencija Evropski komisiji, državam članicam in socialnim partnerjem pomaga oblikovati evropske politike poklicnega izobraževanja in usposabljanja, da bi s tem povečala stopnjo zaposlenosti in zagotovila pametno, trajnostno in vključujočo gospodarsko rast.

Celo leto 2020 bomo preučevali ugotovitve centra Cedefop o posameznih zaposlitvenih področjih, od negovalcev do strokovnjakov za IKT. Kmalu se vrnite za več informacij.

 

Sorodne povezave:

Napoved znanja in spretnosti centra Cedefop

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Zunanje novice EURESNovice s trga dela/novice mobilnostiNovice/poročila/statistikaTrendi zaposlovanja
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.