Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice24. oktober 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Estonija bo zasijala kot predsedujoča EU

To jesen in zimo je pozornost namenjena Estoniji, ki prevzema predsedstvo Sveta EU.

Estonia’s turn to shine as it hosts EU presidency
EURES Estonia

Estonija bo lahko drugim državam članicam predstavila svojo kulturo, prav tako pa bo to priložnost, da privabi iskalce zaposlitve in spodbuja storitve, ki jih Eures lahko ponudi vsem, ki iščejo delo v tujini.

Estonski urad Euresa bo to izvajal zlasti s pomočjo zaposlitvenega sejma, ki bo potekal 7. novembra 2017 v Talinu. Pričakujejo, da se bo sejma udeležilo več kot 90 lokalnih in tujih delodajalcev ter okrog 5 000 obiskovalcev. Sodelovanje so že potrdili delodajalci z Norveške, iz Nemčije in s Češke, ki želijo zaposliti iskalce zaposlitve iz Estonije.

Dogodek je največji zaposlitveni sejem v državi in bo organiziran v ustvarjalnem središču v Talinu, v katerem potekajo vsi uradni sestanki med predsedovanjem. V času sejma bodo v okviru pobude Evropski dnevi delodajalcev potekali tudi seminarji za nacionalne delodajalce, ki jih bo organizirala evropska mreža javnih zavodov za zaposlovanje.

Nacionalna koordinatorka Euresa Marta Traks pravi, da ima delo v Estoniji številne prednosti. „Po mnenju tistih, ki se pri iskanju dela selijo v Estonijo iz drugih držav, je najbolj privlačna trdna organizacijska hierarhija, ki omogoča hitrejše napredovanje kot v drugih državah,“ pravi. „Mladim delojemalcem je omogočeno, da zasedejo vodstvene položaje, prispevki zaposlenih pa se opazijo in nagradijo.“

Zunaj delovnega mesta lahko dežela veliko ponudi,“ dodaja. „Na voljo je obilica svežega zraka, sveže hrane in prostrane pokrajine. Ljudje iz različnih kulturnih ozadij, ki živijo tu, pravijo, da se dobro počutijo. Čeprav je država majhna, lahko vedno obiščete dober koncert in razstavo. Nikoli nimate občutka, da se čas nikamor ne premakne.“

Država med predsedovanjem organizira številne dogodke, povezane z migracijo. Septembra je na primer univerza v Talinu gostila konferenco z naslovom EU v globalni tekmi za talente: izzivi in rešitve glede krepitve konkurenčnosti v EU, ki jo je organizirala estonska nacionalna kontaktna točka za Evropsko migracijsko mrežo.

Ta konferenca predstavlja enotno platformo za združevanje glavnih zainteresiranih strani na področju zakonite migracije v Evropi, vključno z oblikovalci politike iz držav članic EU, Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom, nacionalnimi kontaktnimi točkami Evropske migracijske mreže, medvladnimi organizacijami, nevladnimi organizacijami, zasebnim sektorjem in javnostjo.

 

Sorodne povezave:

Največji zaposlitveni sejem v Estoniji s 5 000 iskalci zaposlitve

Kultuurikatel (Tallinn Creative Hub) je ustvarjalno središče v osrednjem delu Talina.

Estonsko predsedstvo Sveta Evropske unije

Pobuda Evropski dnevi delodajalcev

Evropska mreža javnih zavodov za zaposlovanje

Videopredstavitev Estonije pred njenim prvim predsedovanjem Evropski uniji

Konferenca: EU v globalni tekmi za talente: izzivi in rešitve glede krepitve konkurenčnosti v EU

Evropska migracijska mreža

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovegasvetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
Poslovanje/podjetništvoNajboljša praksa EURESEURES usposabljanjeZunanji deležnikiInterne novice EURESNovice/poročila/statistikaTrendi zaposlovanjaSocialni medijiMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.