Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel12 oktober 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Estnisk miljöspecialist njuter av sitt nya liv i Göteborg

Merit Kaal från Estland vidgar sina vyer med ett nytt jobb i Sverige. Nu uppmanar hon andra arbetssökande att också prova på att jobba utomlands.

Estonian environment specialist enjoys new life in Gothenburg
Chalmers technical University - Gothenburg

Det senaste halvåret har 24-åriga Merit arbetat som junior miljökonsult och projektledare för ett företag i Göteborg. Hon hade redan fått jobb när hon kontaktade Eures för att se hur de kunde hjälpa henne. Den lokala rådgivaren hjälpte henne med de handlingar hon behövde för att smidigt kunna börja jobba i ett annat land.

– För mig har det varit lätt att flytta till Sverige och börja jobba, eftersom jag för ett år sedan var utbytesstudent vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Därefter skrev jag min magisteruppsats på det företag som jag jobbar på nu, berättar Merit.

Men trots att hon var bekant med landet fanns det en del hinder på vägen. – De största svårigheterna har varit språket och att hitta någonstans att bo. Som konsult har man många kundkontakter så det är viktigt att kunna arbeta på det lokala språket. Jämfört med andra länder i Europa talar svenskarna mycket bra engelska, så i de flesta fall tar jag hjälp av engelskan om jag inte förstår, säger Merit.

Merit njuter av att få börja sitt yrkesliv i ett nytt land. – Inom miljöområdet finns det så många intressanta projekt och så mycket att lära sig och göra. Jag är övertygad om att Sverige är ett av de bästa länderna i Europa för någon med min utbildning. Jag gillar också att min nya hemstad Göteborg utvecklas väldigt snabbt just nu. Människorna är så vänliga och naturen är så vacker, säger hon.

Vad skulle du säga till någon som söker jobb utomlands? – Tveka inte! Du kan alltid åka hem igen om det inte blir bra. Men att åka utomlands, även om det bara är för ett halvår, ger dig oerhört mycket och du vidgar dina vyer, säger Merit.

Marta Traks är nationell Euressamordnare för Estland och den som har hjälpt Merit med flytten.

– Det är inget självklart val för alla att arbeta utomlands, men det kan vara mycket givande, både på det personliga och yrkesmässiga planet. Du får dessutom ett öppnare sinne. Om du ska lyckas anpassa dig i en utländsk miljö måste du vara flexibel och beslutsam. Det kanske inte är så lätt i början, men det är en upplevelse för livet, säger Marta Traks.

 

Länkar:

Chalmers tekniska högskola i Göteborg

Ditt första Euresjobb

 

Läs mer:

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
Företag /EntreprenörskapEURES bästa praxisRekryteringstrenderFramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.