Skip to main content
EURES
News article12 oktober 2017European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Estisk miljøekspert trives i Göteborg

Merit Kaal fra Estland utvider sin horisont med en ny jobb i Sverige – og oppmuntrer andre til å ta sjansen på en jobb i utlandet.

Estonian environment specialist enjoys new life in Gothenburg
Chalmers technical University - Gothenburg

De siste seks månedene har Merit Kaal fra Estland jobbet som junior miljøkonsulent og prosjektleder i et selskap i Göteborg. Da hun henvendte seg til Eures, hadde hun allerede denne jobben, men hun ville vite om det var mulig å få noe støtte derfra, så hennes lokale rådgivere hjalp henne med nødvendig dokumentasjon for at overgangen til et nytt land skulle gå så smidig som mulig.

– Det har vært superenkelt å flytte til Sverige og begynne i jobb der, forteller 24-åringen, for for et år siden var jeg på utveksling ved Chalmers tekniske høgskole i Göteborg. Etter det skrev jeg masteroppgaven i samme selskap som jeg nå jobber i.

Selv om hun er godt kjent med landet, har det jo vært noen småproblemer underveis. – Det vanskeligste har vært språket, og å finne et sted å bo, forteller hun. – Siden konsulentbransjen innebærer mye kundekontakt, er det viktig å kunne det lokale språket og være i stand til å kunne utføre en jobb på dette språket. Men sammenlignet med andre land i Europa mener jeg svenskene er veldig gode i engelsk, så i de fleste tilfeller får jeg litt hjelp hvis det er noe jeg ikke forstår.

For Merit er det en spennende opplevelse å starte et nytt liv i et annet land. – Innenfor miljøområdet foregår det så mye interessant og så mye å lære og gjøre, sier hun. – Jeg tror dette er et av de beste landene i Europa jeg kunne ha kommet til når det gjelder å få brukt utdanningen min. Og så liker jeg at den nye hjembyen min, Göteborg, faktisk er inne i en rivende utvikling akkurat nå. Folk er så hyggelige, og naturen rundt er så vakker.

Hva er ditt råd til andre som ser etter en jobb i utlandet? – Kast deg uti det! Du kan alltids reise hjem igjen om noe går galt eller det rett og slett ikke funker, men selv bare et halvår vil gi deg så mye og gi deg et mye bredere utsyn på verden.

Estlands nasjonale Eures-rådgiver Marta Traks har hjulpet Merit med mange ting.

– Det er ikke alle som umiddelbart ville ønske å flytte til utlandet for å jobbe, men det kan være veldig interessant, både på det personlige plan og profesjonelt, sier hun. – Bare av å ta denne beslutningen får du et åpnere sinn. Et dypdykk i et annet miljø krever fleksibilitet og besluttsomhet. Det er kanskje ikke helt lett i begynnelsen, men du får med deg en lærdom for livet.

 

Relevante lenker:

Chalmers tekniska högskola i Göteborg

Programmet Din første Eures-jobb

 

Les mer:

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures' jobbdatabase

Eures' tjenester for arbeidsgivere

Eures' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapEURES beste praksisRekrutteringstrenderSuksesshistorierUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.