Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Οκτωβρίου 2017Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Εσθονή εμπειρογνώμονας σε θέματα περιβάλλοντος ξεκινάει μια νέα ζωή στο Γκέτεμποργκ

Η Merit Kaal από την Εσθονία διευρύνει τους ορίζοντές της με μια νέα θέση εργασίας στη Σουηδία – και ενθαρρύνει και άλλα άτομα που αναζητούν απασχόληση να δοκιμάσουν να εργαστούν στο εξωτερικό.

Estonian environment specialist enjoys new life in Gothenburg
Chalmers technical University - Gothenburg

Τους τελευταίους έξι μήνες, η Merit εργάζεται ως κατώτερη περιβαλλοντική σύμβουλος και υπεύθυνη διαχείρισης έργων σε μια εταιρεία στο Γκέτεμποργκ. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη θέση, προσέγγισε το EURES για να μάθει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να την υποστηρίξει. Οι τοπικοί σύμβουλοι την βοήθησαν με ό,τι έγγραφα χρειαζόταν για να έχει μια ομαλή μετάβαση στη νέα χώρα.

«Ήταν εύκολο για εμένα να αρχίσω να δουλεύω και να ζω στη Σουηδία», δηλώνει η 24χρονη, «γιατί πριν από έναν χρόνο συμμετείχα σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και ήμουν στο πολυτεχνείο Chalmers στο Γκέτεμποργκ. Έπειτα από αυτό, εκπόνησα την εργασία για το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα στην ίδια εταιρεία στην οποία εργάζομαι τώρα».

Παρά την εξοικείωση που είχα με τη χώρα, συνάντησα ορισμένα εμπόδια στην πορεία. «Οι μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η γλώσσα και η εύρεση κατοικίας», δηλώνει. «Καθώς οι συμβουλευτικές υπηρεσίες απαιτούν μεγάλη επαφή με τους πελάτες, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τη γλώσσα και να μπορείς να εργαστείς χρησιμοποιώντας την τοπική γλώσσα. Ωστόσο, νομίζω ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, οι άνθρωποι στη Σουηδία μιλούν πολύ καλά αγγλικά και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορώ να έχω κάποια βοήθεια εάν δεν καταλαβαίνω.»

Η Merit απολαμβάνει την εμπειρία του να ξεκινά να ζει σε μια νέα χώρα. «Στον τομέα του περιβάλλοντος, υπάρχουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα έργα και πολλά πράγματα να μάθω και να κάνω», δηλώνει. «Θεωρώ ότι είναι μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη για να έρθω και να αξιοποιήσω στην πράξη την εκπαίδευσή μου. Και μου αρέσει το γεγονός ότι η νέα μου πόλη, το Γκέτεμποργκ, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα αυτή τη στιγμή. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και η ύπαιθρος είναι πραγματικά υπέροχη.»

Τι θα έλεγε σε κάποιον που αναζητά θέση εργασίας στο εξωτερικό; Τόλμησέ το! «Μπορείς ανά πάσα στιγμή να γυρίσεις πίσω εάν κάτι πάει στραβά ή δεν εξελιχθεί ομαλά, όμως η μετάβαση στο εξωτερικό έστω και για έξι μήνες θα σου προσφέρει πάρα πολλά και θα διευρύνει πραγματικά τους ορίζοντές σου.»

Η εθνική συντονίστρια του EURES για την Εσθονία, Marta Traks, στήριξε τη Merit για να μπορέσει να κάνει αυτό το βήμα.

«Η εργασία στο εξωτερικό δεν αποτελεί προφανή επιλογή για όλους, αλλά μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο», δηλώνει. «Η απόφαση να μεταβείς στο εξωτερικό θα σου ανοίξει το μυαλό. Η ένταξη σε ένα ξένο περιβάλλον απαιτεί ευελιξία και αποφασιστικότητα: μπορεί να μην είναι εύκολο στην αρχή, αλλά είναι ένα σπουδαίο μάθημα ζωής.»

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πολυτεχνείο Chalmers στο Γκέτεμποργκ

Πρόγραμμα Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς εκδηλώσεις επί γραμμής

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότηταβέλτιστη πρακτική EURESΤάσεις προσλήψεωνΙστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.