Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)

Namigi in nasveti

Najemanje delavcev iz drugih držav Evropskega gospodarskega prostora (EGP) lahko podjetjem omogoči, da poiščejo motivirane in usposobljene delavce, zlasti če v določenih gospodarskih panogah primanjkuje domače delovne sile. Prispeva lahko tudi k povečanju inovativnosti in konkurenčnosti podjetij.

Če še niste iskali delavcev v drugi evropski državi, je to lahko težka naloga. Kako začeti? Kaj je treba upoštevati? Pri kom je mogoče poiskati pomoč in podporo?

Tridelni kontrolni seznam spodaj vam ponuja zamisli, kaj je treba storiti pred (postopek raziskovanja) zaposlovanjem iz tujine, med njim (postopek zaposlovanja v drugi državi EGP) in po njem (postopek zadržanja).

Kontrolni seznam

Če imate kakšno vprašanje o zaposlovanju iz tujine, kliknite na „Stopite v stik s svetovalcem EURES“ in našli boste najbližjega Euresovega svetovalca.
Za navdih vam ponujamo nekaj izjav delodajalcev, ki so izkoristili možnost zaposlovanja delavcev iz tujine, bodisi s pomočjo Euresovih svetovalcev bodisi prek zaposlitvenih sejmov, ki jih je organiziral EURES:

"Z Euresom sodelujemo že vse od leta 1996. Vsako leto nam več svetovalcev v različnih državah pomaga pri zaposlitvi približno 370 sezonskih delavcev. Euresovi svetovalci so vedno pripravljeni pomagati, so dobro obveščeni in vedo, kako umestiti našo družbo v svoji državi. Imamo izredno zaupanje v EURES in smo počaščeni, da lahko sodelujemo z njim."

Isabelle van Aarle, generalna direktorica, Cosmo Entertainment, Nizozemska

"Podjetje MISCO z Malte je z velikim zadovoljstvom sodelovalo na evropskem zaposlitvenem sejmu v Bruslju. MISCO je tokrat sploh prvič sodeloval na mednarodnem zaposlitvenem sejmu. Ker je bila izkušnja pozitivna, se že veselimo naslednjih sejmov v prihodnosti. EURES je prispeval k uspehu zaposlitvenega sejma in radi bi se jim zahvalili za pomoč, ki smo je bili deležni."

Joanne Scerri, kadrovska direktorica, MISCO, Malta

"V podjetju Climax radi zaposlujemo mednarodno osebje, saj sodelujemo s strankami iz tujine. EURES je popolna rešitev za našo restavracijo, pri zagotavljanju storitev je učinkovit in resnično koristen. Kadar iščemo nove delavce, naš krajevni Euresov svetovalec natančno ve, kakšne ljudi potrebujemo, in nas pokliče, čim naleti na zanimiv življenjepis."

Papangelis Polyhronis, lastnik, restavracije in bara Climax, Grčija

Vabimo vas, da nam po euresatela [dot] europa [dot] eu (e-pošti) pošljete predloge za nove teme, ki bi jih lahko vključili na kontrolni seznam (elektronska pošta: euresatela [dot] europa [dot] eu (eures[at]ela[dot]europa[dot]eu)).