Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)

Hints en tips

Het in dienst nemen van personeel uit andere landen van de Europese Economische Ruimte (EER) biedt bedrijven de mogelijkheid gemotiveerde en deskundige werknemers te vinden, met name in geval van nationale personeelstekorten in specifieke economische sectoren. Zo kan een bijdrage worden geleverd aan een verhoogde bedrijfsinnovatie en een betere concurrentiepositie.

Het vinden van personeel uit een ander Europees land lijkt misschien een moeilijke taak als u hier nog geen ervaring mee hebt. Waar kunt u het best beginnen? Waar dient u rekening mee te houden? Wie kan u hulp en ondersteuning bieden?

De onderstaande driedelige controlelijst geeft u een idee van de stappen die u voor (de oriëntatiefase), tijdens (het wervingsproces in een ander EER-land) en na (het binden van het personeel aan uw bedrijf)de personeelswerving in andere landen moet nemen.

 Controlelijst

Als u een vraag hebt over personeelswerving in Europa, klikt u op de knop ‘Contact opnemen met een EURES-consulent’ om een EURES-adviseur bij u in de buurt te zoeken.
Ter illustratie volgen hieronder enkele uitspraken van werkgevers die goede ervaringen hebben opgedaan met het aantrekken van personeel uit andere landen, met de ondersteuning van EURES-adviseurs of tijdens door EURES georganiseerde banenmarkten:

"We werken sinds 1996 samen met EURES. Elk jaar helpen diverse adviseurs in verschillende landen ons met de werving van zo’n 370 seizoenarbeiders. De EURES-adviseurs zijn altijd heel behulpzaam, zijn van alles goed op de hoogte en weten hoe wij ons bedrijf in hun land kunnen profileren. We hebben het volste vertrouwen in EURES en vinden het een voorrecht dat wij met hen mogen samenwerken."

Isabelle van Aarle, General Manager, Cosmo Entertainment, Nederland

"Deelnemen aan de Europese banendag in Brussel was voor MISCO Malta een waar genoegen. Het was de eerste keer dat MISCO aan een internationale banenbeurs deelnam en het was een positieve ervaring. We kijken al uit naar de volgende keer. EURES heeft bijgedragen tot het welslagen van deze banenbeurs en we willen de organisatie dan ook voor haar ondersteuning danken."

Mevr. Joanne Scerri, HR-manager, MISCO, Malta

"Bij Climax willen we internationaal personeel voor de bediening van onze talrijke internationale clientèle. EURES verleent dan ook een dienst die perfect op ons restaurant is afgestemd en doet dat op een efficiënte en behulpzame manier. Onze lokale EURES-adviseur weet precies wat we zoeken wanneer we personeel aanwerven en ze neemt altijd meteen contact met ons op wanneer ze een interessant cv heeft opgemerkt."

Papangelis Polychronis, eigenaar, Climax Restaurant & Bar, Griekenland

Graag ontvangen wij euresatela [dot] europa [dot] eu (per e-mail) suggesties voor nieuwe onderwerpen die wij aan de controlelijst kunnen toevoegen (e-mailadres: euresatela [dot] europa [dot] eu (eures[at]ela[dot]europa[dot]eu)).