Направо към основното съдържание
EURES (EURopean Employment Services)

Препоръки и съвети

Наемането на работна ръка от други страни в Европейското икономическо пространство (ЕИП) е възможност за предприятията да открият мотивирани и квалифицирани служители, особено в случаите на недостиг на национална работна ръка в определени икономически сектори. Това може да насърчи нововъведенита в предприятията и да повиши конкурентоспособността им.

Ако обаче нямате опит, намирането на работна ръка от друга европейска страна може да е трудна задача. Как да започнете? Какво трябва да обмислите? Кой може да ви предложи помощ и подкрепа?

Триетапният контролен лист по-долу ще ви даде представа за стъпките, които трябва да предприемете преди (проучване), по време на (процес на набиране на работна ръка от друга страна в ЕИП) и след (процес на задържане) набирането на работна ръка от чужбина.

Контролни листове

Ако имате въпроси относно набирането на работна ръка от чужбина, кликнете на „Свържете се със съветник от EURES“
Ето някои коментари на работодатели, които са се възползвали от набирането на работна ръка от чужбина с помощта на съветниците на EURES или на организираните от EURES трудови борси.

"Работим с EURES от 1996 г. Всяка година няколко съветници от различни страни ни помагат да наберем около 370 сезонни служители. Съветниците на EURES винаги са много услужливи, добре информирани и знаят как да представят нашата фирма в своята страна. Имаме голямо доверие на EURES и за нас е чест да работим с тях."

Изабел ван Аарле, Генерален мениджър, Cosmo Entertainment, Нидерландия

"За компанията MISCO от Малта беше голямо удоволствие да участва в Европейската трудова борса в Брюксел. Това беше първото участие на MISCO в международна трудова борса, и тъй като този опит беше положителен, очакваме с нетърпение да участваме в подобни прояви и в бъдеще. EURES допринесе за успеха на тази трудова борса и бихме искали да им благодарим за съдействието, което ни оказваха през цялото време."

Г-жа Джоан Скери, Директор „Човешки ресурси“, MISCO, Малта

"В „Climax“ се стараем да наемаме служители от други страни, които да работят с многобройните ни международни клиенти. Във връзка с това EURES предлага идеалната услуга за нашите ресторанти и го прави по ефективен и полезен начин. Местният ни съветник на EURES знае точно какво търсим, когато набираме служители и винаги бързо се свързват с нас, когато забележи интересна автобиография."

Папангелис Полихронис, собственик, Ресторант и бар „Climax“, Гърция

Ще се радваме да ни euresatela [dot] europa [dot] eu (изпратите по електронната поща) предложения за нови теми, които да добавим в контролните листове (адрес за електронна поща: euresatela [dot] europa [dot] eu (eures[at]ela[dot]europa[dot]eu)).