Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice19. februar 2018Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Enostaven način za priznanje vaših kvalifikacij v tujini

Kaj imajo skupnega farmacevt, fizioterapevt, gorski vodnik, nepremičninski posrednik in medicinska sestra?

An easy way to get your qualifications recognised abroad
Еuropa

Vse to so poklici, za katere je vaše kvalifikacije mogoče enostavno preveriti čezmejno z evropsko poklicno izkaznico (EPC).

Ta članek podaja nekaj osnovnih informacij o izkaznici EPC, podrobnejše informacije pa so na voljo na spletni strani Tvoja Evropa. Nacionalni centri za podporo lahko zagotovijo več informacij o pravilih v posamezni državi, za druga vprašanja o EU pa se lahko obrnete na Europe Direct.

EPC ni dejanska izkaznica, temveč je elektronski postopek, ki vam omogoča, da so vaše poklicne kvalifikacije hitro in enostavno priznane v drugi državi članici EU. To pomeni tudi, da lahko svojo prošnjo za priznanje kvalifikacij spremljate na spletu, že naložene dokumente pa znova uporabite pri pripravi novih prošenj za druge države.

V prihodnosti se bo postopek EPC lahko razširil na druge poklice, poleg tistih, ki so navedeni zgoraj. Trenutno morajo strokovnjaki v drugih panogah uporabljati standardne postopke za dostop do reguliranih poklicev v drugi državi, ki jim omogočajo priznavanje kvalifikacij.

Postopek je na voljo ljudem, ki želijo opravljati svoj poklic v drugi državi članici EU začasno in občasno, ali tistim, ki se želijo nastaniti v drugi državi članici EU in tam redno opravljati svoj poklic.

EPC je elektronsko dokazilo, da ste uspešno prestali upravne preglede in da so vaše poklicne kvalifikacije priznane v državi, v kateri želite delati, ali da ste izpolnili pogoje za začasno izvajanje storitev v tisti državi.

Ko ustrezni organi države gostiteljice odobrijo vlogo za priznanje, lahko ustvarite potrdilo EPC v obliki .pdf z referenčno številko, ki jo lahko bodoči delodajalec uporablja za preverjanje njene veljavnosti.

Če se želite dolgoročno nastaniti v tuji državi, je možno ali celo obvezno, da se registrirate pri strokovnem organu, kot je Royal Pharmaceutical Society ali Chartered Society of Physiotherapy v Združenem kraljestvu, ali opravite dodatne preizkuse, vključno z jezikovnim preizkusom, preden smete začeti opravljati svoj poklic. Zahtevane pogoje lahko preverite pri ustreznih nacionalnih organih.

Če se v državi nastanite za dlje časa, je izkaznica EPC veljavna za nedoločen čas, če pa tam opravljate storitve zgolj začasno, velja 18 mesecev. Za poklice, ki imajo vpliv na javno zdravje ali varnost, velja le 12 mesecev.

Evropska komisije je pripravila animirani videoposnetek s podrobnejšo razlago tega sistema in je na voljo tukaj.

 

Sorodne povezave:

Evropska poklicna izkaznica (EPC) – animirani videoposnetek

Evropska poklicna izkaznica (EPC) – Tvoja Evropa

Nacionalni centri za podporo

Priznavanje poklicnih kvalifikacij

Poklicna združenja in zahteve glede znanja jezika

 

Več o tem:

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Zunanje novice EURESNamigi in nasvetiMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.