Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel19 februari 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Een eenvoudige manier om uw kwalificaties in het buitenland te laten erkennen

Wat hebben de volgende beroepen gemeen: apotheker, fysiotherapeut, berggids, onroerendgoedmakelaar en verpleger algemene zorg?

An easy way to get your qualifications recognised abroad
Еuropa

Het zijn allemaal beroepen waarvoor u uw kwalificaties aan de hand van de Europese beroepskaart eenvoudig kunt laten verifiëren in het buitenland.

In dit artikel geven we een beknopte uitleg van de beroepskaart. Meer informatie is beschikbaar via Uw Europa. Bij de nationale steunpunten kunt u terecht voor nadere informatie over de voorschriften in een specifiek land; neem voor verdere vragen over de EU contact op met Europe Direct.

De Europese beroepskaart is geen echte kaart. Het is een elektronische procedure waarmee u uw beroepskwalificaties snel en makkelijk kunt laten erkennen in een ander EU-land. U kunt uw erkenningsaanvraag bovendien online volgen en eerder geüploade documenten opnieuw gebruiken als u in verschillende landen aanvragen wilt indienen.

In de toekomst kan de beroepskaartprocedure worden uitgebreid naar andere dan de hierboven genoemde beroepen. Als u een ander beroep hebt en uw kwalificaties wilt laten erkennen, moet u het voorlopig doen met de standaardprocedures voor toegang tot een gereguleerd beroep in een ander land.

De procedure is beschikbaar voor mensen die tijdelijk en incidenteel hun beroep in een ander EU-land willen uitoefenen of voor mensen die in een ander EU-land gaan wonen en daar hun beroep permanent willen gaan uitoefenen.

De Europese beroepskaart is elektronisch bewijs dat u de administratieve controles hebt doorstaan en dat uw beroepskwalificaties zijn erkend door het land waar u wilt werken, of dat u voldoet aan de voorwaarden om in dat land tijdelijk diensten te verlenen.

Als een erkenningsaanvraag door het gastland wordt goedgekeurd, kunt u een EPC-certificaat aanmaken in pdf-formaat. Daar staat onder meer een referentienummer op dat uw toekomstige werkgever kan gebruiken om online na te gaan of uw beroepskaart geldig is.

Als u voor lange tijd in het land wilt gaan wonen, kan het zinvol of zelfs verplicht zijn om zich bij een beroepsorganisatie te laten registreren, zoals de Royal Pharmaceutical Society of de Chartered Society of Physiotherapy in het Verenigd Koninkrijk, of aanvullende controles te ondergaan, waaronder een taalvaardigheidscontrole, voordat u uw beroep kunt uitoefenen. Bij de bevoegde nationale autoriteiten kunt u nagaan wat de vereisten zijn.

De geldigheidstermijn van de Europese beroepskaart is onbeperkt als u voor langere tijd in het land gaat wonen. Als u slechts tijdelijk diensten gaat verlenen, is de geldigheidstermijn achttien maanden. Voor beroepen die gevolgen hebben voor de volksgezondheid of veiligheid is de beroepskaart maar twaalf maanden geldig.

Klik hier voor een animatie van de Europese Commissie waarin het systeem wordt uitgelegd.

 

Verwante links:

De Europese beroepskaart – animatie

De Europese beroepskaart – Uw Europa

Nationale steunpunten

Erkenning van beroepskwalificaties

Beroepsorganisaties en taaleisen

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Extern EURES-nieuwsHints en tipsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.