Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel9 juni 2021Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Dröm stort med Eures: Gaëlle Delvaux berättar

Efter att ha tagit examen i konsthistoria bestämde sig Gaëlle, 31, för att satsa på sin passion för hälsosam matlagning och bli kock. Läs om hur våra Euresrådgivare hjälpte Gaëlle att följa sin dröm och få internationell erfarenhet på en prestigefylld Michelin-restaurang.

Dreaming big with EURES: The story of Gaëlle Delvaux
Shutterstock

Nyttig mat kan rädda världen

När Gaëlle hade tagit examen från Université libre de Bruxelles visste hon inte att hon snart skulle påbörja en kulinarisk karriär. Men hon var ung och hade alltid haft en passion för matlagning. Innan hon blev kock hade hon lagat mat i mindre sammanhang, t.ex. födelsedagar, men hennes största motivation för matlagning fanns i övertygelsen att mat ”kan rädda världen”.

– Sättet vi äter på påverkar hur vi odlar grönsaker och hur vi behandlar marken och miljön. Jag vill hjälpa människor att äta närproducerad och säsongsbunden mat, säger Gaëlle.

Sikta mot stjärnorna

När Gaëlle bestämt att hon ville satsa på en karriär som kock visste hon att det var viktigt för henne att skaffa sig internationell erfarenhet, och hon var inte rädd att drömma stort.

– Det var min dröm att få arbeta på den världsberömda restaurangen Noma i Köpenhamn. Den restaurangen är känd internationellt och har två Michelin-stjärnor, så att få en anställning där var det ultimata beviset på framgång för mig.

Ta hjälp från Eures

Det var då som den blivande kocken tog kontakt med Euresrådgivarna vid Actiris International − avdelningen för internationell rörlighet vid arbetsförmedlingen i Bryssel. Även om hon fick hjälp av dem visste hon att det var upp till henne att göra verklighet av framtidsplanerna.

– Min Euresrådgivare var fantastisk men jag visste att det var mitt eget ansvar att få saker att hända. Jag kontaktade restauranger och bokade in intervjuer. Till sist blev jag uttagen att göra praktik på Noma.

Gaëlle tror inte att hon hade haft möjlighet att göra praktiken utan det finansiella stödet från Actiris International. – Att leva i Danmark kan vara rätt så dyrt. Tack vare det ekonomiska bidraget jag fick från Eures kunde jag behålla min gamla levnadsstandard, vilket var viktigt för mig.

Ingenting är omöjligt

Gaëlle arbetar nu som köksmästare på en restaurang i Paris. När hon tänker tillbaka på sin erfarenhet utomlands menar hon att hon har lärt sig mycket.

– Två av de viktigaste lärdomarna var hur man arbetar bra i grupp och hur man utbyter kunskap på ett bra sätt. Min kreativitet förbättrades avsevärt. Jag har insett att saker jag förut tyckte kändes omöjliga, onåbara eller för komplicerade nu finns inom räckhåll. Jag är mycket stolt över mitt cv som också står sig betydligt bättre i konkurrensen tack vare min arbetslivserfarenhet utomlands.

Vill du också jobba utomlands? Pandemin till trots står våra Euresrådgivare redo att ge jobbsökande råd och hjälp att hitta jobbmöjligheter runt om i Europa. Kontakta Eures hjälpcentral redan idag.

 

Länkar:

Actiris International

Kontakta Eures hjälpcentral

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
EURES bästa praxisUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.