Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel9 juni 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Durf te dromen met EURES: het verhaal van Gaëlle Delvaux

Na haar studie kunstgeschiedenis besloot Gaëlle (31) haar passie voor de gezonde keuken te volgen en als kok te gaan werken. Onze EURES-adviseurs hielpen Gaëlle haar droom waar te maken en internationale werkervaring op te doen in een prestigieus Michelin-sterrenrestaurant.

Dreaming big with EURES: The story of Gaëlle Delvaux
Shutterstock

Gezond eten kan de wereld redden

Toen Gaëlle was afgestudeerd aan de Vrije Universiteit van Brussel, wist ze nog niet dat haar carrière een culinaire vlucht zou nemen, ook al had ze altijd al een passie voor koken. Voordat ze kok werd, kookte Gaëlle wel eens voor kleine bijeenkomsten als verjaardagen. Haar grootste motivatie voor het bereiden van eten kwam echter voort uit haar geloof dat “eten de wereld kan redden”.

“Hoe we eten heeft invloed op hoe we groenten verbouwen en omgaan met de grond en het milieu. Ik wil mensen helpen lokale en seizoensgebonden producten te eten,” zegt Gaëlle.

Reik naar de sterren

Toen Gaëlle besloot een loopbaan als kok te starten, wist ze hoe belangrijk het was om internationale ervaring op te doen. Haar dromen waren niet bescheiden.

“Mijn droom was werken in het wereldberoemde restaurant Noma in Kopenhagen, Denemarken. Het restaurant is internationaal bekend en heeft twee Michelin-sterren, dus daar een baan krijgen was voor mij het ultieme teken van succes.”

EURES biedt hulp

Daarom nam de jonge kok contact op met de EURES-adviseurs bij Actiris International , de afdeling voor internationale arbeidsmobiliteit van het arbeidsbureau van het Brussels Gewest. Ondanks alle hulp die ze ontving, wist Gaëlle dat haar toekomst in haar eigen handen lag.

“Mijn EURES-adviseur was fantastisch, maar ik wist dat ik zelf verantwoordelijk was voor mijn ontwikkeling. Ik nam contact op met restaurants en regelde sollicitatiegesprekken. Uiteindelijk mocht ik bij Noma als stagiair aan de slag.”

Gaëlle beseft dat ze haar stage niet had kunnen doen zonder financiële ondersteuning van Actiris International. “Wonen in Denemarken is erg duur. Dankzij de financiële vergoeding van EURES kon ik gelukkig goed rondkomen.”

Niets is onmogelijk

Tegenwoordig werkt Gaëlle als chef-kok in een restaurant in Parijs. Terugkijkend op haar ervaring in het buitenland vertelt ze dat ze veel heeft geleerd.

“Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is hoe je succesvol werkt in een team en hoe je in een goede sfeer kennis kunt uitwisselen. Ik ben veel creatiever geworden. Bovendien realiseer ik me nu dat dingen die vroeger onmogelijk of onhaalbaar leken, nu binnen mijn bereik liggen. Ik ben ook erg trots op mijn cv: dat heeft door mijn internationale werkervaring echt een boost gekregen.”

Wil jij ook op avontuur in het buitenland? Ook tijdens de pandemie staan onze EURES-adviseurs klaar om advies te geven en werkzoekenden te helpen kansen te vinden in heel Europa. Neem contact op met de EURES-helpdesk en sla meteen spijkers met koppen.

 

Links:

Actiris International

Neem contact op met de EURES-helpdesk

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
EURES beste praktijkenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.