Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak9. lipnja 2021.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Ostvarenje snova uz EURES: priča o Gaëlle Delvaux

Nakon što je Gaëlle (31) diplomirala povijest umjetnosti, odlučila je slijediti svoju strast za zdravom kuhinjom i postati kuhar. Saznajte kako su EURES-ovi savjetnici pomogli Gaëlle da ostvari svoj san i stekne međunarodno iskustvo u uglednom restoranu s Michelinovom zvjezdicom.

Dreaming big with EURES: The story of Gaëlle Delvaux
Shutterstock

Zdrava hrana može spasiti svijet

Kad je Gaëlle diplomirala na Slobodnom sveučilištu u Bruxellesu, nije znala da će uskoro svoju karijeru započeti u kulinarstvu. No, mladu je ženu oduvijek jako zanimalo kuhanje. Prije nego što je postala profesionalni kuhar, kuhala je na manjim okupljanjima, kao što su rođendanske zabave, ali njezina najveća motivacija za pripremanje hrane proizlazila je iz uvjerenja da hrana „može spasiti svijet”.

„Način na koji jedemo utječe na to kako uzgajamo povrće i kako obrađujemo tlo i postupamo prema okolišu. Želim pomoći ljudima da jedu lokalnu i sezonsku hranu,” kaže Gaëlle.

Ostvarenje snova

Kad se Gaëlle odlučila započeti karijeru kao profesionalni kuhar, znala je koliko je za nju važno da stekne neko međunarodno iskustvo, a njezine želje i očekivanja bili su veliki.

„Moj je san bio raditi u svjetski poznatom restoranu Noma u Kopenhagenu, u Danskoj. To je restoran s međunarodnim ugledom i dvije Michelinove zvjezdice pa je dobiti posao u njemu za mene značilo pravi uspjeh.”

Pomoć koju je pružio EURES

Tada se mlada kuharica obratila savjetnicima EURES-a u odjelu Actiris International − odjelu za međunarodnu mobilnost javne službe za zapošljavanje za regiju Bruxellesa. Unatoč pruženoj pomoći, Gaëlle je znala da svoju budućnost drži u vlastitim rukama.

„Moj savjetnik iz EURES-a bio je izvanredan, no znala sam da sam ja ta koja mora pokrenuti stvari. Stupila sam u kontakt s restoranima i predbilježila se za nekoliko razgovora. Na kraju sam odabrana za stažiranje u restoranu Noma.”

Gaëlle vjeruje da bez financijske pomoći odjela Actiris International ne bi bila u mogućnosti odraditi svoje stažiranje. „Život u Danskoj može biti prilično skup. Zahvaljujući financijskoj naknadi koju sam primila od EURES-a mogla sam zadržati svoj prethodni životni standard, što mi je bilo vrlo važno.”

Ništa nije nemoguće

Gaëlle sada radi kao glavni kuhar u jednom pariškom restoranu. Kad se prisjeti svojeg iskustva u inozemstvu, kaže da je puno naučila.

„Jedna od najvažnijih stvari koju sam naučila bila je kako raditi dobro u timu te kako u dobroj namjeri razmjenjivati znanje. Postala sam mnogo kreativnija. Spoznala sam da mi je sada dostižno ono što mi se prije činilo nemogućim, neizvedivim ili previše složenim. Ponosna sam i na svoj životopis koji je znatno konkurentniji sada kada sam stekla međunarodno iskustvo.”

Želite li i vi započeti svoju avanturu u inozemstvu? Unatoč pandemiji, savjetnici EURES-a spremni su pružiti savjete i podršku tražiteljima posla u pronalaženju prilika za zapošljavanje u cijeloj Europi. Obratite se EURES-ovoj službi za podršku već danas.

 

Korisne poveznice:

Actiris International

Obratite se EURES-ovoj službi za podršku

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Najbolja praksa EURES-aMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.