Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel5 april 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Kroatisk allt i allo får en karriär som ingenjör i Tyskland tack vare Ditt första Euresjobb

Goran Marinovics väg till att bli ingenjör i finmekanik var inte den vanliga. I hemlandet Kroatien hoppade han mellan olika jobb som rörmokare, försäljare och marknadsförare – han har till och med hållit i workshoppar vid ett akvarium.

Croatian handyman finds career as an engineer in Germany thanks to Your first EURES Job
European Commission

– Jag var inte arbetslös i mitt land, men jag jobbade många timmar för lite pengar, säger Goran.

I grunden är han utbildad vägtekniker, men han har aldrig arbetat inom den branschen. I början av 2017 arbetade han i stället som allt i allo på en hälsoklubb.

Detta ändrades dock när han hörde talas om Ditt första Euresjobb och beslutade sig för att det var dags för en nystart i Tyskland. Goran kontaktade kroatiska arbetsförmedlingen, en partner i EU:s program för rörlighet på arbetsmarknaden, som hjälpte honom att hitta en Duale Ausbildung (en slags yrkesutbildning som kombinerar utbildning på arbetsplatsen med skolbaserad utbildning).

– Jag blev jätteglad, säger han. [Det var] en bra chans för framtiden.

Företaget som erbjöd utbildningen heter Stangl & Co. GmbH, ett teknikföretag som tillverkar specialkonstruerade precisionsdelar för olika delar av industrin. Programmet Ditt första Euresjobb kom även lägligt för Markus Meister vid Stangl & Co. När han först hörde talas om programmet i december 2016 blev han genast intresserad och undrade hur det kunde gynna företaget.

Det var nämligen svårt för företaget, som ligger i Landkreis Cham i Bayern, att få tag på personal. Markus förklarar det såhär:

– Det finns en utbredd brist på lokal arbetskraft i vår region och inom vår bransch. Arbetslösheten är också väldigt låg i den här regionen, vilket gör det svårt för arbetsgivare att få tag på all personal som behövs.

– De flesta unga föredrar dessutom att studera och göra en akademisk karriär snarare än en karriär inom det privata näringslivet eller industrin, fortsätter han.

Eftersom det troligen kommer att vara svårt att få tag på personal under de närmsta 5–10 åren började han och hans kolleger leta bland tänkbara sökande från andra länder, i ett urval som personalen vid Eures tillhandahållit. Trots att det på lokal nivå var besvärligt att hitta sökande visste Markus att Stangl & Co. kunde vara en attraktiv chans för arbetssökande från andra länder, med bl.a. utbildning på arbetsplatsen, intensiva språkkurser och utsikter till en längre praktik inom en högkvalificerad bransch.

Euresrådgivaren på den kroatiska arbetsförmedlingen satte Goran och Stangl & Co. i kontakt med varandra, och snart därefter påbörjade Goran en sex veckor lång kurs på företaget. Efter att ha klarat den kursen och viss grundläggande utbildning i tyska, som Ditt första Euresjobb hjälpte till att bekosta, tackade han ja till ett erbjudande om en 3,5 år lång praktik.

För Markus och hans kolleger vid Stangl & Co. har det blivit lättare att lösa rekryteringsproblemen i och med att de kan hitta personal från andra länder, som kan utbildas till att arbeta med de specialiserade uppgifter som behövs inom branschen. Markus tänker fortsätta rekrytera personal genom Ditt första Euresjobb under de kommande åren och siktar på att ta emot ytterligare två praktikanter i år.

– Utan [Ditt första Euresjobb-]programmet skulle vi inte ha kunnat rekrytera personal från Kroatien eller Spanien, där vi lyckades hitta personer med rätt kompetens, säger han och tillägger att han skulle rekommendera programmet till andra arbetsgivare i Tyskland.

Goran har å sin sida bytt jobbet som allt i allo mot en karriär inom ett högkvalificerat yrke och påbörjat en längre utbildning som kommer att förbättra hans framtida jobbutsikter avsevärt.

Kroaten vill gärna rekommendera andra att göra samma erfarenhet som han:

– Jag skulle rekommendera det här till alla som är arbetslösa, alla som är öppna för att pröva på något nytt och att lära sig saker.

Ditt första Euresjobbär ett program som Europeiska unionen anordnar för att åstadkomma rörlighet i arbetslivet. För att få reda på mer om sysselsättnings- och utbildningsmöjligheter inom hela EU eller för att finna arbetstagare med de kompetenser du behöver, kontakta en av programmets arbetsförmedlingar eller ta kontakt med Euresrådgivaren via Euresportalen.

 

Länkar:

Ditt första Euresjobb

Kroatiska arbetsförmedlingen (HZZ)

Euresportalen

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Externa EURES-nyheterFramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.