Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice5. april 2018Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Hrvaški vzdrževalec našel delo inženirja v Nemčiji s pomočjo programa Tvoja prva zaposlitev EURES

Zgodba o poti Gorana Marinovića do fine mehanike ni prav tipična. V domači Hrvaški se je preizkusil v številnih različnih zaposlitvah – delal je kot vodovodar, prodajalec, promotor in celo vodja delavnic v akvariju.

Croatian handyman finds career as an engineer in Germany thanks to Your first EURES Job
European Commission

„V domovini sem sicer imel zaposlitve, vendar sem delal ogromno za malo denarja,“ pravi Goran.Prvotno se je usposabljal za cestnega tehnika, vendar v svoji stroki ni nikoli delal. Do začetka leta 2017 je delal kot vzdrževalec v fitnes klubu.

Ko je Goran izvedel za program Tvoja prva zaposlitev EURES (YfEJ), se je to spremenilo. Odločil se je, da bo ubral novo poklicno pot v Nemčiji. Obrnil se je na hrvaški zavod za zaposlovanje, ki deluje kot partner v programu EU za poklicno mobilnost. Tam so mu pomagali najti dvojni sistem usposabljanja (Duale Ausbildung), ki združuje praktično usposabljanje na delovnem mestu in teoretično izobraževanje. „Tega sem bil zelo vesel,“ opisuje Goran. „[Bila je] dobra priložnost za prihodnost.“

Možnost mu je ponudilo podjetje Stangl & Co. GmbH, inženirsko podjetje, ki proizvaja izdelke fine mehanike po meri za različne industrijske panoge. Po besedah Markusa Meistra iz podjetja Stangl & Co. je program Tvoja prva zaposlitev EURES tudi zanje priložnost v pravem trenutku. Ko je Markus decembra 2016 prvič slišal za omenjeni program, je takoj začel razmišljati, kako bi lahko ta doprinesel k podjetju.

Podjetje s sedežem v okrožju Cham na Bavarskem se je namreč do takrat soočalo s težavami pri zaposlovanju potrebnega kadra. Markus razlaga: „Primanjkuje nam ljudi, ki jih potrebujemo za lokalno delo v naši industriji. Stopnja brezposelnosti je v naši regiji zelo nizka, kar delodajalcem dodatno otežuje iskanje potrebnih delavcev.“

„Večina mladih se raje odloči za akademsko kariero in študij kot pa za strokovno ali poklicno pot,“ še dodaja.

Ker v prihodnjih 5 do 10 letih pričakuje težave pri zaposlovanju, je začel s sodelavci iskati po bazi morebitnih kandidatov iz tujine, ki jo je priskrbelo Euresovo osebje. Čeprav so si močno prizadevali, da bi našli kandidate iz bližnje okolice, se je Markus zavedal, da lahko podjetje Stangl & Co. tujim iskalcem dela ponudi privlačno priložnost, ki vključuje usposabljanje na delovnem mestu, intenziven tečaj jezika in možnost dolgoročnega pripravništva v visoko strokovni industriji.

Kmalu po tem, ko je Euresov svetovalec na hrvaškem zavodu za zaposlovanje uspešno vzpostavil stik med Goranom in podjetjem Stangl & Co., je Goran začel šesttedensko usposabljanje v podjetju. Po uspešno zaključenem usposabljanju in začetnem tečaju nemškega jezika, za katerega je bila zagotovljena finančna podpora s strani programa Tvoja prva zaposlitev EURES, je Goran sprejel ponudbo za pripravništvo v trajanju treh let in pol.

Z iskanjem delavcev iz tujine, ki jih je mogoče usposobiti za točno določeno mesto v industriji, so si Markus in sodelavci pri podjetju Stangl & Co. olajšali težave z zaposlovanjem. Tudi v prihodnjih letih nameravajo zaposlovati prek programa Tvoja prva zaposlitev EURES; letos bodo tako zaposlili še dva pripravnika.

„Brez programa [Tvoja prva zaposlitev EURES] ne bi imeli priložnosti zaposlovati ljudi iz Hrvaške ali Španije, kjer lahko najdemo ustrezno usposobljene ljudi,“ pravi Markus in dodaja, da program priporoča tudi drugim delodajalcem v Nemčiji.

Na drugi strani pa je Goran, ki je zamenjal delo vzdrževalca za kariero na visoko strokovnem področju, trenutno na poti do dolgoročnega usposabljanja, ki bo zagotovo izboljšalo njegove prihodnje zaposlitvene možnosti.

Tudi Hrvat hitro priporoči svojo izkušnjo drugim: „To priporočam vsem, ki so brezposelni, odprti za nove stvari in jim učenje ni tuje.“

Tvoja prva zaposlitev EURES je program Evropske unije za poklicno mobilnost. Če želite pridobiti več informacij o možnostih zaposlitve in usposabljanja v EU ali poiskati ljudi, ki imajo znanja in spretnosti, ki jih potrebujete, se obrnite na eno od služb za zaposlovanje v okviru programa ali na lokalnega Euresovega svetovalca prek portala EURES.

 

Sorodne povezave:

Tvoja prva zaposlitev EURES

Hrvaški zavod za zaposlovanje (HZZ)

Portal EURES

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Zunanje novice EURESZgodbe o uspehuMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.