Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre5 aprilie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Croat priceput la toate face carieră ca inginer în Germania cu ajutorul programului „Primul tău loc de muncă EURES”

Drumul lui Goran Marinovic către ingineria de precizie nu a fost unul obișnuit. În țara lui natală, Croația, a avut diferite locuri de muncă - instalator, vânzător, promotor și chiar șef de atelier la un acvariu.

Croatian handyman finds career as an engineer in Germany thanks to Your first EURES Job
European Commission

„Aveam de lucru în țara mea, însă munceam foarte multe ore pentru prea puțini bani”, spune Goran. Pregătirea sa inițială era de tehnician de drumuri, dar nu a lucrat niciodată în acest domeniu, iar la începutul anului 2017 lucra ca „om priceput la toate” într-un club de sănătate.

Situația s-a schimbat însă când Goran a auzit prima dată de programul Primul tău loc de muncă EURES și a hotărât că este timpul pentru un nou început în Germania. Goran a contactat Serviciul croat de ocupare a forței de muncă, un serviciu partener din cadrul programului de mobilitate profesională al Uniunii Europene, care l-a ajutat ulterior să-și găsească un Duale Ausbildung, un fel de curs de formare profesională care combină formarea la locul de muncă cu educația școlară. „Eram foarte mulțumit de această soluție”, spune el. „[Era] o șansă pentru viitor.”

Compania care oferea această șansă era Stangl & Co. GmbH, o societate de inginerie care produce piese de precizie la comandă pentru diferite ramuri ale industriei. Pentru Markus Meister de la Stangl & Co., programul „Primul tău loc de muncă EURES” a reprezentat tot o șansă ivită la momentul potrivit. Când a aflat prima oară despre program, în decembrie 2016, Markus s-a arătat imediat interesat de ceea ce i-ar putea oferi companiei.

Firma, cu sediul în districtul Cham din Bavaria, întâmpinase până atunci dificultăți în recrutarea personalului necesar. Așa cum ne explică Markus: „Există o criză evidentă de oameni de care este nevoie pe plan local în regiunea noastră și în domeniul nostru de activitate. De asemenea, în regiune, rata șomajului este foarte scăzută, motiv pentru care angajatorilor le este foarte greu să recruteze personalul necesar.”

„Majoritatea tinerilor preferă să urmeze o carieră academică și să meargă la studii, decât să urmeze o carieră profesională sau o meserie”, spune el.

Anticipând problemele de recrutare „din următorii 5-10 ani”, el și colegii lui au început să caute posibili candidați din străinătate, oferiți de personalul EURES. În ciuda faptului că îi era dificil să găsească pe plan local candidați, Markus știa că Stangl & Co. le poate oferi solicitanților de locuri de muncă din străinătate o șansă deosebită, incluzând instruire la locul de muncă, curs intensiv de limbă străină și perspectiva unui stagiu pe termen mai lung într-un domeniu de activitate de înaltă calificare.

După ce un consilier EURES din cadrul Serviciului croat de ocupare a forței de muncă l-a pus pe Goran în legătură cu Stangl & Co., acesta a început foarte curând un curs de șase săptămâni în cadrul companiei. La încheierea cursului și după un curs inițial de limbă germană, cu sprijin financiar din partea programului „Primul tău loc de muncă EURES”, Goran a acceptat oferta constând într-un stagiu de trei ani și jumătate.

Pentru Markus și pentru colegii săi de la Stangl & Co., găsirea unor angajați noi din străinătate, care pot fi instruiți pentru a putea prelua sarcinile specializate din acest domeniu, a ajutat la rezolvarea problemelor de recrutare. Markus intenționează să continue recrutarea prin intermediul programului „Primul tău loc de muncă EURES” și în anii care urmează, dorind să mai ia doi stagiari în acest an.

„Fără acest program [Primul tău loc de muncă EURES], nu am fi avut ocazia să recrutăm oameni din Croația sau din Spania, unde am putut găsi oameni cu calificarea necesară”, spune el, adăugând că le-ar recomanda programul și celorlalți angajatori din Germania.

Între timp, Goran și-a dat la schimb viața de om priceput la toate pe o carieră într-o profesie de înaltă calificare și a pornit pe un drum ce îi oferă o instruire pe termen lung care îi va îmbunătăți semnificativ șansele viitoare de a găsi un loc de muncă.

Croatul se grăbește să recomande și altora experiența pe care a avut-o: „Aș recomanda acest program tuturor celor care caută un loc de muncă și care au o minte deschisă către experiențe noi și către învățare.”

„Primul tău loc de muncă EURES” este un program de mobilitate profesională al Uniunii Europene. Pentru a afla mai multe despre posibilitățile de angajare și formare pe teritoriul UE sau pentru a găsi angajați cu competențele de care aveți nevoie, contactați unul dintre serviciile de ocupare a forței de muncă sau luați legătura cu consilierul EURES local prin intermediul portalului EURES.

 

Linkuri conexe:

Primul tău loc de muncă EURES

Serviciul croat de ocupare a forței de muncă (HZZ)

Portalul EURES

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Știri externe EURES
 • Povesti de succes
 • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.