Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli5. huhtikuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Kroatialainen yleismies löytää uran insinöörinä Saksassa Eka Eures-työpaikka -ohjelman avulla

Goran Marinovicin tie hienomekaniikkainsinööriksi ei ollut se tavallisin. Kotimaassaan Kroatiassa hän ajelehti erilaisista työpaikoista toisiin. Hän työskenteli putkiasentajana, myyjänä ja myynninedistäjänä ja veti jopa työpajoja akvaariossa.

Croatian handyman finds career as an engineer in Germany thanks to Your first EURES Job
European Commission

”Minulla oli kotimaassani työtä, mutta ansaitsin vähän, vaikka tein paljon töitä”, Goran sanoo.Hänellä on alun perin tieteknikon koulutus, mutta hän ei ole koskaan ollut oman alansa töissä. Vuoden 2017 alussa hän työskentelikin kuntoklubin yleismiehenä.

Siihen tuli muutos, kun hän kuuli Eka EURES-työpaikka -ohjelmasta (YfEJ) ja päätti, että oli aika aloittaa uusi elämä Saksassa. Goran otti yhteyttä Kroatian työvoimapalveluun, joka on EU:n ammatillisen liikkuvuuden ohjelman kumppanipalvelu. Se auttoi häntä löytämään Duale Ausbildung -ammattikoulutusjärjestelmän, jossa yhdistetään työpaikalla tehtävä harjoittelu koulussa annettavaan opetukseen. ”Olin siihen hyvin tyytyväinen”, hän sanoo. ”[Se oli] hyvä tulevaisuuden mahdollisuus.”

Tämän mahdollisuuden tarjosi Stangl & Co. GmbH. Se on koneenrakennusyritys, joka tuottaa yksilöllisiä hienomekaniikkaosia eri teollisuudenhaaroille. Myös Stangl & Co:n Markus Meisterille YfEJ-ohjelma oli oikeaan aikaan osunut mahdollisuus. Markus kuuli ohjelmasta ensimmäinen kerran joulukuussa 2016, ja hän kiinnostui heti sen hänen yritykselleen tarjoamista mahdollisuuksista.

Baijerissa Chamin alueella sijaitsevalla yrityksellä oli ollut siihen asti vaikeuksia tarvitsemansa henkilöstön rekrytoinnissa. Markus kertoo: ”Paikallisesti tällä alueella ja yleisesti tällä alalla tarvittavista työntekijöistä on selvästi pulaa. Työttömyysaste on täällä myös hyvin alhainen, minkä vuoksi työnantajien on vaikeaa rekrytoida tarvitsemaansa henkilöstöä.”

”Suurin osa nuorista myös haluaa opiskella ja saada akateemisen uran ammatillisen uran sijasta”, hän sanoo.

Markus kollegoineen ennakoi, että ”seuraavien 5–10 vuoden sisällä” yritys kohtaisi rekrytointivaikeuksia, ja he alkoivat käydä läpi EURESin henkilöstön laatimaa valikoimaa mahdollisista ulkomaisista ehdokkaista. Huolimatta yrityksistään löytää paikallisia ehdokkaita Markus tiesi, että Stangl & Co. voisi tarjota ulkomaisille työnhakijoille houkuttelevan mahdollisuuden, joka sisältäisi työpaikalla tehtävän harjoittelun, tehokkaan kielikurssin ja mahdollisuuden pitkäaikaiseen harjoittelupaikkaan hyvää ammattitaitoa vaativalla alalla.

Kroatian työvoimapalvelun EURES-neuvoja saattoikin Stangl & Co:n ja Goranin onnistuneesti yhteen, ja tämä aloitti pian kuusiviikkoisen koulutuksen yrityksessä. Kun Goran oli suorittanut kurssin sekä saksan kielen peruskurssin, johon YfEJ-ohjelmasta sai taloudellista tukea, hän hyväksyi tarjouksen kolme ja puoli vuotta kestävästä harjoittelusta.

Markuksen ja hänen kollegoidensa rekrytointiurakkaa Stangl & Co:lla on helpottanut se, että ulkomailta löytyy uutta henkilöstöä, joka voidaan kouluttaa alan vaatimiin erikoistehtäviin. Markus aikoo jatkaa tulevina vuosina rekrytointia YfEJ-ohjelman kautta. Tänä vuonna hänen tavoitteenaan on saada kaksi uutta harjoittelijaa.

”Ilman [YfEJ-]ohjelmaa meillä ei olisi ollut mahdollisuutta rekrytoida Kroatiasta tai Espanjasta, joista löysimme oikeat ja osaavat henkilöt”, hän sanoo ja lisää suosittelevansa ohjelmaa muille työnantajille Saksassa.

Goran puolestaan on vaihtanut yleismiehen elämänsä uraan hyvää ammattitaitoa vaativassa ammatissa ja sitoutunut pitkäaikaiseen harjoitteluun, joka parantaa huomattavasti hänen tulevia työnäkymiään.

Kroatialainen on myös valmis suosittelemaan kokemusta muille. ”Suosittelisin tätä kaikille, jotka ovat työttömiä ja ennakkoluulottomia – avoimia uusille asioille ja oppimiselle.”

Eka EURES-työpaikka on Euroopan unionin ammatillisen liikkuvuuden ohjelma. Hanki lisätietoja työskentely- ja harjoittelumahdollisuuksista EU:ssa tai etsi päteviä työntekijöitä ottamalla yhteyttä johonkin ohjelman työllistämispalveluista tai paikalliseen EURES-neuvojaan EURES-portaalissa.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Eka EURES-työpaikka

Kroatian työvoimapalvelu (HZZ)

EURES-portaali

 

Lisätietoja

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Ulkoiset EURES-uutisetMenestystarinatNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.