Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Απριλίου 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Κροάτης τεχνίτης ξεκινά σταδιοδρομία ως μηχανικός στη Γερμανία χάρη στο πρόγραμμα « Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES »

Η πορεία του Goran Marinovic στον κλάδο της μηχανικής ακριβείας δεν ήταν συνηθισμένη. Στην πατρίδα του, την Κροατία, έκανε διάφορες δουλειές, εργάστηκε ως υδραυλικός, πωλητής, διαφημιστής, ακόμα και ως συντονιστής εργαστηρίων σε ένα ενυδρείο.

Croatian handyman finds career as an engineer in Germany thanks to Your first EURES Job
European Commission

«Είχα δουλειά στην πατρίδα μου, αλλά εργαζόμουν πάρα πολλές ώρες για πολύ λίγα χρήματα», λέει ο Goran.Αρχικά εκπαιδεύτηκε ως τεχνικός οδικών έργων, αλλά δεν εργάστηκε ποτέ στον συγκεκριμένο κλάδο, και στις αρχές του 2017 εργαζόταν ως τεχνίτης σε ένα κέντρο ευεξίας.

Όλα άλλαξαν, όταν ο Goran άκουσε για το πρόγραμμα Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES (YfEJ) και αποφάσισε ότι είχε έρθει η στιγμή για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα ως μηχανικός στη Γερμανία. Ο Goran επικοινώνησε με την Υπηρεσία Απασχόλησης της Κροατίας, μια από τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες του προγράμματος κινητικότητας των εργαζομένων της ΕΕ, η οποία στη συνέχεια τον βοήθησε να βρει ένα Duale Ausbildung, ένα είδος επαγγελματικής κατάρτισης το οποίο συνδυάζει κατάρτιση στον χώρο εργασίας και θεωρητική μάθηση. «Ήμουν πολύ χαρούμενος για αυτό», λέει. «[Ήταν] μια καλή ευκαιρία για το μέλλον».

Η εταιρεία που του προσέφερε αυτή την ευκαιρία ήταν η Stangl & Co. Gmbh, μια τεχνική εταιρεία που παράγει εξατομικευμένα εξαρτήματα ακριβείας για διάφορους βιομηχανικούς κλάδους. Για τον Markus Meister της Stangl & Co., η ευκαιρία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα YfEJ παρουσιάστηκε επίσης την κατάλληλη στιγμή. Μόλις ο Markus άκουσε για το πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2016,  ενδιαφέρθηκε αμέσως να μάθει τι θα μπορούσε να προσφέρει στην εταιρεία.

Η εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στην επαρχία Cham της Βαυαρίας, αντιμετώπιζε μέχρι τότε δυσκολίες στην πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού. Όπως εξηγεί ο Markus: «Υπάρχει σαφής έλλειψη ατόμων με κατάλληλες δεξιότητες τόσο στην περιοχή όσο και στον κλάδο μας. Στην περιοχή μας το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ χαμηλό, κάτι το οποίο δυσκολεύει τους εργοδότες να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται.»

«Επιπλέον, η πλειονότητα των νέων προτιμούν να ακολουθήσουν την ακαδημαϊκή οδό και τις πανεπιστημιακές σπουδές παρά την επαγγελματική ή τεχνική σταδιοδρομία», αναφέρει.

Για να προλάβουν τις δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού «τα επόμενα 5 έως 10 έτη», ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν να μελετούν έναν κατάλογο πιθανών υποψηφίων από το εξωτερικό, τον οποίο τους παρείχε το προσωπικό του EURES. Παρόλο που πάσχιζε να βρει υποψηφίους από την περιοχή, ο Markus γνώριζε ότι η Stangl & Co. μπορούσε να προσφέρει στους υποψηφίους από το εξωτερικό ελκυστικές ευκαιρίες και κυρίως κατάρτιση στον χώρο εργασίας, εντατικά μαθήματα  γλώσσας και την προοπτική μαθητείας μεγαλύτερης διάρκειας σε έναν κλάδο υψηλής εξειδίκευσης.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ένας σύμβουλος EURES από την Υπηρεσία Απασχόλησης της Κροατίας έφερε σε επαφή τον Goran με την Stangl & Co., ο Goran άρχισε να παρακολουθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα έξι εβδομάδων στην εταιρεία. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και μερικά βασικά μαθήματα γερμανικών για τα οποία έλαβε οικονομική ενίσχυση από το πρόγραμμα YfEJ, ο Goran δέχτηκε προσφορά για μαθητεία διάρκειας τρεισήμισι ετών.

Για τον Markus και τους συνεργάτες του στη Stangl & Co., η ανεύρεση νέου προσωπικού από το εξωτερικό το οποίο είναι σε θέση να εκπαιδευτεί και να αναλάβει τα εξειδικευμένα καθήκοντα που απαιτεί ο κλάδος συνέβαλε σημαντικά στην άμβλυνση των προβλημάτων στελέχωσης. Ο Markus σκοπεύει τα επόμενα χρόνια να συνεχίσει να προσλαμβάνει προσωπικό μέσω του προγράμματος YfEJ, και μάλιστα σκοπεύει να προσλάβει φέτος δύο ακόμη μαθητευόμενους.

«Χωρίς το πρόγραμμα [YfEJ], δεν θα είχαμε την ευκαιρία να προσλάβουμε προσωπικό από την Κροατία ή την Ισπανία, δύο χώρες στις οποίες καταφέραμε να βρούμε τα άτομα που διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες», λέει, προσθέτοντας ότι συστήνει το πρόγραμμα και σε άλλους εργοδότες στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, ο Goran, εγκατέλειψε τη δουλειά του ως τεχνίτης για να σταδιοδρομήσει σε ένα επάγγελμα υψηλής ειδίκευσης και επέλεξε να προσηλωθεί σε πρόγραμμα κατάρτισης μεγαλύτερης διάρκειας το οποίο θα τον βοηθήσει  να βελτιώσει σημαντικά τις μελλοντικές επαγγελματικές προοπτικές του.

Ο ίδιος ο Goran προτείνει επίσης την εμπειρία του μέσω του προγράμματος YfEJ και σε άλλους: «Θα πρότεινα το πρόγραμμα αυτό σε κάθε άνεργο που διαθέτει ανοιχτό πνεύμα και είναι έτοιμος να ζήσει νέες εμπειρίες και να μάθει νέα πράγματα».

«Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» είναι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες απασχόλησης και κατάρτισης στην ΕΕ ή να βρείτε εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα από τα γραφεία απασχόλησης του προγράμματος ή να έρθετε σε επαφή με τον τοπικό σας σύμβουλο EURES μέσω της πύλης EURES.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES

Υπηρεσία Απασχόλησης της Κροατίας (HZZ)

Πύλη EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Εξωτερικές ειδήσεις EURESΙστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.