Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice14. november 2022Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Ali bi bil lahko štiridnevni delovnik prihodnost za vaše zaposlene?

Pred kratkim so se znova razvnele razprave o štiridnevnem delovniku, zagon za njegovo uvedbo pa je vse večji. V tem članku bomo z vami delili nekaj razlogov, zakaj bi bil lahko štiridnevni delovnik prihodnost za vaše zaposlene.

Could a four-day working week be the future for your employees?

Izboljšuje produktivnost

Velja zmotno mišljenje, da več ur dela pomeni tudi večjo produktivnost. Čeprav se to sprva morda zdi v nasprotju s pričakovanji, bi lahko krajši delovnik prinesel večjo produktivnost.

Številne študije so pokazale, da so zaposleni, ki delajo manj dni, bolj motivirani za delo ter se lahko učinkoviteje osredotočijo in upravljajo svoj čas. Odličen primer tega je poskus podjetja Microsoft na Japonskem iz leta 2019, pri katerem je prišlo do 40-odstotnega povečanja produktivnosti in zadovoljstva zaposlenih. Večina podjetij, ki je sodelovala v pilotnem programu štiridnevnega delovnika v Združenem kraljestvu, je navedla, da se produktivnost ni zmanjšala, v številnih primerih pa je prišlo do znatnega izboljšanja. Če vas torej skrbi produktivnost, je štiridnevni delovnik morda prava rešitev za vas in vaše zaposlene.

Izboljšuje duševno zdravje in dobro počutje

Živimo v delovnem okolju, za katerega sta značilni velika tekmovalnost in visoke zahteve. Delodajalci od svojih delavcev vztrajno zahtevajo vse več, kar pomeni, da se povečujeta delovna obremenitev in pričakovanja. Le dva prosta dneva morda nista dovolj za počitek vaših zaposlenih. To bi lahko vodilo v izgorelost in težave z duševnim dobrim počutjem.

Dodaten prosti dan bi vašim zaposlenim omogočil, da si odpočijejo in si v celoti napolnijo baterije. To zmanjša odsotnosti z dela zaradi bolezni, tj. odsotnosti, ki lahko povzročijo dodatno duševno obremenitev, saj se zaposlenim zdi, da zaostajajo na delu. Zaposleni v pilotni študiji na Islandiji so poročali o manjšem stresu, redkejših primerih izgorelosti ter boljšem duševnem in telesnem zdravju. V službi so bili tudi zadovoljnejši in bolj polni energije.

Povečuje zadovoljstvo zaposlenih

Krajši delovnik in daljši konec tedna bosta vašim zaposlenim omogočila več prostega časa ter boljše usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. To lahko zmanjša količino pritiska in stresa, ki ga zaposleni vnašajo v delovno okolje, kar pomeni, da boste imeli bolj motivirano in predano delovno silo.

Dodaten prosti dan zaposlenim omogoča preživljanje časa s prijatelji in družinami. Čas za ukvarjanje s tistim, v čemer uživajo in kar imajo radi, lahko poveča splošno zadovoljstvo vaših zaposlenih ter bi lahko pomagal okrepiti njihovo zvestobo vašemu podjetju.

Pomaga okolju

Zaradi pandemije je delo na daljavo za številne postalo nekaj običajnega. Vendar vse panoge ne omogočajo dela na daljavo, v nekaterih primerih pa lahko štiridnevni delovnik zaposlenim pomaga prihraniti pri stroških goriva in prevoza ter zmanjšati ogljični odtis. Med poskusom podjetja Microsoft na Japonskem iz leta 2019 so se na primer stroški električne energije znižali za skoraj četrtino.

Poleg tega je bilo v študiji poslovne šole Henley Business School iz leta 2012 ocenjeno, da bi zaposleni v primeru štiridnevnega delovnika vsak teden prevozili približno 900 milijonov km manj. V obdobju, v katerem se številni soočajo z resno krizo življenjskih stroškov, ima ta dodatni prihranek še večji pomen.

Vas zanima še več nasvetov, kako poskrbeti za zadovoljno delovno silo? Preberite naš članek z naslovom Kako biti zelo dober delodajalec.

 

Sorodne povezave:

Poskus podjetja Microsoft na Japonskem iz leta 2019

Pilotni program štiridnevnega delovnika

Islandija

Študija poslovne šole Henley Business School iz leta 2012

Kako biti zelo dober delodajalec

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poiščite Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah mreže EURES

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasveti
Povezani razdelki
Namigi in nasveti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.