Direct la conținutul principal
EURES
Știre14 noiembrie 2022Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Săptămână de lucru de patru zile ar putea fi viitorul angajaților dumneavoastră?

În ultimul timp revine în discuție săptămâna de lucru de patru zile și tendința spre punerea ei în aplicare ia amploare. Vă împărtășim în continuare câteva dintre motivele pentru care săptămâna de lucru de patru zile ar putea fi viitorul angajaților dumneavoastră.

Could a four-day working week be the future for your employees?

Îmbunătățește productivitatea

În general există ideea greșită că, odată cu numărul de ore lucrate, crește și productivitatea. Deși la prima vedere poate părea paradoxal, o săptămână de lucru mai scurtă poate duce la o productivitate mai mare.

Multe studii au arătat că, lucrând mai puține zile, angajații sunt mai motivați să lucreze, se concentrează mai bine și își organizează timpul mai eficient. Un exemplu perfect în acest sens este experimentul din 2019 de la Microsoft Japonia, care a demonstrat o creștere cu 40 % a productivității și satisfacției angajaților. Majoritatea întreprinderilor care au participat la programul-pilot pentru săptămâna de patru zile din Regatul Unit au declarat că productivitatea nu a scăzut și, în multe cazuri, s-a îmbunătățit considerabil. Prin urmare, dacă vă preocupă productivitatea, răspunsul pentru dumneavoastră și angajații dumneavoastră poate fi tocmai săptămâna de lucru de patru zile.

Îmbunătățește sănătatea psihică și starea de bine

Trăim într-un mediu de lucru extrem de competitiv și solicitant. Angajatorii cer din ce în ce mai mult de la lucrători, ceea ce înseamnă că volumul de lucru și așteptările sunt în creștere. Pentru angajații dumneavoastră, două zile de odihnă s-ar putea să nu fie suficiente pentru redobândirea energiei, ceea ce poate duce la epuizare și la probleme psihice.

O zi liberă suplimentară dă angajaților posibilitatea de a se odihni și a se reface complet. Asta înseamnă că vor avea mai puține absențe pe motive medicale – absențe care pot cauza stres psihic suplimentar, deoarece angajații simt că rămân în urmă cu lucrul. Angajații unui studiu-pilot din Islanda au raportat mai puțin stres, mai puține cazuri de epuizare și o stare psihică și fizică mai bună. De asemenea, erau mai mulțumiți și mai energici la locul de muncă.

Îmbunătățește satisfacția angajaților

Reducerea săptămânii de lucru și un sfârșit de săptămână mai lung vor oferi angajaților mai mult timp liber și le vor îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Astfel se poate reduce presiunea și stresul asupra angajaților la locul de muncă, ceea ce înseamnă că veți avea lucrători mai motivați și mai dedicați.

Ziua liberă suplimentară le eliberează angajaților timp pentru prieteni și familie. Timpul petrecut cu plăceri și pasiuni poate îmbunătăți satisfacția generală a angajaților și poate contribui la întărirea loialității lor față de întreprinderea dumneavoastră.

Ajută mediul

Pentru mulți oameni, pandemia a însemnat trecerea la munca la distanță, care a devenit norma. Munca la distanță nu se pretează însă la toate sectoarele de activitate, iar în unele cazuri, o săptămână de lucru de patru zile poate ajuta angajații să facă economie la carburanți și cheltuieli de drum, dar și să-și îmbunătățească amprenta de carbon. Experimentul din 2019 de la Microsoft Japonia a arătat, de exemplu, o scădere cu aproape un sfert a consumului de energie electrică.

În plus, Studiul de la Henley Business School din 2012 estimează că, într-o săptămână de lucru de patru zile, angajații ar conduce săptămânal cu aproximativ 900 milioane de kilometri mai puțin. Într-o perioadă în care mulți dintre noi ne confruntăm cu o criză gravă a costului vieții, aceste economii în plus au importanța lor adăugată.

Căutați mai multe sfaturi pentru a menține satisfacția lucrătorilor? Citiți articolul nostru Cum să fiți un bun angajator..

 

Linkuri conexe:

Experimentul din 2019 de la Microsoft Japonia

Program-pilot pentru săptămâna de patru zile

Islanda

Studiul de la Henley Business School din 2012

Cum să fiți un bun angajator

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condițiile de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Afaceri / AntreprenoriatSugestii și sfaturi
Secțiuni aferente
Sugestii și sfaturi
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.