Skip to main content
EURES
News article14 november 2022European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Kan en firedagers arbeidsuke være fremtiden for dine ansatte?

Diskusjonen rundt en firedagers arbeidsuke er i vinden igjen med økt styrke for implementering. Her er noen av grunnene til at en firedagers arbeidsuke kan være fremtiden også for dine ansatte.

Could a four-day working week be the future for your employees?

Forbedret produktivitet

Det er en generell misforståelse at jo flere timer du jobber, desto mer produktiv vil du være. Selv om det kan virke kontraintuitivt i begynnelsen, kan en kortere arbeidsuke resultere i større produktivitet.

Mange studier har vist at arbeidstakere som jobber færre dager, er mer motiverte til å jobbe og bedre i stand til å fokusere og administrere tiden sin effektivt. Et perfekt eksempel på dette er Microsoft Japan-eksperimentet fra 2019, som viste en 40 % økning i produktivitet og medarbeidertilfredshet. De fleste selskapene som deltar i det britiske pilotprosjektet om en firedagers arbeidsuke har rapportert at produktiviteten ikke har gått ned, og i mange tilfeller har de merket en betydelig forbedring. Hvis produktiviteten er en bekymring, kan altså en firedagers arbeidsuke være svaret for deg og dine ansatte.

Forbedret psykisk helse og velvære

Dagens arbeidsliv er preget av høy konkurranse og høye krav. Arbeidsgivere krever stadig mer av sine ansatte, noe som betyr at arbeidsmengden og forventningene øker. Det kan hende at to fridager ikke er tilstrekkelig for de ansatte å hente seg inn i igjen. Dette kan føre til utbrenthet og problemer knyttet til psykisk velvære.

En ekstra fridag vil gi dine ansatte muligheten til å hvile og komme seg fullt ut. Det betyr at de vil ha mindre sykefravær – fravær som kan føre til ytterligere psykisk stress, da de ansatte kan oppleve at de kommer på etterskudd med arbeidet. Ansatte i en pilotstudie på Island rapporterte om mindre stress, færre tilfeller av utbrenthet og forbedret psykisk og fysisk helse. De følte seg også gladere og mer energiske på jobben.

Økt trivsel

En redusert arbeidsuke og en lengre helg vil gi de ansatte mer fritid og en bedre balanse mellom arbeid og fritid. Dette kan redusere mengden press og stress som de ansatte tar med seg på arbeidsplassen, noe som betyr at du vil ha en mer motivert og dedikert arbeidsstyrke.

Den ekstra fridagen gir de ansatte muligheten til å tilbringe mer tid med venner og familie. Mer tid til å gjøre ting de liker og elsker kan øke den generelle trivselen til de ansatte og kan potensielt bidra til å styrke deres lojalitet til bedriften din.

Bedre for miljøet

Pandemien har gjort det langt mer vanlig å jobbe eksternt. Det er imidlertid ikke alle bransjer som tillater fjernarbeid, og i noen tilfeller kan en firedagers arbeidsuke hjelpe de ansatte med å spare drivstoff og pendlerkostnader, samt forbedre deres karbonavtrykk. Microsoft Japan-eksperimentet fra 2019 så for eksempel en nedgang i strømkostnadene på nesten en fjerdedel.

En 2012-studie av Henley Business School anslår at en firedagers arbeidsuke vil føre til at arbeidstakere kjører rundt 560 millioner færre mil (900 kilometer) hver uke. I en tid hvor mange av oss opplever en alvorlig levekostnadskrise, er disse besparelsene ekstra viktig.

Ser du etter flere tips for å holde arbeidskraften fornøyd? Ta en titt på artikkelen vår om Hvordan være en utmerket arbeidsgiver.

 

Relevante lenker:

Microsoft Japan-eksperimentet fra 2019

pilotprosjektet om en firedagers arbeidsuke

Island

2012-studie av Henley Business School

Hvordan være en utmerket arbeidsgiver

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapRåd og tips
Relaterte seksjon(er)
Råd og tips
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.