Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2022. november 14.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Lehetséges, hogy a négynapos munkahét jelenti a jövőt a munkavállalók számára?

A négynapos munkahéttel kapcsolatos beszélgetések a közelmúltban új lendületet kaptak, és egyre többen szállnak síkra annak bevezetése mellett. Az alábbiakban ismertetünk néhány okot arra, hogy miért jelentheti a négynapos munkahét a jövőt a munkavállalók számára.

Could a four-day working week be the future for your employees?

Fokozza a termelékenységet

Általános tévhit, hogy minél többet dolgozunk, annál termelékenyebbek vagyunk. Bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet, a rövidebb munkahét akár fokozottabb termelékenységgel is járhat.

Számos tanulmányban kimutatták, hogy amikor a munkavállalók kevesebb napot dolgoznak, motiváltabban állnak hozzá a munkához, jobban tudnak összpontosítani, és hatékonyabban tudják beosztani az idejüket. Tökéletes példa erre a Microsoft Japan 2019-es kísérlete, amely 40%-os növekedést mutatott ki a termelékenységben és a munkavállalók elégedettségében. Az Egyesült Királyságban a négynapos munkahetet bevezető kísérleti programban részt vevő vállalatok többsége úgy nyilatkozott, hogy a termelékenység nem csökkent, sőt, számos esetben jelentős javulás volt tapasztalható. Tehát ha aggódik a termelékenység miatt, lehet, hogy a négynapos munkahét jelenti a megoldást mind az Ön, mind pedig munkavállalói számára.

Hozzájárul a jobb mentális egészséghez és jólléthez

Rendkívül versenyorientált és megterhelő munkakörnyezetben kell helytállnunk. A munkáltatók egyre több követelményt támasztanak az alkalmazottakkal szemben, ami fokozódó munkaterhelést és elvárásokat jelent. Előfordulhat, hogy a heti két szabadnap nem elegendő ahhoz, hogy a munkavállalók ki tudják pihenni magukat. Ez kiégéshez és a mentális jólléttel kapcsolatos problémákhoz vezethet.

Egy plusz szabadnap lehetőséget adna a munkavállalók számára, hogy teljesen kipihenjék magukat és regenerálódjanak. Ennek eredményeként kevesebb betegséggel összefüggő távollétre kerül sor – azaz a munkavállalók nem lesznek kitéve mentális nyomásnak amiatt, hogy úgy érzik, esetleg elmaradnak a munkájukkal. Egy kísérleti tanulmány résztvevői Izlandon kevesebb stresszről, a kiégés alacsonyabb mértékű előfordulásáról, valamint jobb mentális és fizikai egészségi állapotról számoltak be. Emellett elégedettebbnek és energikusabbnak érezték magukat a munkahelyükön.

Növeli a munkavállalók elégedettségét

A munkahét hosszának csökkenése és a hosszabb hétvége miatt a munkavállalók több szabadidővel rendelkeznek, ami javítja a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Így a munkavállalók kevesebb nyomást és stresszt visznek magukkal a munkahelyre, ennek nyomán pedig motiváltabb és elkötelezettebb munkaerő áll majd rendelkezésre.

A plusz szabadnap lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy több időt töltsenek barátaikkal és családjukkal. Ha elég időt kapnak arra, hogy az általuk kedvelt dolgokkal foglalkozzanak, ez növelheti a munkavállalók általános elégedettségét, és erősítheti a vállalathoz való hűségüket.

Jó hatással van a környezetre

A világjárvány következményeként sok ember számára általánossá vált a távmunka. Ugyanakkor nem minden iparágban van lehetőség a távmunkára, és egyes esetekben a négynapos munkahét segíthet a munkavállalóknak az üzemanyag- és ingázási költségek megtakarításában, valamint szénlábnyomuk visszafogásában. A Microsoft Japan 2019-es kísérlete esetében például a villamosenergia-költségek majdnem negyedével csökkentek.

Emellett a A Henley Business School 2012. évi tanulmánya úgy becsüli, hogy a négynapos munkahét bevezetésével a munkavállalóknak mintegy 900 kilométerrel (560 mérfölddel) kevesebbet kellene vezetniük hetente. Egy olyan időszakban, amikor sokak számára válságos helyzetet eredményez a megélhetési költségek emelkedése, ezek a többletmegtakarítások fokozott jelentőséggel bírnak.

További tippeket keres a munkavállalók elégedettségének megőrzésével kapcsolatban? Olvassa el Hogyan válhat kiváló munkaadóvá című cikkünket.

 

Kapcsolódó linkek:

2019-es Microsoft Japan kísérlet

Négynapos munkahét kísérleti program

Izland

A Henley Business School 2012. évi tanulmánya

Hogyan válhat kiváló munkaadóvá

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedIn

Témák
 • Üzlet / Vállalkozás
 • Javaslatok és tippek
Kapcsolódó szakasz(ok)
 • Javaslatok és tippek
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.