Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο14 Νοεμβρίου 2022Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Θα μπορούσε μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών να είναι το μέλλον των υπαλλήλων σας;

Οι συζητήσεις σχετικά με την εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα με τη δυναμική της εφαρμογής της να αυξάνεται. Εδώ, μοιραζόμαστε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών θα μπορούσε να είναι το μέλλον των εργαζομένων σας.

Could a four-day working week be the future for your employees?

Βελτιώνει την παραγωγικότητα

Υπάρχει μια γενική παρανόηση ότι όσο περισσότερες ώρες εργάζεστε, τόσο πιο παραγωγικοί θα είστε. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό στην αρχή, μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι εργαζόμενοι εργάζονται λιγότερες ημέρες, έχουν περισσότερα κίνητρα να εργαστούν και είναι σε θέση να επικεντρωθούν και να διαχειριστούν τον χρόνο τους πιο αποτελεσματικά. Ένα τέλειο παράδειγμα αυτού είναι το πείραμα της Microsoft στην Ιαπωνία το 2019, το οποίο έδειξε 40% αύξηση στην παραγωγικότητα και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι η παραγωγικότητα δεν έχει μειωθεί και, σε πολλές περιπτώσεις, έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση. Έτσι, εάν ανησυχείτε για την παραγωγικότητα, τότε μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών μπορεί απλά να είναι η απάντηση για εσάς και τους εργαζομένους σας.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία και την ευεξία

Ζούμε σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον. Οι εργοδότες θέλουν όλο και περισσότερα από τους εργαζομένους τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο φόρτος εργασίας και οι προσδοκίες αυξάνονται. Μόνο δύο ημέρες ανάπαυσης μπορεί να μην είναι αρκετός χρόνος για να ανακάμψουν οι εργαζομένοι σας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάντληση και προβλήματα ψυχικής ευεξίας.

Μια επιπλέον ημέρα ανάπαυσης δίνει στους εργαζομένους σας την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν λιγότερες απουσίες λόγω ασθενειών – απουσίες που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ψυχικό στρες, καθώς οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται ότι μένουν πίσω στην εργασία. Οι εργαζόμενοι σε μια πιλοτική μελέτη στην Ισλανδία ανέφεραν λιγότερο άγχος, λιγότερες περιπτώσεις εξάντλησης και βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Ένιωθαν επίσης πιο χαρούμενοι και πιο δυναμικοί στην εργασία.

Αυξάνει την ευτυχία των εργαζομένων

Η μείωση της εργάσιμης εβδομάδας και η παράταση του σαββατοκύριακου θα δώσει στους εργαζομένους σας περισσότερο ελεύθερο χρόνο και θα βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αυτό μπορεί να μειώσει την πίεση και το άγχος που φέρνουν οι εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε ένα πιο δραστήριο και αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό.

H επιπλέον ημέρα ανάπαυσης επιτρέπει στους εργαζομένους να περνούν χρόνο με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Η απόκτηση του χρόνου να κάνουν πράγματα που απολαμβάνουν και αγαπούν μπορεί να αυξήσει τη συνολική ευτυχία των εργαζομένων σας, και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην ενίσχυση της αφοσίωσής τους στην εταιρεία σας.

Βοηθά το περιβάλλον

Λόγω της πανδημίας, για πολλούς ανθρώπους η εργασία εξ αποστάσεως έχει γίνει ο κανόνας. Ωστόσο, η εξ αποστάσεως εργασία δεν είναι εφικτή σε όλους τους κλάδους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους να εξοικονομήσουν καύσιμα και έξοδα μετακίνησης, καθώς και να βελτιώσουν το αποτύπωμά τους σε άνθρακα. Το πείραμα της Microsoft στην Ιαπωνία το 2019 είχε, για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να μειωθεί κατά σχεδόν ένα τέταρτο.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2012 από το Henley Business School  εκτιμά ότι μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών θα είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να οδηγούν περίπου 560 εκατομμύρια λιγότερα μίλια (900 εκατομμύρια χιλιόμετρα) κάθε εβδομάδα. Σε μια εποχή όπου πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κρίση του κόστους ζωής, η πρόσθετη αυτή εξοικονομήση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ψάχνετε περισσότερες συμβουλές για να διατηρήσετε το εργατικό δυναμικό σας χαρούμενο; Δείτε το άρθρο μας με τίτλο Πώς να είσαι κορυφαίος εργοδότης.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πείραμα της Microsoft στην Ιαπωνία το 2019

Πιλοτικό πρόγραμμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών

Ισλανδία

Μελέτη του 2012 από το Henley Business School

Πώς να είσαι κορυφαίος εργοδότης

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλές
Σχετικές ενότητες
Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.