Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия14 Hоември 2022 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Може ли четиридневната работна седмица да бъде бъдещето за вашите служители?

Наскоро се възобновиха разговорите за четиридневна работна седмица и инициативата за нейното въвеждане набира скорост. Тук излагаме някои от причините, поради които четиридневната работна седмица може да бъде бъдещето за вашите служители.

Could a four-day working week be the future for your employees?

Подобряване на производителността

Общоприето е погрешното схващане, че колкото повече часове работите, толкова по-продуктивни сте. Въпреки че на пръв поглед изглежда нелогично, по-кратката работна седмица може да доведе до по-голяма производителност.

В много проучвания е показано, че когато служителите работят по-малко дни, са по-мотивирани за работа и са в състояние да се съсредоточат и да управляват времето си по-ефективно. Идеален пример за това е експериментът на Microsoft Япония от 2019 г., който показва 40% увеличение на производителността и удовлетвореността на служителите. Повечето от фирмите, участващи в пилотната програма за четиридневна работна седмица в Обединеното кралство, заявиха, че производителността не е намаляла, а в много случаи се наблюдава значително подобрение. Така че, ако производителността ви притеснява, тогава решението за вас и вашите служители може да е четиридневната работна седмица.

Подобряване на психичното здраве и благополучие

Живеем в силно конкурентна и напрегната работна среда. Работодателите изискват все повече от своите служители, което означава, че работното натоварване и очакванията се увеличават. Възможно е само два почивни дни да не стигат на служителите ви да се възстановят. Това може да доведе до „прегаряне“ и проблеми с психичното благосъстояние.

Един допълнителен почивен ден дава на служителите ви възможност да си починат и напълно да се възстановят. Това означава, че ще отсъстват по-малко по причини, свързани с болести — отсъствия, които могат да причинят допълнителен психически стрес, тъй като служителите ще имат чувството, че изостават в работата. Служителите в пилотно проучване в Исландия съобщават за по-малко стрес, по-малко случаи на „прегаряне“ и по-добро психическо и физическо здраве. Освен това се чувстват по-щастливи и по-енергични на работното място.

Повишаване удовлетвореността на служителите

Намаляването на работната седмица и удължаването на уикенда ще даде на служителите ви повече свободно време и ще подобри равновесието между професионалния и личния им живот. Това може да намали напрежението и стреса на работното място, което означава, че ще имате по-мотивирани и отдадени служители.

Допълнителният почивен ден позволява на служителите да прекарат време с приятелите и семействата си. Наличието на време за нещата, които им харесват и обичат, може да повиши общото усещане за щастие на служителите ви и потенциално да укрепи лоялността им към вашата фирма.

Помощ за околната среда

Заради пандемията за мнозина работата от разстояние вече е стандартното състояние на нещата. Въпреки това не всички отрасли позволяват работа от разстояние и в някои случаи четиридневната работна седмица може да помогне на служителите да спестят разходи за гориво и пътуване, както и да подобрят въглеродния си отпечатък. Например при експеримента на Microsoft Япония през 2019 г. разходите за електроенергия са намалели с почти една четвърт.

Освен това в проучване на Henley Business School от 2012 г. се изчислява, че при четиридневна работна седмица служителите ще изминават с около 900 милиона километра (560 милиона мили) по-малко всяка седмица. Във време, когато мнозина от нас се сблъскват със сериозна криза, свързана с разходите за живот, тези допълнителни спестявания имат още по-голямо значение.

Търсите още съвети как служителите ви да продължат да са доволни? Вижте нашата статия „Как да бъдете отличен работодател“.

 

Връзки по темата:

Експериментът на Microsoft Япония от 2019 г.

Пилотна програма за четиридневна работна седмица

Исландия

Проучване на Henley Business School от 2012 г.

Как да бъдете отличен работодател

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съвети
Свързан раздел(и)
Препоръки и съвети
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.