Direct la conținutul principal
EURES
Știre12 aprilie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Îngrijirea persoanelor în vârstă în Germania: povestea lui Sara și a lui Aitor

La fel ca multe țări din UE, Germania are de mult timp un deficit de îngrijitori calificați pentru persoanele în vârstă. EURES Germania a decis să abordeze această problemă printr-un proiect care combină munca și formarea profesională în sectorul îngrijirii geriatrice. Sara și Aitor au fost doi dintre participanții la acest proiect.

Caring for older people in Germany: Sara and Aitor’s story
Sara Campillo Margalef

Când s-a înscris la proiectul de calificare internațională al EURES Germania, Sara nu nu lucrase niciodată în sectorul îngrijirii geriatrice. „Eram într-o perioadă a vieții mele în care aveam nevoie de o schimbare radicală”, ne împărtășește ea. „Mă atrăgea profesia de îngrijire geriatrică și îmi plăcea ideea de a putea fi de ajutor celor care nu se pot descurca singuri.”

Interviuri fulger

Primul pas pentru Sara a fost să participe la interviuri fulger cu nouă unități de îngrijire geriatrică din Amberg, Bavaria. În timpul interviurilor, consilierul EURES Carmen Kräutner i-a oferit sprijin prin traducerea discuțiilor. Carmen, una dintre persoanele de bază ale proiectului, are o relație strânsă cu EURES Spania datorită faptului că este bilingvă.

„Mă bucur că pot să sprijin mobilitatea și să contribui la crearea unei situații reciproc avantajoase pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, pentru angajatori și, vorbind despre îngrijirea geriatrică, pentru societate”, spune Carmen.

Sara se adaptează la viața în Germania ... și se întâlnește cu Aitor

După ce a obținut o ofertă de muncă, Sara a urmat un curs de limbă germană pentru începători în Spania, înainte de a se muta în Germania pentru a urma un curs de integrare, în februarie 2019. A primit și sprijin financiar pentru a-și acoperi cheltuielile de călătorie. Sara s-a adaptat imediat la viața în Amberg, unde l-a întâlnit pe Aitor, viitorul ei partener. Aitor lucrase în trecut în sectorul îngrijirii geriatrice în țara sa natală, Spania, dar avusese mai ales contracte temporare și îi lipsea stabilitatea.

Când a aflat despre proiectul desfășurat de EURES Germania de la serviciul public de ocupare a forței de muncă din Spania, Aitor a decis să participe la evenimentul de interviuri fulger din Bavaria. La fel ca Sara, a primit sprijin financiar pentru a-și acoperi cheltuielile de călătorie și pentru cursuri de limbi străine.

După ce s-a mutat la Amberg, unde acum stă împreună cu Sara într-un apartament, Aitor a început să lucreze la centrul de îngrijire Phönix Lebenszentren și a urmat în același timp un curs de formare profesională.

Sara este acum în al doilea an din cei trei ani de formare profesională (Ausbildung), combinând munca la centrul de îngrijire și asistență Seniorenheim der Diakonie cu studiile de asistență medicală cu frecvență redusă. „Este destul de dificil, în special când studiezi într-o limbă care nu este limba ta maternă, dar cred că merită efortul”, spune ea.

„Suntem în continuare foarte fericiți, motivați și recunoscători”

În ultimul an, sectorul îngrijirii geriatrice a fost puternic afectat de pandemia de COVID-19. În mod firesc, Sara recunoaște că aceasta a fost o perioadă stresantă pentru personal. Studiile sale au fost, de asemenea, întrerupte din cauza restricțiilor, deși cursurile au fost deja reluate online.

Și în cazul lui Aitor a fost întreruptă formarea profesională, Ausbildung, însă în ultima vreme a participat la un curs online de integrare pentru a-și îmbunătăți cunoștințele de limba germană și speră să-și reia studiile curând.

În pofida acestor dificultăți inevitabile, Sara și Aitor sunt hotărâți să-și continue studiile și să profite de alte oportunități care se vor ivi în sectorul lor în Germania.

„Suntem în continuare foarte fericiți, motivați și recunoscători că am putut veni să trăim și să muncim în Germania”, spune Sara. „Este altă cultură, altă țară și altă limbă și trebuie să te adaptezi la toate, dar vom continua să ne ținem de planurile noastre de a lucra și de a studia aici.”

Mai multe interviuri fulger prevăzute la vară

Proiectul EURES Germania a continuat pe timpul pandemiei. Ultimele două runde de recrutare au avut loc online, dar proiectul și-a păstrat formatul de încredere, organizând interviuri fulger în mediul virtual.

Un grup de 18 candidați selectați din Italia și Spania au sosit în luna februarie în Bavaria pentru a începe lucrul, iar alți 90 de candidați fac în prezent cursuri de limbă germană în țările lor de origine, urmând să înceapă lucrul în septembrie.

Carmen și colegii săi, consilierii EURES Carmen Allabar și Kim Prade, încearcă acum să extindă proiectul dincolo de Bavaria, purtând deja în discuții cu un angajator din Turingia.

Între timp organizează și interviuri fulger pentru alte 90 de posturi vacante în cadrul celei de-a șasea runde de recrutare a proiectului, care urmează să aibă loc în iunie sau iulie.

Dacă sunteți interesat(ă) să participați la acest proiect, contactați echipa la adresa de e-mail: ZAV [dot] Regionenteam-Suedwesteuropaatarbeitsagentur [dot] de (ZAV[dot]Regionenteam-Suedwesteuropa[at]arbeitsagentur[dot]de).

Dacă doriți să aflați despre alte oportunități din Germania, contactați zavatarbeitsagentur [dot] de (zav[at]arbeitsagentur[dot]de).

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Cele mai bune practici EURESȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitatePovesti de succesTineret
Sectorul
Human health and social work activities

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.