Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article12 april 2021European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion3 min read

Eldreomsorg i Tyskland: Sara og Aitors historie

Tyskland har i likhet med mange andre EU-land lenge slitt med mangel på kvalifisert helsepersonell innen eldreomsorgen. EURES Tyskland bestemte seg for å ta tak i dette med et prosjekt som kombinerer arbeid og yrkesopplæring innen eldreomsorgen. Sara og Aitor var to av deltakerne.

Caring for older people in Germany: Sara and Aitor’s story
Sara Campillo Margalef

Når Sara søkte på EURES Tysklands internasjonale kvalifiseringsprosjekt, hadde hun aldri jobbet innen eldreomsorg. «Jeg hadde kommet til et punkt i livet mitt hvor jeg trengte en radikal endring,» forteller hun. «Jeg var interessert i helse- og omsorgsyrket. Det var noe vakkert med tanken på å kunne hjelpe mennesker som ikke kan stå på egenhånd.»

«Speed-dating» intervjuer

Det første trinnet for Sara var å delta i «speed-dating»-lignende intervjuer med ni eldreomsorgsinstitusjoner i Amberg i Bayern. EURES-rådgiver, Carmen Kräutner, sørget for oversettelsestøtte under intervjuene. Carmen, en av nøkkelpersonene bak prosjektet, har et nært forhold til EURES Spania, takket være hennes tospråklige bakgrunn.

«Jeg liker å støtte opp om jobbmobilitet og være med å skape en vinn-vinn-situasjon for arbeidssøkere, arbeidsgivere og – når det gjelder eldreomsorg – fellesskapet,» sier Carmen.

Sara slår seg ned i Tyskland ... og møter Aitor

Etter å ha sikret et jobbtilbud, gjennomførte Sara et tyskkurs for nybegynnere i Spania før hun flyttet til Tyskland for å delta på et integreringskurs i februar 2019. Hun mottok også økonomisk støtte for å dekke reiseutgifter. Sara ble snart etablert i Amberg, og det var her hun møtte Aitor, hennes fremtidige partner. Aitor hadde tidligere erfaring fra eldreomsorgen i hjemlandet Spania, men dette var for det meste på midlertidige kontrakter og arbeidssituasjonen manglet stabilitet.

Da han hørte om EURES Tysklands prosjekt gjennom den offentlige arbeidsformidlingen i Spania, bestemte Aitor seg for å delta i et «speed-dating»-arrangement i Bayern. I likhet med Sara fikk han økonomisk støtte for å dekke språkkurs- og reiseutgifter.

Etter å ha flyttet til Amberg, hvor han nå deler en leilighet med Sara, begynte Aitor å jobbe i omsorgsboligen Phönix Lebenszentren mens han gjennomførte et yrkesopplæringskurs.

Sara er nå i det andre året av sin treårige Ausbildung, og hun kombinerer sitt arbeidet på sykehjemmet, Seniorenheim der Diakonie, med sykepleiestudier på deltid. «Det er nokså vanskelig, særlig når man studerer på et annet språk enn sitt eget, men jeg ser på det som en verdifull utfordring,» sier hun.

«Vi er fortsatt veldig glade, motiverte og takknemlige»

Eldreomsorgen har I løpet av det siste året blitt sterkt påvirket av COVID-19. Sara, som så mange andre, sier at dette har vært en svært stressende periode for personalet. I tillegg ble studiene hennes avbrutt på grunn av smitteverntiltak, men undervisningen har i mellomtiden blitt startet opp igjen med nettbasert undervisning.

Aitors Ausbildung ble også avbrutt, men han har nylig deltatt på et nettbasert integreringskurs for å forbedre tysken og håper på å snart kunne gjenoppta yrkesopplæringen også.

Til tross for disse uunngåelige vanskelighetene, er både Sara og Aitor fast bestemt på å fortsette opplæringen og studiene og dra nytte av ytterligere muligheter som tilbys i deres sektor i Tyskland.

«Vi er fortsatt veldig glade, motiverte og takknemlige for å ha blitt gitt muligheten til å jobbe og bo i Tyskland,» sier Sara. «Det dreier seg om en annen kultur, et annet land, et annet språk, og du må tilpasse deg til alt, men vi holder fast ved våre planer om å jobbe og lære her.»

Mer «speed-dating» planlagt i løpet av sommeren

EURES Tysklands prosjekt har fortsatt under pandemien. De to siste rekrutteringsrundene ble gjennomført på nettet, men prosjektet har holdt seg til sitt opprinnelige format ved å organisere virtuelle «speed-dating»-intervjuer.

I februar ankom en gruppe på 18 vellykkede kandidater fra Italia og Spania i Bayern for å begynne i nye jobber, og ytterligere 90 kandidater fullfører for øyeblikket deres tyske språkkurs i hjemlandene. De starter arbeidet i september.

Carmen og hennes andre medarbeidere, EURES-rådgiverne Carmen Allabar og Kim Prade, ønsker nå å utvide prosjektet utenfor Bayern og er allerede i samtaler med en arbeidsgiver i Thüringen.

I mellomtiden er de i gang med å organiserer «speed-dating» for ytterligere 90 ledige stillinger i prosjektets sjette rekrutteringsrunde, som skal finne sted i juni eller juli.

Hvis du er interessert i å delta i dette prosjektet, kan du kontakte teamet på ZAV [dot] Regionenteam-Suedwesteuropaatarbeitsagentur [dot] de (ZAV[dot]Regionenteam-Suedwesteuropa[at]arbeitsagentur[dot]de).

Hvis du er interessert i å høre om andre muligheter i Tyskland, kan du kontakte zavatarbeitsagentur [dot] de (zav[at]arbeitsagentur[dot]de).

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn en EURES-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
  • EURES beste praksis
  • Arbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheter
  • Suksesshistorier
  • Ungdom
Sektor
  • Human health and social work activities

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.