Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak12. travnja 2021.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Skrb za starije osobe u Njemačkoj: Sarina i Aitorova priča

Kao i brojne druge države članice EU-a, Njemačka se već dugo suočava s nedostatkom kvalificiranih njegovatelja koji skrbe za starije osobe. EURES u Njemačkoj odlučio je riješiti ovaj problem pokretanjem projekta koji povezuje rad i strukovno osposobljavanje u sektoru skrbi za starije osobe. U tom su projektu sudjelovali i Sara i Aitor.

Caring for older people in Germany: Sara and Aitor’s story
Sara Campillo Margalef

Kad se Sara prijavila za projekt stjecanja međunarodnih kvalifikacija EURES-a u Njemačkoj, prethodno nikad nije radila u sektoru skrbi za starije osobe. „U tom trenutku u životu bila mi je potrebna temeljita promjena”, izjavila je. „Skrb za starije osobe privlačila me. Pomisao da mogu pomoći ljudima koji ne mogu biti samostalni činila mi se prekrasnom.”

Kratki i brzi razgovori između kandidata i poslodavaca

Prvi korak koji je Sara poduzela bio je sudjelovanje u kratkim i brzim razgovorima osmišljenima po uzoru na brzinske spojeve s devet objekata za skrb za starije osobe u bavarskom gradu Ambergu. Tijekom razgovora savjetnica EURES-a Carmen Kräutner bila je prevoditeljica. Zahvaljujući činjenici da je dvojezična, Carmen, koja je jedna od ključnih osoba iza projekta, ima bliski odnos sa EURES-om u Španjolskoj.

„Uživam u pružanju potpore mobilnosti i u pomaganju u uspostavi situacije koja donosi koristi za sve uključene strane, tražitelje posla, poslodavce i, kada govorimo o skrbi za starije osobe, društvo”, izjavila je Carmen.

Sara se priviknula na život u Njemačkoj... i upoznala je Aitora

Nakon što je dobila ponudu za posao, Sara je završila početnički tečaj njemačkog jezika u Španjolskoj, nakon čega se odselila u Njemačku, gdje je u veljači 2019. upisala integracijski tečaj. Također je primila financijsku potporu za pokrivanje putnih troškova. Sara se ubrzo nakon toga priviknula na život u Ambergu, gdje je upoznala Aitora, svojeg budućeg partnera. Aitor je prethodno radio u sektoru skrbi za starije osobe u svojoj domovini Španjolskoj, ali prvenstveno je radio na temelju ugovora na određeno vrijeme i nije uživao stabilnost.

Kada je putem španjolskog zavoda za zapošljavanje čuo o projektu EURES-a u Njemačkoj, Aitor je odlučio otići na događaj u okviru kojeg su se održavali kratki i brzi razgovori za posao u Bavarskoj. Kao i Sara, primio je financijsku potporu za putne troškove i troškove jezičnih tečajeva.

Nakon selidbe u Amberg, gdje sada stanuje sa Sarom, Aitor je počeo raditi u domu za starije Phönix Lebenszentren i istovremeno je polazio program strukovnog obrazovanja.

Sara je sada na drugoj godini trogodišnjeg programa Ausbildung, u okviru kojeg kombinira svoj rad u domu za starije Seniorenheim der Diakonie i studij sestrinstva s dijelom radnog vremena. „Prilično je teško, osobito kada studirate na jeziku koji nije vaš materinski jezik, ali smatram da predstavlja isplativ izazov”, rekla je.

„I dalje smo vrlo sretni, motivirani i zahvalni”

Tijekom prošle godine sektor skrbi za starije osobe uvelike je pogođen pandemijom virusa COVID-19. Naravno, Sara kaže da je to predstavljalo stresno razdoblje za osoblje. Njezin je studij također prekinut zbog mjera ograničenja, iako se nastava i dalje održavala putem interneta.

Aitorov Ausbildung također je prekinut, ali nedavno je sudjelovao u mrežnom integracijskom tečaju kako bi poboljšao svoje znanje njemačkog jezika i nada se da će uskoro nastaviti s osposobljavanjem.

Unatoč tim neizbježnim poteškoćama, Sara i Aitor odlučni su u namjeri da nastave s osposobljavanjem i da iskoriste daljnje mogućnosti koje se nude u okviru njihova sektora u Njemačkoj.

„I dalje smo vrlo sretni, motivirani i zahvalni zbog toga što smo uspjeli doći živjeti i raditi u Njemačkoj”, kaže Sara. „Radi se drugoj kulturi, drugoj zemlji, drugom jeziku i morate se prilagoditi na sve, ali nastavljamo s ostvarivanjem namjere da ovdje radimo i osposobljavamo se.”

Još kratkih i brzih razgovora predviđeno je za ljeto

Projekt EURES-a u Njemačkoj nastavio se održavati tijekom pandemije. Dva posljednja kruga zapošljavanja održana su putem interneta, ali projekt je zadržao svoj provjereni format u obliku organizacije virtualnih kratkih i brzih razgovora između kandidata i poslodavaca.

Skupina od 18 uspješnih kandidata iz Italije i Španjolske došla je u Bavarsku kako bi počeli raditi tijekom veljače, a još 90 kandidata trenutačno dovršava tečajeve njemačkog jezika u svojoj domovini. Počet će raditi u rujnu.

Carmen i njezine kolegice Carmen Allabar i Kim Prade, koje su također savjetnice EURES-a, sada nastoje proširiti projekt izvan granica Bavarske i već vode rasprave s poslodavcem u Tiringiji.

Istovremeno također organiziraju kratke i brze razgovore za još 90 slobodnih radnih mjesta u okviru šestog kruga zapošljavanja projekta, koji će se održati u lipnju ili srpnju.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u ovom projektu, obratite se timu slanjem poruke e-pošte na adresu ZAV [dot] Regionenteam-Suedwesteuropaatarbeitsagentur [dot] de (ZAV[dot]Regionenteam-Suedwesteuropa[at]arbeitsagentur[dot]de).

Ako želite saznati više o drugim mogućnostima u Njemačkoj, pošaljite poruku e-pošte na adresu zavatarbeitsagentur [dot] de (zav[at]arbeitsagentur[dot]de).

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
  • Najbolja praksa EURES-a
  • Vijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnosti
  • Uspješne priče
  • Mladost
Sektor
  • Human health and social work activities

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.