Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli12. huhtikuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Vanhustyössä Saksassa: Saran ja Aitorin tarina

Kuten monissa EU-maissa myös Saksassa on jo pitkään ollut pulaa pätevistä ikääntyneiden parissa työskentelevistä hoitoalan osaajista. Ongelman ratkaisemiseksi Saksan EURES käynnisti hankkeen, jossa työnteko ja ammatillinen koulutus yhdistetään ikääntyneiden hoiva-alalla. Sara ja Aitor olivat kaksi hankkeen osallistujaa.

Caring for older people in Germany: Sara and Aitor’s story
Sara Campillo Margalef

Kun Sara haki mukaan Saksan EURESin kansainväliseen pätevöitymishankkeeseen, hänellä ei ollut aiempaa kokemusta vanhustyöstä. ”Tuohon aikaan kaipasin elämääni tuntuvaa muutosta”, hän kertoo. ”Hoivatyö ikääntyneiden parissa kiinnosti minua. Se, että voisin auttaa ihmisiä, jotka tarvitsevat apua arjessaan, tuntui merkitykselliseltä.”

Haastattelut ”pikatreffien” muodossa

Ensimmäisessä vaiheessa Sara osallistui haastatteluihin, jotka järjestettiin speed dating -periaatteella Ambergissa Baijerissa. EURES-neuvoja Carmen Kräutner auttoi haastattelujen aikana tulkkaamalla tarvittaessa. Carmen on yksi hankkeen keskeisistä työntekijöistä, ja kaksikielisen taustansa ansiosta hänellä on läheinen suhde Espanjan EURESiin.

”Liikkuvuuden edistäminen tuo minulle iloa, samoin kuin kaikkia osapuolia hyödyttävien ratkaisujen kehittäminen työnhakijoille, työnantajille ja vanhustyön myötä myös yhteiskunnalle”, Carmen kertoo.

Sara totuttelee elämään Saksassa – ja tapaa Aitorin

Saatuaan työtarjouksen Sara opetteli saksan alkeet kielikurssilla Espanjassa ennen lähtöään Saksaan, jossa hän osallistui kotoutumiskurssille helmikuussa 2019. Hän sai myös taloudellista tukea matkakulujensa kattamiseen. Sara kotiutui pian Ambergiin, jossa hän tapasi tulevan kumppaninsa Aitorin. Aitor oli aiemmin työskennellyt vanhusten hoivatyön parissa kotimaassaan Espanjassa, mutta työsuhteet olivat enimmäkseen määräaikaisia ja tulevaisuus näytti epävarmalta.

Kuultuaan Saksan EURESin hankkeesta Espanjan julkisen työvoimapalvelun kautta Aitor päätti osallistua Baijerissa järjestettyihin pikahaastatteluihin. Saran tavoin hänkin sai taloudellista tukea matka- ja kielikurssikuluja varten.

Ambergiin muutettuaan Aitor aloitti työskentelyn Phönix Lebenszentren -hoivakodissa ja osallistui samalla ammatilliselle koulutuskurssille. Saralla ja Aitorilla on nyt yhteinen koti Ambergissa.

Sara suorittaa nyt toista vuottaan kolmivuotisesta Ausbildung-koulutusohjelmasta, jossa hänen työnsä Seniorenheim der Diakonie -hoitokodissa yhdistyy osa-aikaisiin hoitotyön opintoihin. ”Tämä on melko vaikeaa, etenkin kun opiskelee muulla kuin omalla äidinkielellään, mutta pidän haastetta kuitenkin vaikeuksien arvoisena”, hän toteaa.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, motivoituneita ja kiitollisia”

COVID-19 on kuluneen vuoden aikana vaikuttanut voimakkaasti vanhustyön alaan. Sara kertoo, että aika on luonnollisesti ollut stressaavaa myös henkilökunnalle. Rajoitukset keskeyttivät väliaikaisesti myös hänen opintonsa, mutta kurssit ovat sittemmin jatkuneet verkossa.

Myös Aitorin Ausbildung keskeytyi, mutta hän on hiljattain osallistunut kotoutumiskurssille verkossa saksan taitojensa parantamiseksi ja toivoo, että koulutusohjelma jatkuu taas pian.

Hankaluuksista huolimatta Sara ja Aitor haluavat jatkaa opintojaan ja tutustua muihin mahdollisuuksiin, joita heidän alallaan on Saksassa tarjolla.

”Olemme kaikesta huolimatta erittäin tyytyväisiä, motivoituneita ja kiitollisia siitä, että voimme asua ja työskennellä Saksassa”, Sara sanoo. ”Kun elää toisen kulttuurin ja toisen kielen parissa eri maassa täytyy sopeutua moneen asiaan, mutta haluamme jatkaa täällä työskentelemistä ja kouluttautumista suunnitelmien mukaisesti.”

Lisää pikahaastatteluja tulossa kesällä

Saksan EURESin hankkeen toiminta on jatkunut pandemian aikana. Kaksi viimeisintä rekrytointikierrosta toteutettiin verkossa, mutta hanke on säilyttänyt toimivan konseptinsa ja pikahaastatteluja on järjestetty virtuaalisesti.

18 haastatteluissa menestynyttä hakijaa Italiasta ja Espanjasta aloitti työnsä Baijerissa helmikuussa, ja 90 muuta hakijaa suorittaa parhaillaan saksan kielikursseja kotimaissaan. He aloittavat työnsä syyskuussa.

Carmen sekä hänen EURES-neuvojakollegansa Carmen Allabar ja Kim Prade pyrkivät nyt laajentamaan hanketta Baijerin ulkopuolelle, ja keskusteluja käydäänkin jo Thüringenissä toimivan työnantajan kanssa.

Samalla he järjestävät hankkeen kuudennen rekrytointikierroksen pikahaastatteluja, jossa etsitään hakijoita 90 avoimen työpaikan täyttämiseksi. Tapahtuma järjestetään kesä- tai heinäkuussa.

Jos haluat osallistua hankkeeseen, lähetä viesti osoitteeseen ZAV [dot] Regionenteam-Suedwesteuropaatarbeitsagentur [dot] de (ZAV[dot]Regionenteam-Suedwesteuropa[at]arbeitsagentur[dot]de).

Jos haluat kuulla muista työmahdollisuuksista Saksassa, ota yhteyttä osoitteeseen zavatarbeitsagentur [dot] de (zav[at]arbeitsagentur[dot]de).

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
EURESin paras käytäntöTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetMenestystarinatNuoriso
Sektori
Human health and social work activities

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.