Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Απριλίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Φροντίδα ηλικιωμένων στη Γερμανία: η ιστορία της Sara και του Aitor

Όπως πολλές χώρες της ΕΕ, η Γερμανία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό έλλειψη ειδικευμένων φροντιστών για ηλικιωμένους. Το EURES Γερμανίας αποφάσισε να βρει λύση στο πρόβλημα αυτό μέσω ενός προγράμματος που συνδυάζει την εργασία με την επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα της γηριατρικής περίθαλψης. Η Sara και ο Aitor ήταν δύο από τους συμμετέχοντες του προγράμματος.

Caring for older people in Germany: Sara and Aitor’s story
Sara Campillo Margalef

Όταν η Sara υπέβαλε αίτηση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διεθνών επαγγελματικών προσόντων του EURES Γερμανίας, δεν είχε εργαστεί ποτέ έως τότε στον τομέα της γηριατρικής περίθαλψης. «Την περίοδο εκείνη της ζωής μου χρειαζόμουν μια ριζική αλλαγή» δηλώνει η Sara. «Ο τομέας της γηριατρικής περίθαλψης φάνταζε ελκυστικός. Μου άρεσε πολύ η ιδέα να βοηθώ ανθρώπους που δεν μπορούν να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους.»

Συνεντεύξεις με βάση την ιδέα των «αστραπιαίων ραντεβού» (Speed dating)

Το πρώτο βήμα για τη Sara ήταν να συμμετάσχει σε «συνεντεύξεις-αστραπή» με εννέα ιδρύματα γηριατρικής περίθαλψης στο Amberg της Βαυαρίας. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, η σύμβουλος του EURES Carmen Kräutner παρείχε μεταφραστική υποστήριξη. Η Carmen, ένας από τους βασικούς ανθρώπους του προγράμματος, έχει στενές σχέσεις με το EURES Ισπανίας επειδή είναι δίγλωσση.

«Μου αρέσει να συμβάλλω στην κινητικότητα και να βοηθώ ώστε να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι: τα άτομα που αναζητούν εργασία, οι εργοδότες και - όταν πρόκειται για τη γηριατρική περίθαλψη - η κοινωνία», λέει η Carmen.

Η Sara εγκαθίσταται στη Γερμανία [...] και συναντά τον Aitor

Αφού εξασφάλισε μια προσφορά εργασίας, η Sara ξεκίνησε μαθήματα εκμάθησης γερμανικών για αρχαρίους στην Ισπανία και στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2019, μετακόμισε στη Γερμανία για να παρακολουθήσει μαθήματα ένταξης. Έλαβε επίσης οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των εξόδων ταξιδίου της. Πολύ γρήγορα, η Sara εγκαταστάθηκε στο Amberg και εκεί συναντήθηκε με τον Aitor, τον μελλοντικό σύντροφό της. Ο Aitor είχε εργαστεί στο παρελθόν σε ίδρυμα γηριατρικής περίθαλψης στην πατρίδα του στην Ισπανία, αλλά οι συμβάσεις εργασίας του ήταν κατά κύριο λόγο ορισμένου χρόνου και η κατάστασή του χαρακτηριζόταν από έλλειψη σταθερότητας.

Όταν έμαθε για το πρόγραμμα του EURES Γερμανίας μέσω της ισπανικής δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης, ο Aitor αποφάσισε να συμμετάσχει σε εκδήλωση «συνεντεύξεων-αστραπή» στη Βαυαρία. Όπως και η Sara, έλαβε οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των εξόδων ταξιδίου και μαθημάτων γλώσσας.

Αφού μετακόμισε στο Amberg, όπου σήμερα συγκατοικεί σε ένα διαμέρισμα με τη Sara, ο Aitor άρχισε να εργάζεται στο κέντρο περίθαλψης του Phönix Lebenszentren ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Η Sara βρίσκεται πλέον στο δεύτερο έτος της τριετούς κατάρτισης Ausbildung, στο πλαίσιο της οποίας συνδυάζει την εργασία της στον οίκο ευγηρίας Seniorenheim der Diakonie με σπουδές νοσηλευτικής μερικής φοίτησης. «Είναι αρκετά δύσκολο, ιδίως όταν κανείς σπουδάζει σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική του, αλλά θεωρώ ότι η πρόκληση αυτή αξίζει τον κόπο», δηλώνει.

«Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ευτυχισμένοι, ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες»

Το περασμένο έτος, ο τομέας της γηριατρικής περίθαλψης επλήγη σοβαρά από την πανδημία COVID-19. Φυσικά, η Sara διευκρινίζει ότι αυτή ήταν μια περίοδος άγχους για το προσωπικό. Οι σπουδές της διακόπηκαν, επίσης, λόγω των περιορισμών, αν και έκτοτε τα μαθήματα ξεκίνησαν και πάλι διαδικτυακά.

Η κατάρτιση Ausbildung του Aitor επίσης διακόπηκε, αλλά πρόσφατα συμμετείχε σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα ένταξης για να βελτιώσει τα γερμανικά του και ελπίζει να συνεχίσεισύντομα την εκπαίδευσή του.

Παρά τις αναπόφευκτες αυτές δυσκολίες, τόσο η Sara όσο και ο Aitor είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και να αξιοποιήσουν τις περαιτέρω ευκαιρίες που προσφέρονται στον τομέα τους στη Γερμανία.

«Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ευτυχισμένοι, ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες που μπορέσαμε να έρθουμε να ζήσουμε και να εργαστούμε στη Γερμανία», δηλώνει η Sara. «Πρόκειται για μια διαφορετική κουλτούρα, μια διαφορετική χώρα, μια διαφορετική γλώσσα, και πρέπει να προσαρμοστούμε στο καθετί. Εξακολουθούμε, ωστόσο, να θέλουμε να εργαστούμε και να παρακολουθήσουμε μαθήματα εκπαίδευσης εδώ.»

Περισσότερες «συνεντεύξεις-αστραπή» έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι

Το πρόγραμμα του EURES Γερμανίας συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι δύο πιο πρόσφατοι γύροι προσλήψεων πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, όμως το πρόγραμμα συνεχίστηκε έτσι ακριβώς όπως είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν μέσω της διοργάνωσης εικονικών «συνεντεύξεων-αστραπή».

Μια ομάδα 18 επιτυχόντων υποψηφίων από την Ιταλία και την Ισπανία έφθασαν στη Βαυαρία για να ξεκινήσουν να εργάζονται τον Φεβρουάριο και 90 ακόμη υποψήφιοι ολοκληρώνουν σήμερα μαθήματα γερμανικών στις χώρες καταγωγής τους, οι οποίοι πρόκειται να ξεκινήσουν να εργάζονται τον Σεπτέμβριο.

H Carmen και οι συνάδελφοί της από το EURES Carmen Allabar και Kim Prade επιδιώκουν τώρα να επεκτείνουν το πρόγραμμα πέρα από τη Βαυαρία και βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με έναν εργοδότη στην Θουριγγία.

Εν τω μεταξύ, διοργανώνουν επίσης «συνεντεύξεις-αστραπή» για άλλες 90 κενές θέσεις στο πλαίσιο του έκτου γύρου προσλήψεων του προγράμματος, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα αυτό, επικοινωνήστε με την ομάδα στη διεύθυνση ZAV [dot] Regionenteam-Suedwesteuropaatarbeitsagentur [dot] de (ZAV[dot]Regionenteam-Suedwesteuropa[at]arbeitsagentur[dot]de).

Εάν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με άλλες ευκαιρίες στη Γερμανία, επικοινωνήστε με τη διεύθυνση zavatarbeitsagentur [dot] de (zav[at]arbeitsagentur[dot]de).

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
βέλτιστη πρακτική EURESΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΙστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Τομέας
Human health and social work activities

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.