Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel12. april 2021Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Pleje af ældre i Tyskland: Sara og Aitors historie

Ligesom mange lande i EU har Tyskland længe oplevet mangel på kvalificeret arbejdskraft til ældreplejen. Eures Tyskland besluttede at løse dette problem ved at iværksætte et projekt, der kombinerer arbejde og erhvervsuddannelse i ældreplejesektoren. Sara og Aitor var to af deltagerne.

Caring for older people in Germany: Sara and Aitor’s story
Sara Campillo Margalef

Da Sara søgte om at deltage i Eures Tysklands internationale kvalifikationsprojekt, havde hun aldrig arbejdet inden for ældrepleje. "Jeg var et sted i mit liv, hvor jeg havde brug for en radikal ændring", fortæller hun. "Jeg var tiltrukket af ældreplejeerhvervet. Idéen om at hjælpe mennesker, der ikke selv kan klare sig selv, synes jeg var smuk."

"Speeddating"-samtaler

Det første skridt for Sara var at deltage i speeddating-lignende samtaler med ni ældreplejefaciliteter i Amberg i Bayern. Under samtalerne hjalp Euresvejleder Carmen Kräutner med oversættelse. Carmen er en af hovedpersonerne bag projektet, og hun har tætte forbindelser til Eures Spanien takket være hendes tosprogede baggrund.

"Jeg nyder at støtte mobilitet og bidrage til at skabe en win-win-situation for jobsøgende, arbejdsgivere og - når det gælder ældrepleje - samfundet," siger Carmen.

Sara falder til i Tyskland ... og møder Aitor

Efter at have fået jobtilbuddet tog Sara et tyskkursus for begyndere i Spanien, inden hun flyttede til Tyskland med henblik på et integrationskursus i februar 2019. Hun fik også økonomisk støtte til at dække sine rejseudgifter. Sara var hurtigt faldet til i Amberg, og det var her, hun mødte Aitor, hendes fremtidige partner. Aitor havde tidligere arbejdet i ældreplejen i sit hjemland Spanien, men han var for det meste ansat på midlertidige kontrakter, og hans situation var ustabil.

Da han hørte om Eures Tysklands projekt gennem den spanske offentlige arbejdsformidling, besluttede Aitor at deltage i et speeddating-arrangement i Bayern. Ligesom Sara fik han økonomisk støtte til at dække rejse- og sprogkursusudgifter.

Efter at være flyttet til Amberg, hvor han nu deler en lejlighed med Sara, begyndte Aitor at arbejde på plejehjemmet Phönix Lebenszentren samtidig med, at han tog en erhvervsuddannelse.

Sara er nu på andet år af sin treårige uddannelse, Ausbildung, hvor hun kombinerer sit arbejde på plejehjemmet Seniorenheim der Diakonie med deltidsstudier inden for pleje. "Det er temmelig svært, især når du studerer på et sprog, der ikke er dit eget, men jeg synes, det er værd at tage udfordringen op", siger hun.

"Vi er stadig meget glade, motiverede og taknemmelige"

I løbet af det seneste år er ældreplejesektoren blevet hårdt ramt af covid-19. Sara siger, at dette naturligvis har været en stressende periode for personalet. Hendes studier blev også afbrudt på grund af restriktionerne, men timerne er siden blevet genoptaget online.

Aitors uddannelse, Ausbildung, blev også afbrudt, men han har for nylig deltaget i et onlineintegrationskursus for at forbedre sit tyske og håber snart at kunne genoptage sin uddannelse.

Trods disse uundgåelige vanskeligheder er både Sara og Aitor fast besluttet på at fortsætte deres uddannelse og benytte sig af de yderligere muligheder, som findes i Tyskland inden for deres sektor.

"Vi er stadig meget glade, motiverede og taknemmelige for, at vi kunne komme her til Tyskland for at bo og arbejde," siger Sara. "Det er en anden kultur, et andet land, et andet sprog, og du skal tilpasse dig alt, men vi fortsætter med vores planer om at arbejde og uddanne os her."

Mere speeddating planlagt for sommeren

Eures Tysklands projekt er kørt videre under pandemien. De to seneste rekrutteringsrunder fandt sted online, og projektet har holdt fast i dette format og har organiseret virtuel speeddating.

En gruppe med 18 heldige ansøgere fra Italien og Spanien ankom til Bayern for at starte i deres job i februar, og yderligere 90 ansøgere er i gang med tyskkurser i deres hjemlande. De begynder at arbejde i september.

Carmen og hendes med-Euresvejledere Carmen Allabar og Kim Prade ønsker nu at udvide projektet til udenfor Bayern og er allerede i dialog med en arbejdsgiver i Thüringen.

I mellemtiden organiserer de også speeddating for yderligere 90 ledige stillinger i projektets sjette rekrutteringsrunde, som finder sted i juni eller juli.

Hvis du er interesseret i at deltage i dette projekt, kan du kontakte teamet på ZAV [dot] Regionenteam-Suedwesteuropaatarbeitsagentur [dot] de (ZAV[dot]Regionenteam-Suedwesteuropa[at]arbeitsagentur[dot]de).

Hvis du er interesseret i at høre om andre muligheder i Tyskland, kan du kontakte zavatarbeitsagentur [dot] de (zav[at]arbeitsagentur[dot]de).

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
EURES bedste praksisArbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyhederSucceshistorierUngdom
Sektor
Human health and social work activities

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.