Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия12 Aприл 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Грижи за възрастни хора в Германия: Историята на Сара и Айтор

Както в много държави по света, в Германия от доста време съществува недостиг на квалифицирани лица за полагане на грижи за възрастни хора. EURES Германия реши да преодолее този проблем, като стартира проект, който съчетава професионално обучение с работа в сектора за грижи за възрастни хора. Сара и Айтор са двама от участниците в проекта.

Caring for older people in Germany: Sara and Aitor’s story
Sara Campillo Margalef

Когато Сара кандидатства в международния проект за квалификация на EURES Германия, тя няма никакъв опит в областта на грижите за възрастни хора. „Бях в такъв момент от живота си, когато се нуждаех от коренна промяна,“ споделя тя. „Грижата за възрастни хора ми се видя привлекателна професия. Идеята да помагам на хора, които не могат да се грижат за себе си, изглеждаше прекрасна.“

„Бързи“ интервюта

Първата стъпка, която предприема Сара, е да участва в девет „бързи“ интервюта с домове за възрастни хора в Амберг, Бавария. По време на интервютата съветникът наEURES Кармен Кройтнер помага с превода. Кармен, която е една от основните фигури в проекта, поддържа тесни връзки с EURES Испания благодарение на това, че владее и двата езика.

„Обичам да подкрепям мобилността и да помагам за това всички да бъдат в изгодно положение - и търсещите работа, и работодателите, а когато става въпрос за грижи за възрастни хора - и обществото,“ разказва Кармен.

Сара се установява в Германия... и среща Айтор.

След като получава предложение за работа, Сара се записва на езиков курс за начинаещи в Испания, след което се премества в Германия и започва интеграционен курс през февруари 2019 г. Получава и финансова помощ за пътните разходи. Скоро се установява в Амберг, където среща своя бъдещ партньор Айтор. Айтор има опит в грижите за възрастни хора в родната Испания, но е работил предимно на временни договори, без да има стабилен статут.

Когато научава за проекта на EURES Германия чрез испанката държавна служба за заетост, Айтор решава да участва в мероприятие за бързо наемане на служители в Бавария. Както и Сара, той получава финансовата подкрепа за пътните разходи и за езиковия курс.

След като се премества в Амберг, където сега живее заедно със Сара, Айтор започва работа в дома за възрастни Phönix Lebenszentren, като същевременно посещава курс за професионално обучение.

Сара в момента кара втората година от своя тригодишен Ausbildung курс, като съчетава работата си в дома за възрастни Seniorenheim der Diakonie със задочно обучение в областта на грижите за възрастни хора. „Трудно е, особено когато трябва да учиш на език, който не ти е роден, но считам, че предизвикателството си заслужава,“ споделя тя.

„Продължаваме да сме щастливи, мотивирани и благодарни.“

През последната година секторът на грижите за възрастни хора беше сериозно засегнат от COVID-19. Естествено, Сара споделя, че това е бил стресов период за персонала. Обучението ѝ също е прекъснато от ограниченията, въпреки че часовете се провеждат онлайн.

При Айтор Ausbildung също е прекъснат, но наскоро той се записва в онлайн интеграционен курс за подобряване на познанията си по немски език и се надява да възобнови обучението сискоро.

Въпреки тези неизбежни трудности и Сара, и Айтор са решени да продължат с обучението си и да се възползват от други възможности, които се предлагат в този сектор в Германия.

„Продължаваме да сме щастливи, мотивирани и благодарни за това, че имаме възможност да живеем и да работим тук, в Германия,“ казва Сара. „Става въпрос за друга култура, друга държава, друг език. Човек трябва да се приспособява към всичко, но продължаваме с плановете да работим и да учим тук.“

Още бързи интервюта са планирани за лятото

Проектът на EURES Германия продължава и по време на пандемията. Последните два кръга за подбор на персонал се проведоха онлайн, а проектът запази своя изпитан формат, като организира виртуални интервюта.

Група от 18 одобрени кандидати от Италия и Испания пристигна в Бавария и те ще започнат работа през февруари. Други 90 кандидати в момента завършват немски езикови курсове в родните си държави. Те ще започнат работа през септември.

Кармен и колегите ѝ съветници на EURES Кармен Алабар и Ким Праде в момента обмислят да разширят проекта отвъд Бавария и в момента водят разговори с работодател в Тюрингия.

Междувременно те организират бързи интервюта за други 90 свободни места в рамките на шестия кръг на проекта, които ще се проведат през юни или юли.

Ако се интересувате да участвате в този проект, свържете се с екипа на адрес: ZAV [dot] Regionenteam-Suedwesteuropaatarbeitsagentur [dot] de (ZAV[dot]Regionenteam-Suedwesteuropa[at]arbeitsagentur[dot]de).

Ако се интересувате да научите за други възможности в Германия, свържете се със: zavatarbeitsagentur [dot] de (zav[at]arbeitsagentur[dot]de).

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Най-добра практика на EURESНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаИстории за успехМладост
Сектор
Human health and social work activities

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.