Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2019. október 11.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 6 perc

Karrier-tanácsadás: A jövő munkavállalóinak támogatása

Nappali tagozatos hallgatóból teljes munkaidős munkavállalóvá válni sohasem könnyű. Függetlenül attól, hogy iskola, egyetem vagy szakképzés áll mögötted, a munka világába való belépés nehéz átmenet lehet, de megfelelő támogatással könnyebben áthidalható. Felkerestük Paul Kitchent, a University of Nottingham karrier-tanácsadóját, hogy többet tudjunk meg arról, milyen tanácsokkal látja el a jövő munkavállalóit.

Career mentoring: Supporting the workforce of tomorrow
EURES

Mesélne egy kicsit magáról és tanácsadóként betöltött szerepéről?

1983-ban végeztem a University of Nottingham-en. Bár eredetileg oktatási pszichológus szeretettem volna lenni, az üzlet világában kötöttem ki úgy, hogy fogalmam sem volt, hogyan boldogulhatnék. Különféle feladatkörök kipróbálása után végül vállalkozásfejlesztésre szakosodtam, ezen belül is a partnerségi stratégiák kidolgozására. Ma már saját vállalkozásom van, kisvállalkozások növekedését segítem.

Az egyetem valamivel több mint három évvel ezelőtt az öregdiákokhoz fordult azzal a céllal, hogy bővítse az egyetemi hallgatók és a közelmúltban végzett öregdiákok számára nyújtott támogató szolgáltatásait. Karriertanácsadóként elkötelezetten segítem a fiatalokat karrierjük kezdetén, illetve ruházok be az egész életen át tartó tanulásba a magam számára.

Általában milyen típusú támogatást kínál a hallgatóinak?

Segítek mentoráltjaimnak abban, hogyan közelítsék meg a kereskedelem világát és készüljenek fel rá, függetlenül attól, hogy gyakornoki állásról, ideiglenes állásról vagy rendes munkaviszonyról van-e szó. A hallgatók a tanácsadót szakmai háttere, tapasztalata és készségei alapján választják ki, ezért a mentorált nézőpontjából fontos a szoros egyezés.

A támogatás kiterjed az állásinterjúk felépítésére, a kérdezési technikákra, a munkaadók által keresett készségekre, az önéletrajz és a motivációs levél elkészítésére, a vállalkozások által használt nyelvekre és a találkozók ütemére. Előfordul, hogy a beszélgetés előrehaladtával a hallgatók felismerik erősségeiket és gyenge pontjaikat, ami segíti őket annak megértésében, hogy milyen feladatkörök lehetnek megfelelők a számukra.

Amellett, hogy hallgatóit gyakorlati tanácsokkal látja el, például az önéletrajzzal és az interjúra való felkészüléssel kapcsolatban, érzelmi támogatást is biztosít számukra. Mesélne erről?

Itt dől el, hogy a kapcsolat sikeres lesz-e vagy nem. Itt nem alkalmi ismeretségről van szó. Az együttműködés célja a hallgató felkészítése a munka világára, ami mindkét fél részéről elkötelezettséget igényel. Mint minden kapcsolat esetében, itt is fontos megérteni annak keretét és megállapítani néhány szabályt és korlátot.

A hallgatók tele vannak kétségekkel, mégis kiszámíthatatlan kockázatokat vállalnak és vakmerők. A legtöbben ahhoz szoktak, hogy teljesítményüket diáktársaikéhoz hasonlítsák ahelyett, hogy egy belső mércét alakítottak volna ki. Döntő fontosságú, hogy segítsek nekik megszabadulni mások elvárásaitól, valamint hogy reális elvárásokat támasszanak magukkal szemben.

Szerintem ez az önbizalom-építés alapja. Ha saját magad döntesz a jövődről ahelyett, hogy próbálnál mások elvárásainak megfelelni, azzal megerősíted, hogy számít, amit te szeretnél. Te számítasz. Magadban is keresed a válaszokat, és ha megtaláltad őket, hinni fogsz abban, hogy képes vagy felépíteni a jövődet.

A diákok önmaguk is megtehetik, és meg is teszik ezt az utat; a tanácsadó szerepe nagyrészt az útmutatás. Számomra az jelenti az igazi fejlődést, ha ezt látom megvalósulni utunk során.

A kereskedelmi világ másik szereplői természetesen a munkaadók. Ön szerint a vállalkozások hogyan tehetik magukat vonzóbbá a fiatalok számára?

Meg kell mutatniuk, hogy elkötelezettek a sokféleség és a befogadás, a vállalati felelősségvállalás, a környezet és alkalmazottaik mentális egészsége iránt. Azt javasolnám számukra, hogy készítsenek filmeket olyan valódi végzősökkel készített interjúkról, akik a vállalkozás megbecsült munkatársai, bemutatva, hogyan küzdötték le a nehézségeket és hogyan fejlődtek tovább a vállalatnál.

A munka világa gyorsan változik. Véleménye szerint ez hogyan hat a hallgatókra, elhelyezkedési esélyeikre és az új munkakörnyezetekhez történő alkalmazkodási képességeikre?

Nehézséget jelent, ha egyáltalán nem rendelkeznek tapasztalattal a munkakörnyezetekkel kapcsolatban. A jó hír azonban az, hogy a munkáltatók kezdenek tisztában lenni azzal, hogy kizárólag a munkatapasztalat alapján történő alkalmazás nem fog működni a negyedik ipari forradalom korszakában.

A gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és az automatizálás gyorsan megváltoztatja azokat a kritériumokat, amelyeket a munkáltatók a tehetségek felkutatásához használnak. A problémamegoldó készségek, az ellenálló képesség és a kreativitás egyre fontosabbá válnak a munkahelyen, és szociális készségeinkre is egyre inkább szükség lesz. Munkaidőnk legnagyobb részét olyan kis létszámú csoportokban fogjuk tölteni, amelyek célja, hogy a legjobb eredmények elérése érdekében kapcsolódási pontot találjanak a technológiával. Az emberségesség olyan mérték lesz, amelynek mérésére a munkáltatók módot fognak találni.

Biztosítanunk kell, hogy alkalmazkodóképesek legyünk és nyitottak a tanulásra. A diákok ilyen szempontból jó helyzetben vannak, hiszen rendelkeznek a tanuláshoz szükséges készségekkel és fogékonyak a fejlődésre. Szükség lesz arra, hogy elköteleződjenek az egész életen át tartó tanulás és a munkával kapcsolatos új ismeretek elsajátítása mellett azért, hogy segítsék az őket alkalmazó vállalkozást a lehető legrugalmasabbá válni.

És végül mit szeret legjobban karriertanácsadói munkájában?

Szárnyalni látni a fiatalokat. Nézni, ahogy az emberek fejlődnek, az élet egyik legnagyobb ajándéka. Az önbizalomra, a gondolkodásmódra, a határokra, a független gondolkodásra és a kreativitásra gyakorolt hatás óriási. Igazi változást érhetek el, de ez a másik félen is múlik. Betekintést nyerhettem különböző munkastílusokba, valamint jobban megértem a fiatal tehetségek előtt álló kihívásokat.

 

Kapcsolódó linkek:

University of Nottingham

University of Nottingham – Karriertanácsadás

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Külső érintettek
 • Javaslatok és tippek
 • Sikertörténetek
 • Ifjúság
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.