Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak11. listopada 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Mentorstvo za odabir karijere Potpora budućoj radnoj snazi

Prijelaz s redovnog studija na posao u punom radnom vremenu nikad nije lagan. Bez obzira dolazite li iz škole, sa sveučilišta ili strukovne škole, stupanje u prvi radni odnos može vam predstavljati tešku promjenu. Međutim, uz odgovarajuću podršku lakše ćete je prebroditi. Razgovarali smo s Paulom Kitchenom, mentorom za odabir karijere na sveučilištu University of Nottingham, kako bismo saznali više o savjetima koje daje budućoj radnoj snazi.

Career mentoring: Supporting the workforce of tomorrow
EURES

Možete li nam nešto reći o sebi i svojoj ulozi mentora?

Na sveučilištu University of Nottingham diplomirao sam 1983. Usprkos svom interesu da postanem obrazovni psiholog, ušao sam u poslovni svijet ne znajući gotovo ništa o tajni uspjeha. Niz radnih mjesta doveo me do specijalizacije u području poslovnog razvoja, posebno razvoja partnerskih strategija. Danas imam svoju tvrtku koja malim poduzećima pomaže u razvoju.

Prije nešto više od tri godine sveučilište se obratilo bivšim studentima sa željom unaprjeđenja svog okvira podrške dodiplomskim studentima i novodiplomiranim osobama. U ulozi mentora za odabir karijere, nastojim pomoći mladim osobama na početku njihove karijere kao i ulagati u vlastito cjeloživotno učenje.

Kakvu općenitu pomoć nudite svojim studentima?

Svojim studentima pomažem s pristupom i pripremom za poslovni svijet, bez obzira radi li se o pripravništvu, stažiranju ili zapošljavanju. Studenti mentora biraju na temelju struke, iskustva i vještina i iz njihove perspektive mentor mora biti iz područja za koje su zainteresirani.

Podrška obuhvaća strukturu razgovora za posao, tehnike ispitivanja, svojstva koja poslodavci traže, načine pisanja životopisa i popratnog pisma, poslovni jezik i tempo sastanaka. Ponekad studenti tijekom dijaloga uvide neke od svojih prednosti i slabosti, što im pomaže bolje razumjeti koje bi uloge za njih bile odgovarajuće.

Osim praktične pomoći, poput pisanja životopisa i pripreme za razgovor za posao, svojim, svojim studentima dajete i emotivnu podršku. Možete li nam reći nešto o tome?

Upravo to određuje hoće li naš odnos biti uspješan ili ne jer se ne radi o slučajnom susretu. Surađujete s jednim ciljem: da studenta pripremite za tržište rada, a za to je potreban angažman s obje strane. Kao i u svakom odnosu, potrebno je razumjeti okvir tog odnosa te postaviti neka pravila i granice.

Studenti su puni sumnji, no poduzimaju stihijske rizike i hrabri su. Većina ih je naučila svoj uspjeh uspoređivati s onim svojih vršnjaka umjesto da razviju svoje unutarnje standarde. Ključno je da im se pomogne osloboditi od očekivanja drugih te postaviti realna očekivanja za same sebe.

Shvatio sam da je to ključ za izgradnju povjerenja. Kad donosite odluke o vlastitoj budućnosti umjesto da pokušavate ispuniti očekivanja drugih, potvrđujete da je ono što želite važno. Vi ste važni. Također sami nalazite odgovore i kad ih nađete, vjerujete u svoju sposobnost da si sami izgradite budućnost.

Studenti taj put mogu odraditi sami i to čine. Uloga je mentora uglavnom da ih u tome usmjerava. Prema mom mišljenju, kad to shvate na svom putu, upravo to saznanje predstavlja njihovo iskustvo razvoja.

Druga su strana poslovnog svijeta, naravno, poslodavci. Prema Vašem mišljenju, na koje načine bi se tvrtke mogle atraktivnije predstaviti mladim ljudima?

Mogu pokazati posvećenost raznolikosti i uključenosti, društveno odgovornom poslovanju, okolišu i mentalnom zdravlju svojih zaposlenika. Preporučio bih izradu videa razgovora za posao sa stvarnim diplomiranim osobama koji su danas cijenjeni zaposlenici da se pokaže kako su prebrodili svoje izazove i uspjeli u organizaciji.

Tržište rada brzo se mijenja. Na koje načine smatrate da to utječe na studente, njihovu sposobnost pronalaska posla i prilagodbe novim radnim okruženjima?

Teško je kad nemaju baš nikakvog iskustva u radnom okruženju. Međutim, dobra je vijest da poslodavci počinju shvaćati da im zapošljavanje isključivo na temelju iskustva neće donijeti koristi u vrijeme kad ulazimo u četvrto industrijsko doba.

Strojno učenje, umjetna inteligencija i automatizacija brzo mijenjaju kriterije kojima se poslodavci koriste za traženje talenata. Vještine rješavanja problema, otpornost i kreativnost dobivaju na važnosti na radnom mjestu, a naše su društvene vještine sve bitnije. Većina će se vremena provoditi u manjim skupinama koje će raditi s tehnologijom za postizanje najboljih ishoda. Poslodavci će naći način mjerenja ljudskog rada.

Stoga moramo osigurati da smo prilagodljivi i spremni na učenje. U tome su studenti u dobrom položaju jer su razvili vještinu učenja i sposobnost rasta. Morat će razviti strast za cjeloživotno učenje i posvetiti mu se te primijeniti nove načine učenja na poslu kako bi tvrtke za koje rade mogle biti što fleksibilnije.

I konačno, koja je najbolja stvar u poslu mentora za odabir karijere?

Gledati uspjeh ljudi. Gledati ih kako napreduju jedan je od najvećih darova u životu. Utjecaj koji možete imati na samopouzdanje, načine razmišljanja, granice, neovisnost mišljenja i kreativnost neizmjeran je. Doista možete puno napraviti, iako i naučiti. Stekao sam odličan uvid u različite načine rada te bolje razumijevanje izazova s kojima su suočeni naši mladi talenti.

 

Korisne poveznice:

University of Nottingham

University of Nottingham – Career Mentoring

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Vanjski dionici
 • Savjeti
 • Uspješne priče
 • Mladost
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.