Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel11 oktober 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Kan in het buitenland wonen iemands bewustzijn van zichzelf een oppepper geven?

Volgens de van Dale wordt bewustzijn gedefinieerd als het ‘vermogen tot besef, tot weten en erkennen van het bestaan van zichzelf en van de dingen’. Onder bewustzijn van zichzelf valt de bewuste kennis van zijn of haar karakter en gevoelens. We zijn in staat te definiëren wie we zijn als mens, onze waarden te begrijpen en te weten wat we uit het leven kunnen halen.

Can living abroad boost your self-awareness?
EURES

Maar wat heeft dit te maken met wonen in het buitenland?

De studie

In een recente studie uitgevoerd door een groep onderzoekers van de Rice University, Columbia University, de University of North Carolina en het Massachusetts Institute of Technology is het verband onderzocht tussen wonen in het buitenland en het bewustzijn van zichzelf. Ze hebben een aantal interessante verbanden gevonden.

De studie was gebaseerd op feedback van bijna 2 000 mensen, van wie sommigen in het buitenland hebben gewoond en anderen niet. Zoals gerapporteerd door het World Econom blijkt uit de resultaten dat wonen in het buitenland het bewustzijn van zichzelf vergroot omdat dat “aanzet tot nadenken over zichzelf: wat bepaalt wie ik ben, en wat is alleen maar een afspiegeling van mijn culturele achtergrond?”. Simpel gezegd, leven in een andere cultuur daagt ons uit na te denken over onze eigen waarden en over wie we zijn, in plaats van eenvoudigweg de waarden en betekenis te accepteren die aan ons ‘zelf’ gegeven wordt door mensen uit de eigen cultuur.

Uit de studie is ook gebleken dat het daarbij belangrijker is hoe lang mensen in het buitenland wonen dan in hoeveel landen ze hebben gewoond. Hoe langer ze weg zijn uit eigen land, hoe meer tijd ze hebben voor zelfreflectie.

De voordelen

Grote zelfkennis helpt mensen bij het verdiepen van relaties, het verbeteren van vaardigheden en het sturen van hun leven in een positieve richting. Geluk en vertrouwen krijgen een oppepper omdat weten wie we zijn betekent dat we beslissingen kunnen nemen die gemakkelijker tot geluk kunnen leiden. Dit geeft op zijn beurt weer meer vertrouwen.

Deze beslissingen hebben niet alleen betrekking op ons privéleven. Er is ook bewijs geleverd dat grotere zelfkennis een positieve invloed kan hebben op het vinden van een baan, door het verbeteren van de vaardigheid om beslissingen te nemen op de werkplek en over de loopbaan in het algemeen.

Conclusie

Wonen in het buitenland kan een spannend avontuur kan zijn, maar het kan nog zoveel meer betekenen. Als je al in het buitenland woont, gun jezelf dan wat tijd voor zelfreflectie – je zult er versteld van staan waartoe het toe kan leiden. En als je dit pad nog nooit bewandeld hebt, laat dit artikel je hopelijk zien dat er veel meer ervaringen op je wachten dan je misschien in eerste instantie had kunnen vermoeden.

 

Verwante links:

Uitgevoerde studie: The shortest path to oneself leads around the world: Living abroad increases self-concept clarity

World Economic Forum: What living abroad does to your self-awareness

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapExtern EURES-nieuwsExterne stakeholdersArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsNieuws/rapporten/statistiekenWervingstrendsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.