Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2018. október 11.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

A külföldi élet segíthet az önismeret fejlesztésében?

Az Oxford Dictionary (Oxford kéziszótár) szerint az önismeretről akkor beszélhetünk, ha valaki „tudatosan tisztában van a saját személyiségjegyeivel és érzelmeivel”. Az a folyamat, melynek segítségével meghatározhatjuk, kik vagyunk mi; meghatározhatjuk a saját értékrendünket, illetve hogy mit akarunk elérni az életben.

Can living abroad boost your self-awareness?
EURES

De hogyan kapcsolódik mindez a külföldi élethez?

A tanulmány

A Rice University (Rice Egyetem), a Columbia University (Columbia Egyetem), a University of North Carolina (Észak-Karolinai Egyetem) és a Massachusetts Institute of Technology(Massachusettsi Műszaki Egyetem) kutatóinak csoportja által készített, nemrég kiadott tanulmány a külföldi élet és az önismeret szintjének kapcsolatát vizsgálta. A tanulmány érdekes összefüggéseket tárt fel.

A tanulmány alapját közel 2000, külföldi élettapasztalattal rendelkező és nem rendelkező ember visszajelzései képezték. A World Economic Forum (Világgazdasági Fórum) jelentése szerint az eredmények alapján a külföldi élettapasztalat növeli az önismeret szintjét, mivel „kifinomult önreflexióra sarkall arra vonatkozóan, hogy egyes személyiségjegyeik valóban a személyiségüket tükrözik-e, vagy csak a kapott kulturális nevelésből fakadnak”. Egyszerűbben fogalmazva: ha idegen kultúrában élünk, az arra késztet bennünket, hogy átgondoljuk az értékrendünket és önvizsgálatot tartsunk, ne csupán elfogadjuk a neveltetésünk során kapott értékeket és identitást.

A tanulmányban azt is megállapították, hogy a külföldön töltött idő hossza fontosabb, mint az, hogy hány országban él valaki. Minél több időt töltünk külföldön, annál több időnk van az önreflexióra.

Előnyök

Az önismeret magas szintje segíthet bennünket a kapcsolataink erősítésében, a készségeink fejlesztésében és az életünk pozitív irányba történő terelésében. Továbbá növeli a boldogságérzetet és a magabiztosságot, mivel megfelelő önismeret birtokában könnyebben hozhatunk jó döntéseket, melyek a boldogsághoz vezethetnek, így az önbizalmunk is nő.

Ezek a döntések nem korlátozódnak a magánéletünkre. Azt is megállapították, hogy az önismeret magas foka pozitív hatással lehet a munkavállalásra, mivel könnyebben hozhatunk meg helyes munkahelyi és karrierrel kapcsolatos döntéseket.

Konklúzió

Habár a külföldi élet izgalmas kaland lehet, ennél többet is tartogathat. Ha Ön már nyakába vette a világot, szánjon időt az önismerete fejlesztésére is, hiszen sosem tudhatja, hova vezeti Önt. Ha még nem lépett rá erre az útra, ez a cikk remélhetőleg rávilágított arra, hogy az élmény sokkal többről szól annál, mint amit Ön valószínűleg először elképzelt.

 

Kapcsolódó linkek:

A kutatásról szóló tanulmány: „Út önmagunkhoz, a világon át: a külföldi élet és a pontosabb önismeret kapcsolata”

Világgazdasági Fórum: „A külföldi élet hatása az önismeretre”

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
Üzlet / VállalkozásKülső EURES hírekKülső érintettekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekHírek/jelentések/statisztikaToborzási trendekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.