Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2023. július 25.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Erősebb csapat építése: Hogyan lehet hatékonyan kezelni a munkavállalók közötti vitákat?

Az alkalmazottak közötti viták kezelése kulcsfontosságú a pozitív munkahelyi környezet megteremtéséhez. Olvasson tovább a konfliktusok kezelésének és a hatékony csapatmunka ösztönzésének gyakorlati módjairól.

Conflict resolution at table - manager stating facts

Az alábbi konfliktuskezelési stratégiák alkalmazásával segítheti csapatát a nézeteltérések megfelelőbb kezelésében és erősebb munkakapcsolatok kialakításában.

 1. A nyílt kommunikáció ösztönzése
  Teremtsen egy olyan környezetet, amelyben a munkavállalók nyugodtan megoszthatják problémáikat és véleményüket. Ügyeljen arra, hogy mindenki szóhoz jusson. Hallgassa meg, értse meg, valamint tartsa tiszteletben és ismerje el az álláspontjukat, anélkül, hogy elutasító lenne. A rendszeres csapatmegbeszélések és a személyes beszélgetések jó kiindulópontot jelenthetnek a nyílt és őszinte párbeszéd megteremtéséhez.
 1. A vállalati szabályok és eljárások kialakítása és tudatosítása
  Egyértelműen ismertesse vállalkozásának a konfliktusok megoldására vonatkozó politikáit és eljárásait az összes alkalmazott számára. Gondoskodnia kell arról, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy milyen lépéseket kell tennie egy vita esetén, beleértve azt is, hogy hogyan és mikor kell jelentenie, és/vagy magasabb szintű feletteseket bevonnia.
 1. Konfliktuskezelési képzés biztosítása
  Javasoljon munkatársainak tréningeket vagy műhelyfoglalkozásokat a konfliktuskezelésről és a kommunikációs készségek fejlesztéséről. Biztosítva azokat az eszközöket, amelyekre szükségük van az egymás közötti viták kezeléséhez, elejét veheti, hogy azok elmérgesedjenek, és elősegítheti a békésebb munkakörnyezet kialakulását is.
 1. Az empátia és a megértés ösztönzése
  Olyan vállalati kultúra kialakulását segítse, amelyben a munkavállalók együtt éreznek és megértik egymást. Ösztönözze őket, hogy vegyék figyelembe a különböző nézőpontokat, és tartsák tiszteletben mások véleményeit. Ezzel a gondolkodásmóddal segít megteremteni a kölcsönös tisztelet és a csapatmunka megfelelő légkörét.
 1. Törekedjen olyan megoldások megtalálására, amelyek mindenki számára előnyösek.
  A vitákat „megnyerő” stratégiák helyett, ösztönözze alkalmazottait a problémamegoldó megközelítésre. Működjön együtt a vitákban érintett felekkel annak érdekében, hogy olyan kreatív megoldásokat találjanak, amelyek mindenki igényeinek megfelelnek.
 1. Vezessen nyilvántartást a rendezési folyamatról, és vizsgálja felül azt
  Kövesse nyomon a konfliktusok megoldása érdekében tett lépéseket, és jegyezze fel az elfogadott megoldásokat. Rendszeresen értékelje, hogy ezek a megoldások mennyire működnek, és szükség esetén végezzen kiigazításokat a jövőbeni jobb eredmények érdekében.
 1. Szükség esetén kérjen segítséget szakemberektől
  Különösen bonyolult vagy kényes esetekben hasznos lehet a HR-szakértőktől, jogi tanácsadóktól vagy konfliktusrendezési szakemberektől tanácsot kérni annak biztosítása érdekében, hogy a konfliktusokat tisztességes módon és elfogultság nélkül oldják meg.

Összességében a cél nem a vállalaton belüli nézeteltérések teljes megfelszámolása, hanem inkább konstruktív kezelés a megoldásuk érdekében. E stratégiák végrehajtásával a konfliktusok fejlődési lehetőségekké válhatnak, és így erősebb, együttműködőbb csapatot hozhat létre.

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásEU mobilitási eszköztárAz EURES legjobb gyakorlataEURES képzésKülső EURES hírekKülső érintettekJavaslatok és tippekBelső EURES hírekMunkanapok/eseményekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekHírek/jelentések/statisztikaToborzási trendekKözösségi médiaSikertörténetekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Az EURES szolgáltatásaiEURES Targeted Mobility SchemeEuropassSúgó és támogatásJavaslatok és tippekMunkaerő-piaci információkOktatás és képzésÉlet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.