Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel2 oktober 2020Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

“Een prima keuze”: Giorgio kijkt terug op zijn EURES-ervaring

Elektrotechnicus Giorgio Cover verhuisde in 2014 van Italië naar Nederland, nadat hij op het EURES-portaal een baan had gevonden. Nu, jaren later, werkt Giorgio nog steeds met plezier in Nederland. We spraken Giorgio om hem te vragen hoe hij op zijn ervaringen terugkijkt.

“The best choice”: Giorgio reflects on his EURES experience
Stefania Garofalo, 2018/Egin Erdal

Het verhaal van Giorgio kwam onder onze aandacht, toen zijn Italiaanse EURES-adviseur, Stefania Garofalo, ons een interviewvideo (in het Italiaans) stuurde dat zij samen hadden opgenomen toen Stefania in 2018 in Nederland was. In de video kijkt Giorgio terug op het soepele proces dat een paar jaar eerder tot zijn verhuizing had geleid.

“Ik stapte ’s avonds op het vliegtuig en de volgende ochtend was ik al op kantoor!”

Giorgio was in de wijngaard van zijn oom aan het helpen bij de oogst toen hij werd gebeld en hem een baan in Nederland werd aangeboden. Vanaf dat moment ging het allemaal heel snel: nog geen twintig dagen later stapte Giorgio op het vliegtuig. “Ik stapte ’s avonds op het vliegtuig en de volgende ochtend om negen uur was ik al op kantoor!” vertelt hij in de video.

Met hulp van Stefania had Giorgio een baan gevonden bij Aqua Vision BV, een hydrografisch adviesbureau in Utrecht, nadat hij had gereageerd op een vacature die was geplaatst door een van Stefania’s collega’s in Nederland.

“Giorgio had de vacature gevonden op het EURES-portaal,” verklaart Stefania in de video. Vanaf dat moment verliep het proces heel gemakkelijk: “Wat hij las sprak hem aan, dus hij besloot om te solliciteren. Het bedrijf koos hem als de meeste geschikte kandidaat en belde hem op.”

Giorgio vertelt dat leven en werken in Nederland hem goed bevalt, al moet hij toegeven dat het weer niet echt een troef van Nederland is, vergeleken met Italië. Stefania merkt ook op dat hij duidelijk zijn taalvaardigheden heeft geoefend op het werk, want tijdens hun gesprek schakelt hij voortdurend zonder er erg in te hebben over van Italiaans op Engels.

“Je groeit erdoor”

Nadat Stefania de video had gedeeld, namen wij contact op met Giorgio om meer te weten te komen over zijn achtergrond en om bij te praten over de twee jaar die zijn verstreken sinds de video werd opgenomen.

Giorgio is nu 31 en woont nog altijd in Nederland. Sinds kort heeft hij een nieuwe baan als elektrotechnicus bij het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek van de Universiteit Utrecht. Terugkijkend op zijn verhuizing, nu meer dan vijf jaar geleden, zegt Giorgio: “Het besluit om te vertrekken was een prima keuze.”

Hoewel Giorgio Nederland al aardig kende – hij had toen hij 19 was aan een culturele uitwisseling meegedaan en was sindsdien meermaals terug geweest – was verhuizen uit Italië een grote stap.

Hij groeide op in een dorpje op het platteland van de Noord-Italiaanse provincie Treviso, waar zijn familie een kleine boerderij met een wijngaard heeft. Hij studeerde elektrotechniek aan de Universiteit van Udine, maar Giorgio’s enige werkervaring voor zijn verhuizing naar Nederland, was werken op de familieboerderij. “Ik weet van jongs af aan wat hard werken op het land betekent”, vertelt hij.

“Als je weg bent van je familie, buiten je comfort zone en alleen in een ander land, helpt dat om kanten van jezelf te laten zien waarvan je misschien niet verwachtte dat je ze had. Je groeit erdoor, omdat het je een ander perspectief geeft. Als ik mijzelf nu vergelijk met wie ik was, dan merk ik dat ik enorm veranderd ben.”

Hoewel hij graag ooit weer terug zou verhuizen naar het Italiaanse platteland, verklaart Giorgio dat hij het voorlopig naar zijn zin heeft en zich richt op het opdoen van waardevolle ervaringen. “Voorlopig ben ik van plan hier in Nederland te blijven om zoveel mogelijk door te groeien, te leren en een hoop kennisbagage te vergaren in verschillende sectoren.”

 

Links:

EURES-portaal

Interviewvideo (in het Italiaans)

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Succesverhalen
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.