Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak8. siječnja 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Prednosti rada u Portugalu – priča iz Bugarske

Više od 800 bugarskih sezonskih radnika u području poljodjelstva i poljoprivrede u protekle je tri godine pronašlo posao u Portugalu.

The benefits of working in Portugal – the Bulgarian story
EURES Plovdiv

Bugarski EURES u bliskoj suradnji s portugalskim EURES-om podupire program sezonske radne mobilnosti. Tom se inicijativom pomaže portugalskim poslodavcima da zaposle privremene radnike u području poljoprivrede u glavnoj sezoni kada su suočeni sa znatnim manjkom radnika.b

Bugarski poljoprivrednici pomažu svojim kolegama radnicima u prekrasnom okruženju Algarvea, portugalske najjužnije regije i jednog od najpopularnijih turističkih odredišta u Europi. Algarve nudi mnoštvo prilika za sezonski posao u području poljoprivrede i turizma, u okruženju slikovitog priobalnog kraja i ugodne klime.

Bugarska javna službe za zapošljavanje zadužena je za organizaciju cjelokupnog postupka te pruža sve usluge povezane sa zapošljavanjem za tražitelje posla i za poslodavce.

Pruža informacije potencijalnim podnositeljima prijava, uključena je u postupak predodabira kandidata, pomaže u organiziranju razgovora za posao te daje opsežne informacije o uvjetima života i rada prihvaćenim podnositeljima prijava. Savjetnici EURES-a pomažu poljoprivrednicima za čitavo vrijeme trajanja postupka – od prijave do razgovora za posao, na njihovu putovanju u Portugal, pa čak i pri povratku.

No, naravno, tim bugarskog EURES-a ne radi sve to sam. Podršku i pomoć pružaju mu kolege u Portugalu.

„Važno je spomenuti vrlo blisku suradnju sEURES-ovim timom u Portugalu, koji puno pomaže u komunikaciji s poslodavcima,” kaže Daniela Piryankova, savjetnica u EURES-u i koordinatorica za obuku pri bugarskoj javnoj službi za zapošljavanje.

Ne pomaže samo u pogledu logistike i komunikacije s poslodavcima, već i posjećuje poljoprivredna gospodarstva kako bi se uvjerio da radnici iz Bugarske imaju sve što im je potrebno.

Zbog dobrih međusobnih odnosa i posvećivanja pažnje pojedinostima projekt sezonskog rada Bugarske i Portugala ostvaruje izniman uspjeh tijekom protekle tri godine.

Rad u Portugalu ima niz prednosti: lijepe plaže, prekrasna priroda iberijskog poluotoka, svježa morska hrana i vino. To je idealno okruženje za one koji traže onu savršenu ravnotežu između posla i privatnog života.

Ako ste u potrazi za savršenim sezonskim poslom, zašto ne probate rad u Portugalu? Javite se svojem najbližem savjetniku EURES-a danas i saznajte više o toj prilici.

 

Korisne poveznice:

EURES Bugarska

Javna služba za zapošljavanje – Bugarska

EURES Portugal

 

Pročitajte više:

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
Najbolja praksa EURES-aSavjetiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiTrendovi zapošljavanja
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.