Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия8 Януари 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Предимствата да работиш в Португалия – българската история

През последните три години повече от 800 български сезонни работници в областта на фермерството и земеделието са намерили работа в Португалия.

The benefits of working in Portugal – the Bulgarian story
EURES Plovdiv

Програмата за сезонна трудова мобилност се подпомага от EURES България в тясно сътрудничество с EURES Португалия. Инициативата помага на португалските работодатели да наемат временни работници в селското стопанство през високия сезон, когато страдат от сериозен недостиг на персонал.

Селскостопанските работници от България помагат на своите колеги в красивата обстановка на Алгарве, най-южния регион на Португалия и една от най-популярните туристически дестинации в Европа. Алгарве предлага голямо разнообразие от сезонни възможности за работа в селското стопанство и туризма на фона на живописни брегове и прекрасен климат.

Обществените служби по заетостта в България отговарят за организирането на целия процес, като предоставят пълни услуги за подбор на персонал, както за търсещите работа, така и за работодателите.

Те предоставят информация на потенциалните кандидати, участват в предварителния подбор на кандидатите, подпомагат организирането на интервюта в страната и предоставят подробна информация за условията на живот и работа на одобрените кандидати. Фермерите са подпомагани от съветниците на EURES на всеки етап от процедурата – от процеса на кандидатстване до интервютата, по време на пътуването до Португалия и дори при завръщането им.

Но, разбира се, екипът на EURES България не прави всичко това сам. Те разполагат с помощта и подкрепата на колегите си от Португалия.

„Важно е да се спомене и много близкото сътрудничество с екипа на EURES в Португалия, който помага много при комуникацията с работодателите“, коментира Даниела Пирянкова, съветник и координатор обучение към EURES и към обществените служби по заетостта в България.

Не само, че помагат с логистиката и комуникацията с работодателите, но също така правят посещения на място в земеделските стопанства, за да се уверят, че българските работници имат всичко, от което се нуждаят.

Именно на тази силна връзка и голямо внимание към детайла се дължат големите успехи през последните три години на проекта за сезонни работници между България и Португалия.

Работата в Португалия има много предимства: красивите плажове, прекрасният пейзаж на Иберийския полуостров, свежите морски дарове и виното. Това е идеалната среда за тези, които търсят съвършен баланс между професионалния и личния живот.

Ако търсите перфектна сезонна работа, защо да не опитате в Португалия? Свържете се с най-близкия представител на EURES днес, за да научите повече.

 

Връзки по темата:

EURES България

Обществени служби по заетостта в България

EURES Португалия

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
Най-добра практика на EURESПрепоръки и съветиНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаТенденции при набиране на персонал
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.