Direct la conținutul principal
EURES
Știre12 iunie 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Totul despre Fondul social european (FSE)

Din 2007 până în 2014, aproximativ 10 milioane de cetățeni europeni au găsit un loc de muncă cu sprijinul Fondului social european (FSE). Anul acesta, când fondul își sărbătorește cea de a 60-a aniversare, ne-am gândit că ar fi un moment propice pentru a analiza mai amănunțit modul în care funcționează FSE, tipurile de sprijin disponibile și modul în care vă puteți implica și dumneavoastră...

All about the European Social Fund (ESF)

Ce este FSE?

FSE este unul din instrumentele principale ale UE de finanțare în domeniul ocupării forței de muncă. Fondat în anul 1957 ca parte a Tratatului de la Roma, fondul a depus eforturi în sensul îmbunătățirii șanselor de a găsi un loc de muncă în cadrul UE, promovând ocuparea forței de muncă și stimulând mobilitatea timp de șase decenii.

Care sunt prioritățile principale ale FSE?

Prioritatea fundamentală a FSE este aceea de a finanța proiecte care să ajute la abordarea a patru provocări majore: ocuparea forței de muncă, incluziunea socială, educația și serviciile publice.

Printre prioritățile specifice se numără:

  • o educație mai bună pentru tineri;
  • o tranziție mai lină de la școală la activitatea profesională;
  • creșterea gradului de adaptabilitate a lucrătorilor;
  • îmbunătățirea accesului la locuri de muncă;
  • ajutor pentru tineri în sensul dezvoltării acelor competențe care sunt căutate pe piața muncii;
  • promovarea incluziunii sociale a grupurilor marginalizate;
  • sprijin pentru persoanele dezavantajate pentru a combate sărăcia prin muncă;
  • îmbunătățirea serviciilor publice.

Cum funcționează FSE?

FSE funcționează în parteneriat cu autoritățile naționale și regionale din statele membre ale UE, finanțând programele FSE ale acestora (cunoscute oficial ca programe operaționale). Prin aceste programe, finanțarea se distribuie apoi unor proiecte din țara sau regiunea din care fac parte autoritățile respective. Nivelul de finanțare oferit de FSE se bazează pe prosperitatea relativă a statului membru.

Ce sprijină FSE?

FSE finanțează mii de proiecte în toată Europa, de la inițiative la scară mică de sprijinire a persoanelor la nivel local până la programe naționale care au în vedere o amplă secțiune transversală a populației țării. Deși proiectele variază ca dimensiune, subiect și obiective, în centrul fiecăruia se află oamenii.

Fondul oferă ajutor financiar și pentru programe ale Comisiei Europene, precum inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri” și programul „Garanția pentru tineret”, ambele ajutând tinerii să își dezvolte competențele, să dobândească experiență și să facă primii pași pe piața muncii.

Cum vă puteți implica?

Dacă sunteți o organizație care caută finanțare pentru a începe un program de ocupare a forței de muncă, trebuie doar să contactați autoritatea de management al FSE din țara sau regiunea dumneavoastră pentru mai multe informații.

Tinerii interesați să participe la un proiect finanțat de FSE pot să afle mai multe detalii și prin contactarea autorității de management al FSE sau prin accesarea site-urilor FSE naționale și regionale. O altă sursă bună de informații este serviciul public de ocupare a forței de muncă din zona dumneavoastră.

Recent am analizat mai îndeaproape programul „Garanția pentru tineret” și ceea ce poate oferi tinerilor, întreprinderilor și organizațiilor – ce-ar fi să aflați mai multe? În egală măsură, articolul nostru despre Erasmus+ analizează unul dintre principalele programe pentru educație, cultură, tineret și sport ale Comisiei Europene.

 

Linkuri conexe:

Tratatului de la Roma

Inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”

Programul „Garanția pentru tineret”

Contactați autoritatea de management al FSE din țara sau regiunea dumneavoastră

Serviciul public de ocupare a forței de muncă

Articolul nostru despre Erasmus+

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
Afaceri / AntreprenoriatSugestii și sfaturiȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitateTendințe de recrutareTineret
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.