Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия24 Aприл 2017 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Всичко за Еразъм+

Еразъм+ е програмата на Европейската комисия в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. От 2014 г. Еразъм+ помага на хиляди млади хора и организации да разширят кръгозора си в чужбина, да развият уменията си (младите хора) и да подобрят като цяло уменията на персонала (организациите).В статията по-долу разглеждаме някои от възможностите, които Еразъм+ предлага на регистрираните в Drop’pin@EURES млади хора и организации.

All about Erasmus+
Shutterstock

Млади хора

Възможностите за младите хора (на възраст между 13 и 30 години) по програмата Еразъм+ са предназначени да им помогнат да развият нови умения, да опознаят нови култури, да научат нови езици и да придобият ценен опит в област, която ги интересува.

Младежкият обмен позволява на млади хора от една или повече страни от ЕС да участват в съвместна работна програма, а Европейската доброволческа служба (ЕДС) предлага възможности за доброволческа работа в чужбина.

Студенти

Посредством програмата Еразъм+ студентите имат възможност да учат в чужбина, като подобрят своите комуникационни, езикови и междукултурни умения в интересна нова среда. Периодите за обучение могат да варират между 3 и 12 месеца, а право на участие имат студентите, записани в бакалавърска, магистърска или докторска степен.

Сред другите възможности за студенти са стажовете в чужбина, които обхващат учебни стажове и практики. В тези стажове могат да участват настоящи или наскоро завършили студенти, като продължителността им е между 2 и 12 месеца и те предоставят възможност на младите хора да подобрят уменията си, като едновременно с това опознаят нови култури.

Организации

Еразъм+ предлага редица възможности за организации в областите на образованието, обучението, младежта и спорта. Заведенията за висше образование могат да изпратят персонал на обучение или да преподават в чужбина. Освен това са налични и възможности за преподаване и обучение за персонала в областта на професионалното обучение и образование, училищното образование, образованието за възрастни, както и за специалистите, работещи с младежи.

За иновативни проекти, които целят да подобрят практиките, се предлага финансиране под формата на стратегически партньорства — „Съюзи на знанието“ и „Секторни съюзи на уменията“. Проектите за изграждане на капацитет подкрепят модернизацията на висшето образование и развитието на работата с младежта и неформалното учене.

Научете повече

Допълнителна информация за програмата Еразъм+ и какво предлага тя за младите хора и организациите може да се намери на уебсайта на програмата.

 

Връзки по темата:

Възможностите за младите хора

възможности за студенти

възможности за организации

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
Инструментариум на ЕС за мобилностВъншни заинтересовани страниПрепоръки и съветиНовини/доклади/статистикаМладост
Свързан раздел(и)
Помощ и съдействиеУсловия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.