Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel13 november 2020Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Alessandria fick jobb inom vården i Tyskland

Tack vare Eures och två tyska arbetsgivares gemensamma initiativ har flera europeiska arbetssökande fått möjlighet att utbilda sig inom vård av personer med särskilda behov i Bayern. En av deltagarna i initiativet är Alessandria Grossi som delar med sig av sina erfarenheter.

Alessandria finds a career as a care worker in Germany
Alessandria Grossi

”Det hela började en eftermiddag i juli 2019 när jag var inne på Eures Facebooksida och läste om ett projekt som rekryterade vårdarbetare i Tyskland”, säger Alessandria. ”Det kändes lockande”, fortsätter hon. Hon var 45 år, arbetslös och hade svårt att hitta ett nytt, fast jobb. Hon växte upp i Tyskland innan hon som tonåring flyttade till Italien, så hon var öppen för att flytta tillbaka till Tyskland för nya utmaningar. Projektet gav henne hopp.

Möjlighet till utbildning inom vården

Alessandria tog kontakt med Eures och fick i början hjälp av Rosaria Petrillo vid Eures kontor i Milano. Hon sattes sedan i kontakt med Euresrådgivaren Charlotte Glötzner vid den tyska internationella arbetsförmedlingen ZAV i Nürnberg, som var en av de personer som jobbade med projektet. I samarbete med två bayerska vårdgivare – Stiftung Sankt Johannes i Marxheim-Schweinspoint och Dominikus-Ringeisen-Werk i Ursberg – letade Charlotte och hennes kollegor efter kandidater från hela Europa som skulle utbildas inom vård av personer med särskilda behov hos de båda organisationerna.

Charlotte förklarar att projektet syftade till att lösa den lokala bristen på kompetens. ”Det blir allt svårare för arbetsgivare i Tyskland att rekrytera kvalificerad personal för vård av personer med särskilda behov”, säger hon. ”Mervärdet med projektet är att det kombinerar arbete och yrkesutbildning och deltagarna får lön”, fortsätter hon.

Besök på plats ger en realistisk bild

Charlotte bjöd in Alessandria till två rekryteringsdagar i Bayern i februari 2020. Hon hade anordnat dagarna tillsammans med Anja Coenen, en lokal Euresrådgivare från arbetsförmedlingen i Donauwörth.

Under den första dagen informerade de om utbildningsprogrammen och det stöd som Eures kunde erbjuda, exempelvis möjlighet att få ekonomiskt stöd för kostnader relaterade till resor, språkkurser och flytt. Kandidaterna intervjuades också av sina potentiella arbetsgivare.

Andra dagen besökte kandidaterna de två organisationernas lokaler och boendet som arbetsgivarna erbjöd. ”Det här var en bonus för de sökande, eftersom de då fick en realistisk bild av deras framtida arbetsplats och miljön”, säger Charlotte.

Nästa steg trots covid-19

Rekryteringsdagarna blev en stor framgång eftersom Alessandria och åtta andra europeiska kandidater fick erbjudande om jobb. Därefter satte covid-19 käppar i hjulet för alla. Projektet blev försenat till följd av reserestriktioner och strikta regler inom vårdsektorn.

I juni kunde dock Alessandria och en annan deltagare flytta till Bayern för att påbörja utbildningen vid Stiftung Sankt Johannes. Övriga deltagare började jobba vid Dominikus-Ringeisen-Werk i oktober. Just nu går de en tyskkurs online så att de lättare ska kunna integreras.

Hjälp att finna sig till rätta

Trots de ovanliga omständigheterna har Alessandria funnit sig väl till rätta med hjälp av hennes ”oerhört vänliga och välkomnande” arbetsgivare. Hon har också fått ekonomiskt stöd från Eures genom programmet Reactivate som hon använde för att betala resan till Tyskland och möblera sitt boende.

”Det var inte lätt att lämna min familj för att börja jobba i Tyskland”, säger hon. ”Men det som avgjorde var möjligheten att få hjälpa andra. Jag trivs och jag gillar mitt jobb. Jag har alltid tyckt om att arbeta med personer med särskilda behov.”

”För mig är det en dröm att i min ålder få utbildning och kunna jobba i Tyskland, i en så vacker region som Bayern”. ”Jag vill passa på och tacka alla medarbetare vid Eures”, säger hon.

 

Länkar:

Reactivate

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang online

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
RekryteringstrenderSociala mediaFramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Administrative and support service activitiesHuman health and social work activitiesOther service activities

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.